×
WomanOnly

Recept na originál cheesecake z mascarpone. Zkuste pečenou i nepečenou variantu

Recept na original cheesecake z mascarpone

Neexistuje snad lepší dezert na léto než právě cheesecake. Je nadýchaný, svěží a má spoustu variací. Receptů na cheesecake existuje nespočet. Připravit si můžete cheesecake pečený i nepečený, klasický i netradiční. Těžko hledat odpověď na otázku, která z jeho variant je nejlepší. My se přikláníme ke klasickému cheesecaku, ochucenému vanilkou a citronovou šťávou.

Druhy cheesecaků – co je vlastně tradiční cheesecake?

Cheesecake lze připravit v mnoha variantách a nemáme teď na mysli jen jeho možné příchutě. Můžeme ho udělat z kteréhokoliv smetanového či krémového sýra, navíc existují pečené i nepečené verze. Je možné použít i tvaroh, ale pak už se nejedná o klasický cheesecake.

Korpus se většinou připravuje ze sušenek a másla, případně z drobivého těsta. Druhou vrstvu tvoří sýrový krém (odtud název cheesecake), tradičně připravovaný z ricotty, mascarpone či krémového sýra (například Philadelphia, Lučina). Volitelná třetí vrstva už poskytuje velký prostor pro fantazii – může být ovocná, čokoládová, ale také karamelová či kávová.

V zásadě tedy můžeme rozlišit dva základní druhy cheesecaku – pečený a nepečený. Pokud bychom chtěli cheesecaky rozdělit dle použitých surovin, můžeme v našich končinách hovořit o cheesecaku z krémového sýra nebo o tvarohovém cheesecaku.

Tvaroh, který lze koupit u nás a v okolních státech, však nelze sehnat například v USA, kde je cheesecake velmi oblíbený. Tvarohový cheesecake tedy nepředstavuje “oficiální” druh tohoto dezertu, spíše jeho variantu, která se rozšířila jen v určitých částech světa.

Platí, že tradiční cheesecake je pečený a připravuje se z krémového sýra. Údajně se cheesecake zrodil ve starověkém Řecku, konkrétně na ostrově Samos. Již v 8. stol. př. n. l. si na něm měli pochutnávat tamější olympionici, kteří pro podání co nejlepšího výkonu potřebovali dostatek bílkovin a dalších živin, jichž byl cheesecake bohatým zdrojem.

Levný cheesecake. Vyzkoušejte variantu z tvarohu

Klasický pečený cheesecake z mascarpone

Do klasického cheesecaku patří krémový či smetanový sýr, vejce a trochu cukru. Chybět nesmí ani šťáva z citronu a vanilka. Nejlepší je do cheesecaku použít pravou vanilku, můžete však sáhnout i po vanilkovém extraktu. Pro intenzivnější citronovou příchuť přidejte nastrouhanou kůru z jednoho citronu.

Ingredience (∅ cca 25 cm):

  • 170 g máslových sušenek
  • 70 g másla
  • 500 g mascarpone
  • 3 vejce
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • vanilka či vanilkový extrakt

Postup:

  1. Sušenky rozmixujeme v robotu nebo je vložíme do pevného sáčku a rozdrtíme válečkem. Poté je smícháme s rozpuštěným máslem.

Tip: Máslové sušenky jsou do cheesecaku klasika, ale zkusit můžeme i skořicové, oříškové nebo čokoládové. Jen pozor, aby nebyly moc sladké.

  1. Sušenkovou směs nasypeme na dno kulaté formy vyložené pečicím papírem a dlaněmi přitlačíme. Můžeme si pomoct také skleničkou. Na kraji těsto trochu zvedneme do boků formy. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C zhruba deset minut.
  2. Mezitím si připravíme krém. Ručně smícháme mascarpone s cukrem, poté po jednom přidáme vejce. Na závěr dochutíme citronovou šťávou a vanilkou.

Tip: Pokud chceme docílit opravdu citronového svěžího krému, lze přidat šťávu rovnou z celého citronu. Pro obměnu může místo citronu posloužit limetka.

  1. Krém nalijeme na mírně vychladlý korpus. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C přibližně 10 minut, poté snížíme teplotu na 120 °C a pečeme ještě asi 35 minut. Pro ideální výsledek vložíme pod formu na spodní rošt pekáč naplněný vodou.
  2. Po upečení necháme cheesecake dostatečně vychladit, nejlépe přes noc. Můžeme ho konzumovat v této podobě či doplnit polevou. Pro léto je ideální ovocná, která se snadno připraví z rozmixovaného ovoce svařeného s agarem. Nejrychlejší varianta je poklást hotový cheesecake čerstvým ovocem, maliny budou senzační.

