×
WomanOnly

Recept na plněné žampiony. Připravte si je v troubě i na grilu

Plnene zampiony

Je žampion vašeho srdce šampion? Pak vedle všech jeho možných úprav nezapomeňte na ten plněný. Dát do něj můžete skoro cokoliv, co máte vy nebo vaši hosté rádi, takže je úspěch předem zaručen.

Žampiony vytvářejí s grilem doslova famózní kombinaci. Ať už budete grilovat v troubě, či na opravdovém grilu, ať už žampiony naplníte, nebo je budete grilovat jen tak, vždycky to bude dobrota.

Zárukou jsou kvalitní a chutné suroviny. Nepřehánějte to s jejich rozmanitostí. Jednou můžete žampiony naplnit sýrovou směsí, jindy sýr doplnit uzeninou, skvělá je i ryze zeleninová varianta. Vyzkoušejte sami a najděte si svého favorita.

Žampiony plněné nivou a šunkou

Žampiony plněné nivou a šunkou jsou oblíbenou klasikou. Připravte si je jako předkrm, nebo je podávejte s pečivem jako hlavní chod.

Ingredience (4 porce):

  • 8 velkých žampionů
  • 2 jarní cibulky
  • 160 g nivy (nebo jiného modrého sýra)
  • 4 plátky šunky
  • 2 žloutky
  • oregano, bazalka
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Žampiony si důkladně očistíme a oddělíme nožičky. Jarní cibulku si nakrájíme nadrobno, sýr nastrouháme a smícháme s dvěma žloutky. Přidáme sušené nebo čerstvé bylinky, a je-li třeba, dochutíme pepřem a solí.
  2. Na dno žampionu vložíme hrstku jarní cibulky, zasypeme připravenou sýrovou směsí a poklademe kousky šunky.
  3. Grilujeme přímo na grilu nebo v troubě předehřáté na 200 °C zhruba 20 až 30 minut. Zapečené plněné žampiony podáváme s pečivem nebo grilovanou zeleninou.

Recept na grilované žampiony. Ochutnejte rychlou pochoutku z grilu

Žampiony plněné mletým masem

Žampiony, mleté maso, restovaná cibulka a vynikající oběd je na světě. K žampionům plněným mletým masem se skvěle hodí jednoduchá rajčatová omáčka, kterou připravíte během chvilky.

Ingredience (4 porce):

Náplň:

  • 8 velkých žampionů
  • 300 g mletého masa (mix hovězího a vepřového)
  • 1 menší cibule
  • 1 vejce
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • sůl, pepř

Omáčka:

  • 6 rajčat
  • ½ cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sušené bazalky
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Žampiony očistíme a vykrojíme nožičky. Cibuli nakrájíme nadrobno, osmahneme na oleji a vmícháme do mletého masa. Dochutíme solí a pepřem.
  2. Připravíme omáčku – nadrobno nakrájenou cibuli orestujeme na olivovém oleji a přidáme nakrájená rajčata. Dochutíme solí, pepřem, bazalkou a prolisovaným česnekem. Přiklopíme pokličkou a vaříme asi 10 minut. Poté rajčata rozmačkáme vidličkou nebo mačkadlem na brambory a necháme vyvařit přebytečnou šťávu.
  3. Žampiony naplníme připravenou masovou směsí. Vložíme je na gril nebo do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 30 minut. Hotové žampiony podáváme přelité rajčatovou omáčkou.

Pikantní žampiony plněné sýrem feta

Žampiony plněné sýrem feta, česnekem a bylinkami si zamilují především příznivci slaných a chuťově výrazných sýrů. Opět platí, že je můžete jak grilovat, tak péct v troubě. Pokud chcete dosáhnout svěžejší chuti, pokapejte je před podáváním trochou citronové šťávy.

Ingredience (4 porce):

  • 8 velkých žampionů
  • 1 menší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 160 g sýru feta
  • 1 lžíce olivového oleje
  • oregano, tymián, chilli, pepř

Postup:

  1. Žampiony očistíme, nožku oddělíme. Cibuli si nakrájíme na kostičky nebo tenké plátky. Sýr feta rozdrobíme a pomocí vidličky smícháme s prolisovaným česnekem.
  2. Na dno žampionů dáme trochu nakrájené cibule a poté je napěchujeme česnekovo-sýrovou směsí. Posypeme oreganem, tymiánem, chilli a čerstvě mletým pepřem. Sůl není potřeba, feta je dostatečně slaná sama o sobě.
  3. Připravené žampiony zakápneme olivovým olejem a dáme na gril, popřipadě pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 30 minut. Hotovo máme ve chvíli, kdy feta začne zlátnout. Podáváme s pečivem nebo jen tak.

Žampiony plněné krémovým sýrem a parmezánem

Kombinace žampionů a sýra je osvědčenou klasikou. Zkuste žampiony naplnit krémovým sýrem, parmezánem a čerstvými nebo sušenými bylinkami. Uvidíte, že zmizí raz dva!

Ingredience (4 porce):

  • 8 velkých žampionů
  • 2 jarní cibulky
  • 60 g parmezánu
  • 100 g krémového sýra
  • oregáno, tymián
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Žampiony očistíme a oddělíme nožičky. Parmezán nastrouháme a část smícháme s krémovým sýrem, čerstvě mletým pepřem, bylinkami a špetkou soli. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka nebo nadrobno.
  2. Žampiony naplníme trochou cibulky a následně sýrovou směsí. Zasypeme zbylým parmezánem a grilujeme nebo pečeme v troubě na 200 °C zhruba 20 až 30 minut, dokud parmezán nezezlátne. Podáváme s čerstvým nebo opečeným pečivem.

Veganské plněné žampiony

Grilované či zapečené plněné žampiony lze připravit na spoustu způsobů. Skvělý chuťový zážitek zajistí náplň z restované zeleniny, která je vhodná pro vegetariány i vegany.

Ingredience (4 porce):

  • 8 velkých žampionů
  • 1 menší cibule
  • 1 bílá paprika
  • 1 červená paprika
  • 2 stroužky česneku
  • 4 lžíce (veganské) strouhanky
  • 1 lžíce čerstvé petrželky
  • 1 lžíce čerstvého kopru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Žampiony očistíme a odstraníme nožičky. Cibuli, papriky, kopr a petrželku nakrájíme nadrobno.
  2. Troubu předehřejeme na 200 °C a žampiony dáme na 10 minut péct, aby změkly. Mezitím si na cibulce a olivovém oleji orestujeme papriky a smícháme je s bylinkami a strouhankou.
  3. Žampiony naplníme připravenou směsí a dáme grilovat nebo péct do trouby. Pečeme 15 minut na 200 °C. Hotové budou ve chvíli, kdy náplň na povrchu zezlátne.

 

Takto připravené plněné žampiony se hodí jako předkrm. Pokud je chcete podávat jako hlavní chod, můžete do náplně přidat na kostičky nakrájené marinované tofu, pikantní veganskou klobásu nebo jinou alternativu masa. Díky bílkovinám budou plněné žampiony rázem vydatnější.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*