×
WomanOnly

Recept na kimchi. Korejský zázrak s mnoha zdravotními benefity

Kimchi
Zdroj: Shutterstock

Kimchi je korejské národní jídlo, jehož hlavní ingrediencí je kvašené zelí. Kromě toho, že skvěle chutná, má také řadu pozitivních účinků na naše zdraví. Pokud jste tento zázrak ještě neochutnali, je nejvyšší čas to napravit. Připravte si domácí kimchi dle jednoduchého receptu a podívejte se, jakými způsoby lze tento korejský zelný salát využít.

Kimchi alias vitamínová bomba

Hlavní ingrediencí kimchi je zelí, které se promíchá s pastou vyrobenou z česneku, cukru a různých druhů koření. K zelí se přidává také další zelenina, obvykle jarní cibulka a bílá ředkev. Některé recepty na kimchi zahrnují také mrkev či klasickou bílou cibuli.

Při přípravě kimchi je velmi důležité pořádně nasolit zelí. Jedině tak totiž lehce změkne a přitom zůstane akorát tak křupavé. Zelí se následně proplachuje a zbavuje většiny soli. Poté už jen stačí smíchat ingredience na pikantní pastu, promíchat pastu se zelím, napěchovat směs do uzavíratelných sklenic a nechat fermentovat. Hotové kimchi se uchovává v lednici, kde vydrží i několik týdnů.

Tento korejský zelný salát je nejen výborný, ale také nízkokalorický a velmi zdravý. Kimchi je možné připravit zcela bez konzervantů (konzervaci zajišťuje kvašení, které probíhá při fermentaci), navíc obsahuje velké množství vlákniny, antioxidantů a vitamínu A, B1, B2 a C. Je rovněž bohaté na minerální látky, jako je vápník, železo a selen. A nesmíme zapomenout ani na vysoký obsah probiotických bakterií, které podporují trávení a funkci imunitního systému.

Šedivění vlasů. Můžeme s ním bojovat jinak než barvením?

Kimchi a jeho účinky na zdraví

Vzhledem k výše zmíněnému není divu, že je kimchi označováno za jedno z nejzdravějších jídel světa. Jaké jsou vlastně konkrétní účinky kimchi na zdraví?

  • pravidelná konzumace kimchi vede ke snížení hladiny glukózy a cholesterolu, díky čemuž podporuje zdraví srdce
  • vysoký obsah antioxidantů a vitamínů podporuje odolnost vůči zánětům, nachlazení a zhoubnému buněčnému bujení
  • probiotika jsou prospěšná pro trávicí a imunitní systém, navíc působí proti kožním onemocněním
  • vysoký obsah vitamínů a antioxidantů redukuje projevy stárnutí
  • díky vysokému obsahu vlákniny snižuje pocit hladu, je tedy ideální potravinou při hubnutí

Recept na domácí kimchi

Zdravotní prospěšnost je vedle výborné, pikantní chuti skvělým důvodem pro přípravu domácího kimchi. Recept je jednoduchý a poměrně podrobný, aby byl výsledek hned napoprvé dokonalý. Nezapomeňte, že přísloví „trpělivost růže přináší“ zde platí dvojnásob – rozhodně neprohloupíte, když nasolené zelí necháte uležet přes noc. Rovněž doporučujeme nechat kimchi fermentovat po dobu alespoň dvou dnů a teprve poté ho uložit do ledničky.

Ingredience:

  • 1 kg pekingského zelí
  • 6 jarních cibulek
  • 200 g bílé ředkve
  • 6 vrchovatých lžic soli

Pasta:

  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce čerstvého strouhaného zázvoru
  • 1 lžíce cukru krystal
  • 2 lžíce drceného chilli
  • 2 lžíce rybí omáčky

Postup:

  1. Pekingské zelí opláchneme, necháme oschnout a nakrájíme na kousky o velikosti většího sousta. Ty poté rozebereme na jednotlivé vrstvy a dáme do mísy. Každý list je třeba dostatečně nasolit, aby trochu změkl a zároveň zůstal křupavý. Nasolené zelí necháme odležet několik hodin, ideálně přes noc.
  2. Nasolené zelí několikrát propláchneme, aby zůstalo jen lehce slané. Během odsolování zelí průběžně ochutnáváme.
  3. Připravíme si pastu. Česnek prolisujeme a smícháme se všemi ostatními ingrediencemi.
  4. Z odsoleného zelí zlehka vymačkáme veškerou přebytečnou vodu a smícháme ho s pastou. Přidáme jarní cibulky pokrájené na kolečka a ředkev nakrájenou na úzké proužky. Rukou vše pořádně promícháme.
  5. Takto připravené domácí kimchi napěchujeme do uzavíratelných sklenic a necháme 1 až 3 dny v pokojové teplotě fermentovat. Průběžně kimchi ochutnáváme. Když jsme s jeho chutí spokojení, přesuneme ho do lednice.

Počet porcí: 4
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 45 minut (+ min. 2 hodiny na odležení nasoleného zelí + min. 1 den fermentace)

Závislost na sladkém. Jak se jí můžeme efektivně zbavit?

Jak kimchi využít?

V Koreji se kimchi podává jako příloha v podstatě ke každému jídlu. V restauraci misku kimchi dokonce dostanete zcela zdarma. Jedná se o poměrně ostrý pokrm, proto se běžně konzumuje společně s rýží, polévkou a dalšími tradičními pokrmy.

Kromě toho, že jej lze jíst samotné, smíchané s rýží nebo v polévce, ho také můžeme přidat do slaných palačinek, rajčatových omáček (např. k masu) nebo do masovo-zeleninových směsí. Výborně kimchi chutná také karamelizované na másle a podávané s těstovinami.

5/5 - (1 vote)

5/5 - (1 vote)


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*