×
WomanOnly

Recepty na kapra: Šest jídel, která chutnají nejen na Vánoce!

Recept na kapra
Zdroj: Depositphotos

Obalovaný kapr v troubě a studený bramborový salát tradičně patří k Vánocům. Kapr se však dá připravit na různé způsoby. Ozvláštněte si Vánoce tím, že zkusíte jiný recept než doposud… Nebo vytáhněte z mrazáku zbytky od Vánoc a udělejte si výborný oběd už dnes! Stačí si vybrat jeden z následujících receptů.

Jednoduchý kapr po Novohradsku: V troubě a s česnekem

Než dáme kapra do trouby, musíme jej vždy ochutit. To, co se s masem stane před pečením, dělá jednotlivé receptury jedinečnými. Tomuto pokrmu zvanému „kapr po Novohradsku” dala vzniknout jednoduchá ale osvědčená směs česneku a papriky.

Suroviny na 4 porce:

  • 400 g filé z kapra bez kostí
  • 6 stroužků česneku
  • lžička sladké papriky
  • lžíce oleje
  • sádlo
  • tymián
  • pepř
  • sůl

Kapr se dá naporcovat více než jedním způsobem, ale nejjednodušší bude pracovat s filety, které můžete nakrájet na menší části. Ty pak necháme pár hodin odstát v utřené směsi tří stroužků česneku a soli. Následně smícháme olej, papriku, pepř a sůl. Tím kapří porce potřeme, pak vložíme do pekáče s trochou sádla a snítkami tymiánu. Pečeme asi 25 minut na 180° C.

Tento kapr na česneku je jednoznačně nejlepší s bramborovou přílohou. Jestli si ale zvolíte brambory vařené, nebo pečené americké brambory, je na vás. Důležité je, aby příloha nepřebila nýbrž vhodně doplnila chuť kořeněného rybího masa.

Proč jíst ryby. Vybrali jsme 5 látek, které vaše tělo potřebuje

Recept na kapří hranolky v marinádě a obalu

Když není čas či možnost kapra péct, dejte si kapra smaženého! Receptů je spousta, například na tuto třeboňská specialita ozvláštněnou exotickou sójovou omáčkou. Kdo chce, může si marinádu doplnit také petrželovou natí a chili. Jako přílohu si můžete dát bramborovou kaši s cibulkou, hranolky však jsou poměrně vydatné a postačí vám k nim zeleninová obloha. Velmi doporučujeme namáčet do tatarky nebo křenové omáčky.

Vaříte-li pro 4 osoby, budete potřebovat ingredience v následujících množstvích:

  • 600 g filé z kapra bez kostí
  • 3 stroužky česneku
  • 30 g mletého kmínu
  • 30 g mletého zázvoru
  • (nať z 1 petržele)
  • (3 lžíce chili koření)
  • 30 g sójové omáčky
  • 50 g hladké mouky
  • 30 g škrobové moučky
  • (2 vejce)
  • (strouhanka)
  • sůl
  • slunečnicový olej

Na rozdíl od tradičního a běžného porcování na „podkovy” se zde pracuje s kapřími filety. Ty nakrájíme na nudličky neboli hranolky. Smícháme kmín, zázvor, česnek a sójovou omáčku, přidáme trochu soli a kapří hranolky ve vzniklé směsi necháme marinovat několik hodin (ideálně přes noc). Pokud se rozhodneme pro petržel a chili, pak k nim bohatě stačí přidat česnek, olej a sůl. Jako obal použijeme buď směs mouky a škrobové moučky nebo trojobal z mouky, vejce a strouhanky. Kapří hranolky pak osmažíme na pánvi.

Recept na pečeného kapra se zeleninou a houbami

O kaprovi pečeném v troubě se zeleninou se ví, ale nesetkáváme se s ním dost často. Toto trošku exotické jídlo by však mělo vstoupit v povědomí, a proto vám chceme ukázat následující recept.

Na 4 porce si připravte:

  • 1 kapra (2 kg)
  • 1 pórek
  • 4 stroužky česneku
  • 3 cibule
  • 2 papriky
  • 3 větší mrkve
  • 4 lžíce rajského protlaku
  • 180 g žampionů
  • 200 ml bílého vína
  • 30 g vlašských ořechů
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 bobkové listy
  • lžíce mouky
  • olivový olej
  • sůl

Kapra zbavíme šupin a vykucháme, pak nasolíme a necháme hodinu odstát. Mezitím dáme nahřát troubu na 180° a pak do ní vložíme pekáč s olejem a směsí nakrájené cibule a pórku. Po pár minutách přisypeme také nakrájenou mrkev, papriku a žampiony.

