×
WomanOnly

Tuřín je vynikající zelenina s léčivými účinky. S čím nám pomůže a jak ho připravit?

Tuřín
Zdroj: Shutterstock

Tuřín je opomíjená zelenina, což je velká škoda. Prospívá totiž našemu zdraví a skvěle chutná, o čemž se přesvědčíte sami, pokud vyzkoušíte jeden z níže zmíněných receptů. Tuřín se pěstuje už tisíce let – zmiňoval se o něm například Hérodotos z Halikarnássu nebo Plinius starší. Jaké má tato netradiční rostlina účinky a jak ji využít?

Tuřín vs. vodnice

Někdy je tuřín chybně zaměňován s tzv. vodnicí, což je rostlina připomínající ředkvičku. Podzemní části vodnice jsou bílé, nadzemní narůžovělé, nafialovělé nebo nazelenalé. Chutná zhruba jako ředkvička nebo kedlubna a lze ji jíst syrovou i tepelně upravenou. Její celý botanický název zní brukev řepka vodnice.

Tuřín, celým názvem brukev řepka tuřín, je vodnici příbuzný. Již dlouhá léta se používá jako krmná plodina a jakožto kořenová zelenina je v našich kuchyních spíše ignorován. Tuřín chutná příjemně nasládle a lehce peprně a konzumuje se za syrova i vařený, například v polévkách, omáčkách či jako příloha – výborné je například tuřínové zelí, které si můžete připravit podle jednoho z našich receptů. Tuřín má v porovnání s vodnicí větší bulvu a na povrchu je bílý, nafialovělý nebo žlutohnědý.

Černá ředkev patří mezi nejzdravější zeleninu. Jak ji připravit a s čím pomáhá?

Tuřín a jeho účinky na zdraví

Tuřín je nejen chuťově výborná, ale také léčivá rostlina. Čistí krev, pomáhá proti onemocněním trávicí soustavy, jelikož je bohatý na vlákninu a zlepšuje peristaltiku střev, a díky vysokému obsahu vápníku je vhodné jej konzumovat například při osteoporóze nebo zlomenině. Vzhledem k tomu, že je z 90 % tvořen vodou, představuje také velmi dietní potravinu.

Kromě velkého množství vápníku a vlákniny je také zdrojem vitaminu B, C, E a K, karotenu, draslíku, železa, zinku a kyseliny listové. Tuřín je zkrátka plodinou naditou vitamíny a minerálními látkami, proto stojí za to zařadit ho do jídelníčku, případně ho alespoň ochutnat.

Jak tuřín chutná?

Chuť tuřínu je mírně štiplavá, alespoň pokud ho konzumujeme za syrova. Tepelnou úpravou se jeho pikantnost vytratí. Zároveň je nasládlý a spoustě lidí připomíná brambory nebo batáty. Brambory lze tuřínem také výborně nahradit, protože z něj rychle a jednoduše připravíme vynikající a zdravou přílohu.

Jak tuřín využít?

Tuřín je skvělou ingrediencí do polévek, omáček a zeleninových salátů, do kterých ho můžeme přidat za syrova. Do salátu lze mimochodem zpracovat i listy tuřínu, zvláště jsou-li mladé. Další možností je tuřín naložit nakyselo, upéct v troubě, uvařit, zapéct nebo upravit jako zelí. Velmi dobře chutná také v kombinace s rybou nebo jinými druhy masa, například se steakem.

3 recepty na tuřín, které musíte znát

Chcete tuřín poprvé ochutnat, ale nevíte si rady s jeho přípravou? V tom případě zkuste tyto tři jednoduché recepty a upečte si tuřín v troubě, vytvořte z něj zdravé placičky nebo si ho připravte na způsob zelí.

Dýně hokkaidó. Proč je zdravá a které recepty na dýňovou polévku jsou nejlepší?

Pečený tuřín (s parmezánem nebo bez)

Pečený tuřín představuje vynikající přílohu k rybě nebo například hovězímu steaku. Výborný je obalený v parmezánu, nicméně ten je bez problému možné vynechat. Zároveň si ho můžete upéct jak samotný, tak s další zeleninou, například s mrkví, petrželí a celerem.

Ingredience:

  • 2 střední střední bulvy tuřínu
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 štědrá lžíce másla
  • 70 g parmezánu (volitelné)
  • 2 lžičky tymiánu
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Tuřín očistíme a nakrájíme na hranolky. Promícháme ho s olejem, tymiánem, prolisovaným česnekem, solí, pepřem a případně i parmezánem.
  2. Rozprostřeme ho na plech vyložený pečicím papírem a poklademe plátky másla.
  3. Pečeme ve vyhřáté troubě na 220 °C dozlatova, tedy asi 40 minut. Po 20 minutách tuřín promícháme.

Počet porcí: 4
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 1 hodina

Jak připravit patizon? Vyzkoušejte 5 snadných receptů

Tuřínové placky

Zkuste tyto tuřínové placičky třeba místo obligátních placek z květáku. Můžete je buď usmažit v oleji, nebo je upéct v troubě a ušetřit tak pár kalorií. Tuřínové placky podávejte například s česnekovým dipem a vařeným bramborem.

Ingredience:

  • 1 střední bulva tuřínu
  • 1 cibule
  • 2 velká vejce
  • 100 g tvrdého sýra
  • strouhanka na zahuštění
  • olej na smažení
  • hrst čerstvé petrželky
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Tuřín očistíme a nastrouháme nahrubo. Promícháme ho s najemno nakrájenou cibulí, sekanou petrželkou, vejci, sýrem, solí a pepřem.
  2. Přisypeme strouhanku, a to takové množství, aby se nám dobře tvarovaly placičky.
  3. Smažíme v rozpáleném oleji dozlatova, nebo pečeme v troubě asi 25 minut na 200 °C. Podáváme jen tak nebo s vařeným bramborem.

Počet porcí: 4
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 30 minut

Tuřínové zelí

Jak jsme již předeslali, z tuřínu lze připravit také výborné a chuťově zajímavé „zelí“. Dělá se velmi podobně jako klasické dušené zelí a podobně ho lze také využít.

Ingredience:

  • 2 střední bulvy tuřínu
  • 2 lžíce másla
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce octa
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce cukru
  • kmín
  • sůl

Postup:

  1. Tuříne nasekáme pomocí robotu na tenké nudličky a spaříme vroucí vodou. Poté ho v hrnci promícháme s máslem, solí, cukrem a kmínem.
  2. Podlijeme vodou, přilijeme ocet a dusíme doměkka.
  3. Nakonec tuřínové zelí zahustíme moukou rozmíchanou v kysané smetaně.

Počet porcí: 4
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 30 minut

Jak se Vám líbil tento článek?

Jak se Vám líbil tento článek?


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*