×
WomanOnly

Recept na domácí droždí, které ve všem nahradí kupované

Recept na domácí kvasnice

Nemáte důvěru ke kupovaným výrobkům nebo jste se rozhodly upéct oblíbený koláč a zjistily jste, že vám doma chybí droždí? Pro oba případy nabízíme jednoduché řešení –  vyrobte si ho samy! Výsledek opravdu funguje a příprava vám nezabere příliš času.

Ingredience:

  • 500 g brambor
  • 60 g cukru
  • 2 lžíce piva
  • voda

Všechny potřebné ingredience máte určitě všichni doma, takže nebude problém si vyrobit vlastní droždí. Pokud nějaké zbyde, je možné ho zamrazit na horší časy. Jaký je tedy postup?

Jak funguje prášek do pečiva a jak jej nahradit

Recept na rychlé housky bez kynutí a droždí

Brambory uvařte do měkka. Oloupejte, prolisujte a přidejte tolik vody, aby z nich byla hustá kaše. Do ní přimíchejte cukr rozpuštěný v malém množství vody – při jeho rozpouštění by měl vzniknout jakýsi cukrový sirup.

Vše dejte vykynout na teplé místo. Během kynutí přidejte 2 lžíce piva a dobře zamíchejte. Nechte kynout dalších 24 hodin a kvasnice jsou hotové.

Proč jíst droždí? Je výborné nejen do pečení

Jak množit kvasnice

Pokud sice kvasnice doma máte, ale není jich mnoho, můžete použít tento recept na jejich rozmnožení, abyste nemusely utíkat do obchodu:

Ingredience:

  • 60 g cukru
  • 60 g mouky
  • kvasnice, které máte k dispozici
  • 500 g uvařených a prolisovaných brambor

Recept na drožďovou pomazánku. Vyzkoušejte její zvláštní chuť

Jak se dělá kvásek. Domácí chleba ve 4 krocích

Cukr, mouku a kvasnice promíchejte s bramborami. Směs natlačte do porcelánové nádoby, nechte 2 hodiny na teplém místě a pak uchovejte v temnu a chladnu. Používat je můžete až za 3 – 4 dny a to tak, že na jeden kilogram mouky stačí polévková lžíce domácích kvasnic. Z poslední lžíce kvasnic, která zbyde, si můžete vyrobit novou zásobu.



9 Komentáře Recept na domácí droždí, které ve všem nahradí kupované

  1. Tak nevím, kde je chyba. Droždí z brambor po 24h vůbec „nekyne“ = nereaguje. Nechybí v receptu mouka?!?

  2. Dotaz na filip z 23.3.2020.
    V jakém vesmíru žiješ? Do jakého státu pojedeš?

  3. Dobrý deň, môžete mi poradiť aký pomer týchto domácich kvasnic mám použiť pri pečení??? Pri tých vyrobených nie je uvedené.Je to tak isto ako pri rozmnožení? PL kvasnic na 1kg múky?? Ďakujem za odpoveď.

  4. „jste se rozhodly upéct oblíbený koláč a zjistily jste, že vám doma chybí droždí?“

    jo a pak sem dáte recept na droždí, který zabere „jen“ 24 hodin…to je rychlejší si pro něj zajet do jiného státu

  5. Použila jsem kostku běžného droždí a pokusila se ji podle receptu namnožit. Nepovedlo se. Několikrát přeteklo z misky (i ještě 2. den v lednici), 4. den jsem zkusila použít a nic – nevzešlo, má to nahořklou chuť, ani to moc nevoní po droždí.

  6. Zkousela jsem podle tohoto receptu, brambory se lehce nacechraly nic vic.. jen voni jako drozdi- je to takova bramborova kase co voni jako drozdi. Po 24 hodinach v teple jsem dala do chladna a po 2 dnech pouzila. Dnes sem zkousela rohliky ale vubec nenakynuli 🙁 davkovala jsem na gramy jako normalni drozdi…

  7. Děkujeme za perfektní a užitečný recept na výrobu domácího droždí. Funguje velice dobře a kvásek krásně nakyne. Jen pozor na dostatečně velkou nádobu, zvětší objem čtyřnásobně.

  8. Vzhledem k současnému nedostatku droždí jsme to doma zkusili a … funguje. Nastartovali jsme půlkou kostky kupovaného a výsledek je překvapivě dobrý. Sice to jako droždí moc nevypadá, ale voní to prakticky stejně a hlavně, těsto na housky po tom krásně vykynulo a housky samotné byly možná ještě chutnější než z droždí kupovaného (že by to udělaly ty brambory?) Čili nás výpadek dodávek do obchodů přestal trápit a kvasinky si chováme vlastní 🙂

  9. Chcel by som sa opýtať,či sa z takého droždia dá urobiť pomazánka,a ak áno,pošlite prosím nejaké recepty,alebo dajte stránku,kde by som to našiel

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*