Nepečený cheesecake z krémového sýra

Nepečený cheesecake je zrovna tak lahodný jako ten pečený, je však o něco jednodušší na přípravu – nehrozí jeho vysušení či spálení v troubě. Nepečený cheesecake je možné připravit jak v dortové formě, tak do skleniček.

Tento základní recept na cheesecake můžete vylepšit podle své fantazie. K sušenkovému korpusu lze přidat například trochu rumu, do krémové vrstvy zase vanilkový extrakt nebo citronovou šťávu. Třetí vrstva je volitelná, skvěle bude chutnat přeliv z rozvařených jahod, malin nebo lesních plodů.

Ingredience (∅ cca 25 cm):

  • 170 g máslových sušenek
  • 70 g másla
  • 250 g tvarohu
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 250 g mascarpone
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 tabulky bílé čokolády

Postup:

  1. Sušenky rozmixujeme nebo rozdrtíme v sáčku a smícháme s rozpuštěným máslem. Sušenkovou směs přemístíme do dortové formy vyložené pečicím papírem a pořádně přitlačíme.
  2. Smícháme tvaroh, mascarpone, smetanu ke šlehání a rozpuštěnou (vychladlou) čokoládu a zlehka vyšleháme.
  3. Krémovou směs nalijeme na sušenkovou vrstvu a dáme do ledničky na alespoň 10 hodin. Někdy je třeba počkat déle, proto je lepší připravit cheesecake s dostatečným předstihem.

3 důvody proč jíst tvaroh. Zvyšte svoji šanci na zhubnutí

Tvarohový pečený cheesecake

Krémový sýr může částečně nebo zcela nahradit tvaroh. Nebude se sice jednat o klasický cheesecake, nicméně na dezertu si i přesto pochutnáte. Výhodou tohoto druhu cheesecaku je velmi snadná příprava.

Přeliv můžete stejně jako v případě klasického nebo nepečeného cheesecaku připravit například z rozvařeného ovoce. Tvarohový cheesecake je vynikající také s čokoládovou, karamelovou nebo citronovou polevou.

Ingredience (∅ cca 25 cm):

  • 170 g máslových sušenek
  • 70 g másla
  • 750 g polotučného tvarohu
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 vejce
  • 2 lžíce citronové šťávy

Postup:

  1. Sušenky rozmixujeme nebo rozdrtíme najemno a smícháme s rozpuštěným máslem. Směs napěchujeme do dortové formy vyložené pečicím papírem.
  2. Předehřejeme troubu na 180 °C. Připravíme náplň – smícháme tvaroh s oběma cukry a citronovou šťávou a postupně vmícháme vejce.
  3. Tvarohovou náplň nalijeme na sušenkový základ a s formou párkrát bouchneme, zbavíme se tak vzduchových bublinek.
  4. Na dno trouby dáme horkuvzdornou nádobu s vodou, abychom předešli vysušení cheesecaku. Pečeme 10 minut na 180 °C a poté 45 minut na 140 °C.

 

Hotový tvarohový cheesecake by měl být po stranách pevný a uprostřed lehce roztřesený. Před krájením jej necháme zcela vychladnout.



8 Komentáře Recept na originál cheesecake z mascarpone. Zkuste pečenou i nepečenou variantu

  1. Udelala jsem presne podle receptu a byl vyborny. Vsichni se olizovali a chteji po mne recept 🙂

  2. Hodinu na 160??? Omg WTF ? Bych rád viděl originální foto, dělám origo New Yourk cheesecake v práci ale nikdy bych ho nedal na tak vysokou teplotu, má se spíše nechat teplem ztuhnout a ne ho vyškvařit a vysušit ,těším se na dobu až nebudou laici dělat profīky, to je jako včera jsem si přečetl článek o lékařích a zítra si otevírání on-line lékařskou poradnu protože se mi to líbí, všechno najdu na netu a hlavně baví mě to, máme svobodu a tak si prakticky můžu dělat co chci ne? Odborné znalosti? Na co, netřeba vždyť jen píšu a tīm přeci nic nezkazím. Taková ta česká klasika;-)

  3. Bych řekla, že foto a realita bude kapku jiná, na foto vypadá těsto řekla bych jinak, než jen z nějakých sušenek…. péct hodinu?, to peču tvarožník, kde příjdou sakra trochu jiné ingredience…
    a dokonce to pán pekl 7 minut… paráda…

  4. Tak tohle musel psát nějaký blb. Tvaroh se anglicky řekne cheese. A tradiční cheesecake se dělá právě z tvarohu… -_-

  5. Skvely recept, doporucujem! Ja som si ho este zapiekol s zakysanou smotanou ( 100g smotany na 1 polievkovu lizicu praskoveho cukru) piekol 7 min na 160c. Vyborna kombinacia! dakujem za objavenie niecoho noveho!

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*