Brambory jsou asi nejoblíbenější přílohou Čechů. Pokud je správně připravujete, obsahují brambory spoustu zdraví prospěšných látek. Proč byste se měli vyvarovat krájení a loupání brambor před jejich vařením?
Jedna z nejzdravějších příloh
Brambory dokážou navodit pocit sytosti už v malém množství, a to i přesto, že s nimi přijímáte velmi málo kalorií. Jsou tedy ideálním pokrmem v prevenci proti obezitě. Konzumací 100 gramů brambor získá lidský organismus pouze 300 kJ. Převažují v nich zdravé sacharidy a tuky v nich téměř nenajdete.
Brambory obsahují také celou řadu vitamínů a minerálů, z nichž nejvýznamnější je draslík, pokrývající 15 procent denní potřeby, důležitá je ale i přítomnost fosforu, hořčíku, železa a dokonce i jódu, molybdenu a selenu.
Jak na dokonalé gratinované brambory? Připravte je podle tradičního receptu
Brambory obsahují spoustu antioxidantů
Brambory jsou také jedním z nejbohatších zdrojů antioxidantů, přičemž až trojnásobně vyšší antioxidační vlastnosti mají barevné odrůdy brambor. Jedna porce brambor přitom dokáže pokrýt téměř celou doporučenou denní dávku esenciálních aminokyselin.
Nejvíce těchto zdraví prospěšných látek se nachází ve slupce a těsně pod ní. Z oloupaných brambor unikají při jejich tepelné úpravě všechny příznivé látky do vody, proto bychom měli vařit brambory ve slupce a nejlépe je s ní i konzumovat. U ranných brambor to není problém, ale u brambor konzumovaných například na podzim nebo v zimě už náš slupka příliš neláká. V takovém případě se ji pokuste odstranit tak, aby vám na bramboře zůstalo co nejvíce živin.
Oloupat a nakrájet až po tepelné úpravě
Brambory také není vhodné krájet na příliš malé kousky. Čím větší je plocha povrchu brambory, k tím menším ztrátám zdraví prospěšných látek dochází. Takže vařte brambory vcelku a nejlépe ve slupce, kterou před vložením do vody vydrhněte kartáčkem. Sezóna jarních brambor se kvapem blíží, takže vám nic nebrání konzumovat tuto přílohu včetně všech vitamínů.