Po dalších 10 minutách položíme kapra na zeleninu. Také do pekáče vmícháme rajský protlak a trochu mouky s vodou, rybu podlijeme vínem a sójovou omáčkou. Přihodíme bobkový list, česnek a ořechy. Pečeme, dokud kapr nezezlátne, pak ho ještě otočíme.

Nezapomeňte hostům dát na tohoto kapra recept – v troubě se totiž dá s kaprem vykouzlit mnohem více než na co jsme o Vánocích zvyklí!

Tilápie nilská: Recepty a proč (ne)jíst tuto rybu?

Kapr na grilu v alobalu

Chcete se vyhnout dlouhému marinování, ale nemáte na rychle připraveného kapra recept? Gril skýtá způsob, jak do hodiny připravit delikatesu, a konkrétní způsob vám teď poskytneme my. Chystáte-li zahradní party k oslavě babího léta, nebojte se pořídit si na gril kapra.

Z následujících ingrediencí se nají 4 osoby:

  • 1 kapr – kuchaný, bez šupin, bez hlavy
  • 1 cibule
  • 1 rajče
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g rajského protlaku
  • olej
  • sůl
  • nať petržele
  • půlka citronu
  • alobal
  • (grilovací směs koření)

Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rajče a citron nakrájíme na kolečka. Nasekáme petrželku. Pak si uřízneme vhodně velký kus alobalu na zabalení. Na ten namažeme trochu oleje a naklademe rajče.

Následně posolíme kapra a do dutiny v něm vložíme cibuli, česnek, citron a petržel. Položíme ho na alobal, natřeme rajským protlakem a případně ještě grilovacím kořením. Potom to celé ještě zalijeme trochou oleje, pořádně zabalíme a můžeme grilovat. Kapr by měl být hotový zhruba za půl hodiny.

Staročeský recept na kapra na modro

Tento způsob přípravy kapra, po staročesku, je takzvaně „na modro”. Díky kůži se totiž ryba zbarví lehce do modra. Nepotřebujeme tentokrát vyhřátou pec ani fritézu či gril nýbrž starý dobrý hrnec. Vzhledem k tomu, že recept je starý pár set let, hodí se ke štědrovečerní večeři, ale není to jediná možná příležitost.

Na 4 porce je třeba:

  • 1 kg kapra bez vnitřností, ale s kůží
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 petržel i s natí
  • půl celeru
  • malý pórek
  • tymián
  • bobkový list
  • 8 zrnek celého pepře
  • sůl
  • 100 ml bílého vína
  • citron

V hrnci 20 minut vaříme nadrobno nakrájenou zeleninu spolu s kořením a vínem. Potom plamen ztlumíme na minimum, tak, aby voda přestala tvořit bublinky, a přidáme kapra potřeného citronovou šťávou. Hrnec můžeme pro tento účel přesunout na menší plotnu, jelikož kapr by neměl být v opravdu vařící vodě. Po dalších 20 minutách by jídlo mělo být hotovo. Vařený kapr chutná dobře s bramborami uvařenými ve zvláštním hrnci a s máslem.

7 receptů z černé čočky beluga. Zkuste ji s řepou, mrkví či jako pomazánku!

Kapr na másle s mandlemi a medem

Tento recept na kapra v celku s máslem, mandlemi a citronem je jeden z jednodušších. Přesto se vám budou sbíhat sliny. Aby toho totiž nebylo málo, jemnou chuť ryby dokresluje med, což dělá z pokrmu na pohled podivnou, ale opravdu srdcovou záležitost.

Na 4 porce je třeba:

  • 1 kg kapřích filet
  • 80 gramů mandlí krájených na plátky
  • 70 gramů másla
  • 2 lžičky medu
  • citronová šťáva
  • sůl

Kapří filety osolíme a potřeme citronovou šťávou, poté na trošce másla osmažíme každou stranu maximálně 5 minut. Na druhé pánvi rozpustíme zbytek másla a smažíme na něm mandle, dokud nezezlátnou. Pak k nim vmícháme med, přidáme osmaženého kapra, vypneme, zakryjeme a necháme stát ještě pár minut.

Díky lehce nasládlé chuti můžete podávat takto upraveného kapra s rýží. Kdo však považuje kombinaci ryby s rýží za příliš podivnou a pro překročení komfortní zóny mu stačila ryba s medem, může si k tomu dát třeba americké brambory nebo hranolky.

5/5 - (1 vote)
5/5 - (1 vote)


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*