×
WomanOnly

Černá ředkev patří mezi nejzdravější zeleninu. Jak si ji připravit a s čím nám může pomoci?

Černá ředkev

Černá ředkev se těší velké popularitě. Je totiž vynikajícím prostředkem na detoxikaci organismu a má celou řadu léčebných účinků. Připravit se z ní dá třeba výborný salát. Jak vlastně černá řepa chutná a vypadá? Kde se dá sehnat a proč bychom si ji měli občas koupit?

Jak vypěstovat černou ředkev či kde ji sehnat?

Černá ředkev svým vzhledem trochu připomíná červenou řepu. Její slupka je zcela černá, ale pokud ji oloupete, narazíte na krásně bílou dužinu. Ta chutná jako ředkvičky, nebo také jako bílá ředkev. Jemná, příjemná štiplavá chuť vás může zaujmout především tehdy, když dostanete chuť na salát nebo na zdravou přílohu k bramborám a masu.

Černá ředkev se dá sehnat v každém dobrém obchodě se zeleninou a ovocem, nebo také na trzích. Ovšem vypěstovat si ji můžete také sami. Pěstování černé ředkve není nijak náročné. Černá ředkev se sklízí na podzim, nejčastěji v září a v říjnu. Dá se vykopat ale i později. Má ráda pravidelnou zálivku, dostatek světla, vlhkou hlinitopísčitou půdu a snese i chladnější klima.

Ideální doba pro výsev ředkve je pak v létě, od poloviny července do začátku srpna. Pokud ji zasejete dříve, obvykle vám vykvete a plody se pak rodí menší. Ředkev se sadí přímo do venkovního záhonku do hloubky přibližně 2 cm, ideálně do sponu 50 x 30 cm. Roste rychle.

Skladování černé ředkve

Černá ředkev se dá dobře skladovat, vydrží i větší chlad, navíc ji můžete sklízet až v pozdním podzimu, když už jsou venku i první mrazíky. Díky své silné slupce je cenný obsah ředkve dokonale ochráněn. Je vhodnou potravinou hlavně pro zimní měsíce, kdy náš organismus přirozeně postrádá vitamíny a minerály, které snadno doplňujeme konzumací čerstvého ovoce a zeleniny na jaře a v létě.

Je třeba dávat pozor, abychom neskladovali zcela zdřevnatělé bulvy, které jsou k jídlu nepoužitelné. Lepší je také k uskladnění vybírat nepopraskanou ředkev.

Léčivé účinky a obsah vitamínů a minerálů

Černá ředkev je hotovou vitamínovou bombou a má celou řadu léčebných účinků. Není to jen chutná zelenina, ale také léčivá rostlina. Znali ji už starověcí Číňané a Egypťané. Předně se černá ředkev využívá pro celkovou detoxikaci organismu. Je zejména vhodná pro očistu jater a při žlučníkových potížích. Podporuje totiž tvorbu žluči a rozpouští žlučníkové kaménky. Prospívá ale i střevům, celkově se hodí při nejrůznějších trávicích obtížích a na podporu hubnutí.

2 tipy, jak připravit brokolici. Zapečená se sýrem nebo jako karbanátky

Černá ředkev je i významným přírodním antibiotikem, antivirotikem a má též protiplísňové účinky. Je proto vhodná i na zánět močových cest, nebo v případě různých gynekologických zánětů.

Černá ředkev obsahuje vysoké množství vitamínu C, betakarotenu, vitamínu E a vitamínů skupiny B. Z minerálů je nejvíce bohatá na železo, vápník, hořčík, draslík a fosfor.

Šťáva z černé ředkve na detoxikaci jater

Pro jaterní očistu a regeneraci jater po mononukleóze nebo po žloutence či při jiných potížích, které pramení z nedostatečné funkce jater, se doporučuje popíjet šťávu z černé ředkve. Tu si můžete doma pomocí odšťavňovače připravit sami, nebo si ji zakoupit v bylinkářství či ve zdravé výživě. S pitím štiplavé šťávy z černé ředkve to ale není potřeba zase přehánět. Když budete popíjet šťávu ve velkém množství, mohli byste si podráždit trávicí orgány.

Sirup z černé ředkve proti virózám a kašli

Také existuje sirup z černé ředkve, který se využívá proti kašli, při bronchitidách, zápalu plic a různých virových onemocnění dýchacích cest, protože skvěle uvolňuje hleny a má antivirové a antibiotické účinky. Tento sirup si můžete koupit, nebo doma i jednoduše vyrobit smícháním nastrouhané černé ředkve s medem – řepa vám pustí šťávu. Takto může chutnat i dětem.

Jak zjistím, že mám zápal plic. Léčba může trvat i déle jak 2 měsíce

Jak připravit černou ředkev v kuchyni?

Kromě možností přípravy šťávy z černé ředkve, anebo sladkého sirupu proti kašli, lze ředkev konzumovat stejným způsobem jako jíme každou jinou zeleninu. Dá se, stejně jako ředkvičky, pokrájet či nastrouhat na chleba, přidat do salátu k ostatní zelenině, přihodit ji můžete i do polévky. Ředkev můžete zapékat, grilovat či dusit obdobně jako každou jinou kořenovou zeleninu. Nejchutnější a nejzdravější (a také nejštiplavější) je však syrová.

Využití v kosmetice

Šťáva z černé ředkve je také dobrá na pleť. Díky obsahu cenných látek prospívá pokožce a dá se využít i v případě akné, tmavých pigmentových skvrn či lupů ve vlasech.

Salát z černé ředkve s tuňákem – recept

Připravíme si:

3 ks černé ředkve
1 ks salátové okurky
1 větší konzerva kvalitního tuňáka v olivovém oleji
1 malá mrkev
1 menší červená paprika
několik lístků rukoly
sůl
olivový olej
černé olivy

Postup:

Zeleninu oloupeme a nakrájíme nadrobno, mrkvičku nastrouháme. Vše dáme do mísy společně s olivami, trochou olivového oleje a tuňákem. Osolíme a dobře promícháme. Podáváme s celozrnnými krekry či pečivem, nebo si k salátu můžeme uvařit červenou quinou.

5/5 - (1 vote)
5/5 - (1 vote)


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*