×
WomanOnly

Recept na originál cheesecake z mascarpone. Zkuste ho třeba s ovocem

Recept na original cheesecake z mascarpone

Neexistuje snad lepší dezert na léto než cheesecake. Je nadýchaný, svěží a má spoustu variací. My se tentokrát zaměříme na ten z mascarpone.

Cheesecake lze připravit v mnoha variantách a nemáme teď na mysli jen jeho možné příchutě. Můžeme ho udělat z kteréhokoliv smetanového či krémového sýra, existují pečené i nepečené verze. Je možné použít i tvaroh, ale pak už se nejedná o klasický cheesecake.

Korpus je většinou ze sušenek a másla, případně z drobivého těsta. Druhou vrstvu tvoří sýrový krém (odtud název cheesecake), tradičně připravovaný z ricotty, mascarpone či krémového sýra (například Philadelphia, Lučina). Volitelná třetí vrstva už poskytuje velký prostor pro fantazii – může být ovocná, čokoládová, ale také karamelová či kávová.

Na cheesecake ∅ cca 25 cm:

  • 170 g máslových sušenek
  • 70 g másla
  • 500 g mascarpone
  • 3 vejce
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • vanilka či vanilkový extrakt (nemusí být)

Cheesecake z mascarpone postup:

1. Sušenky si rozmixujeme v robotu nebo je vložíme do pevného sáčku a rozdrtíme válečkem. Poté je smícháme s rozpuštěným máslem.

Tip: Máslové sušenky jsou do cheesecaku klasika, ale zkusit můžeme i skořicové, oříškové nebo čokoládové. Jen pozor, aby nebyly moc tučné či sladké.

2. Sušenkovou směs nasypeme na dno kulaté formy vyložené pečícím papírem a dlaněmi přitlačíme. Můžeme si pomoct také skleničkou. Na kraji těsto trochu zvedneme do boků formy. Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů zhruba deset minut.

Recept na pečený cheesecake z mascarpone nebo tvarohu

3. Mezitím si připravíme krém. Ručně smícháme mascarpone s cukrem, poté po jednom přidáme vejce. Na závěr dochutíme citronovou šťávou, případně i vanilkou.

Tip: Pokud chceme docílit opravdu citronového svěžího krému, lze přidat šťávu rovnou z celého citronu. Pro obměnu může místo citronu posloužit limetka.

4. Krém nalijeme na mírně vychladlý korpus. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 stupňů přibližně hodinu, doba pečení se liší u každé trouby. Pro ideální výsledek vložíme pod formu na spodní rošt pekáč naplněný vodou.

5. Po upečení necháme cheesecake dostatečně vychladit, nejlépe přes noc. Můžeme ho konzumovat v této podobě či doplnit polevou. Pro léto je ideální ovocná, která se snadno připraví z rozmixovaného ovoce svařeného s agarem. Nejrychlejší varianta je poklást hotový cheesecake čerstvým ovocem, maliny budou senzační.



8 Komentáře Recept na originál cheesecake z mascarpone. Zkuste ho třeba s ovocem

  1. Udelala jsem presne podle receptu a byl vyborny. Vsichni se olizovali a chteji po mne recept 🙂

  2. Hodinu na 160??? Omg WTF ? Bych rád viděl originální foto, dělám origo New Yourk cheesecake v práci ale nikdy bych ho nedal na tak vysokou teplotu, má se spíše nechat teplem ztuhnout a ne ho vyškvařit a vysušit ,těším se na dobu až nebudou laici dělat profīky, to je jako včera jsem si přečetl článek o lékařích a zítra si otevírání on-line lékařskou poradnu protože se mi to líbí, všechno najdu na netu a hlavně baví mě to, máme svobodu a tak si prakticky můžu dělat co chci ne? Odborné znalosti? Na co, netřeba vždyť jen píšu a tīm přeci nic nezkazím. Taková ta česká klasika;-)

  3. Bych řekla, že foto a realita bude kapku jiná, na foto vypadá těsto řekla bych jinak, než jen z nějakých sušenek…. péct hodinu?, to peču tvarožník, kde příjdou sakra trochu jiné ingredience…
    a dokonce to pán pekl 7 minut… paráda…

  4. Tak tohle musel psát nějaký blb. Tvaroh se anglicky řekne cheese. A tradiční cheesecake se dělá právě z tvarohu… -_-

  5. Skvely recept, doporucujem! Ja som si ho este zapiekol s zakysanou smotanou ( 100g smotany na 1 polievkovu lizicu praskoveho cukru) piekol 7 min na 160c. Vyborna kombinacia! dakujem za objavenie niecoho noveho!

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*