×
WomanOnly

Účinky melounu. Proč ho jíst a čím nám prospívá

účinky melounu pro zdraví

Šťavnatý meloun osvěží, zasytí a spolehlivě zažene i tu největší žízeň. Díky prospěšným látkám navíc podporuje fyzické zdraví i psychiku a působí preventivně proti různým onemocněním.

Složení melounu

V melounu se nachází množství vitaminů, minerálů a antioxidantů. Najdete v něm dokonce lykopen, který funguje jako účinná prevence rakoviny a infarktu.

Meloun dále obsahuje:

  • betakaroten
  • vitamin C
  • vitaminy skupiny B (zejména B1, B2, B3, B5 a B6)
  • hořčík
  • draslík
  • fosfor
  • měď
  • mangan
  • fluor
  • jód
  • vápník
  • zinek
  • železo
  • citrulin
  • kyselinu křemičitou

Čtěte také: Melounová dieta. Zhubněte za týden s osvěžujícím letním ovocem

Meloun a jeho benefity

A proč jíst meloun? Posiluje celkovou obranyschopnost našeho organismu, vyplavuje volné radikály, čistí krev, lymfu, ledviny a močový měchýř. Vodní meloun obsahuje až 95 % vody. Zato se v něm ukrývá jen malé množství cukru a kalorií. Pomáhá hydratovat i čistit tělo a je skvělým parťákem při hubnutí. Při trávení se chová zásadotvorně, působí proti překyselení a pálení žáhy. Kromě toho je meloun projímavý, takže uleví i při chronické zácpě.

Svými účinky pomáhá tělu lépe bojovat se záněty, artritidou, cukrovkou, astmatem a aterosklerózou. Obsažený citrulin zlepšuje mužskou potenci.

Trápí vás našedlá, vysušená a citlivá pleť? To je ideální chvíle, kdy jíst meloun. Pravidelnou konzumací zlepšíte kvalitu svých vlasů a nehtů, zmírní se vám celulitida a zlepší nálada. Vaše pokožka bude krásně jemná a zpevněná.

Meloun v těhotenství vám uleví

Meloun je perfektním prostředkem pro zmírnění ranních nevolností, pálení žáhy a dalších zažívacích problémů. Díky vysokému obsahu vody vás meloun zbaví otoků chodidel i rukou. Hormonální změny mohou u těhotných žen způsobovat bolesti svalů a kostí. Meloun vám pomůže se se všemi změnami vyrovnat a bolestem předcházet. Lykopen obsažený v melounu působí proti preeklampsii, která se objevuje během třetího trimestru a dává o sobě vědět vysokým krevním tlakem, výskytem bílkovin v moči a otoky celého těla.

Jak vybrat zralý meloun?

Pokud nechcete jíst nezralý meloun, věnujte dostatek času jeho výběru. Velikost melounu většinou není směrodatná. Přesto je lepší dát přednost středně velkým melounům o váze 5 – 7 kilogramů.

Pozorně se podívejte na stonek. Jestliže je suchý a nažloutlý, meloun bude zralý a sladký. Zelený stonek naznačuje, že dužina ještě není zralá. Čím žlutější je kůra melounu, tím sladší a zralejší je vnitřek. Vždy se vyhněte melounům, které mají na kůře praskliny. Hodně vám napoví i samotná vůně, která by měla být příjemně nasládlá. Známým fíglem je poklepávání na meloun. Pokud je zvuk dutý, můžete meloun vzít s sebou domů.

Čtěte také: Pecky z melounu. 7 důvodů, proč je nevyhazovat

Uskladnění melounu

Díky tuhé slupce je možné melouny skladovat 2 – 3 měsíce po sklizni. Pokud jim zajistíte teplotu kolem 5 stupňů Celsia a vzdušnou vlhkost v rozmezí 85 – 90 %, vydrží vám opravdu dlouho. Myslete ale na to, že melouny zrají i po sklizni a jejich chuť se tak pomalu mění.

Vypěstujte si vlastní meloun

Vodní meloun je celkem náročný na pěstování. Venku mohou melouny růst jen v těch nejteplejších částech republiky. Všude jinde se budete muset vybavit skleníkem. Melouny mají rády teplo, hodně vláhy a půdu plnou živin. Nevadí jim celodenní slunění, naopak mají sluneční paprsky rády. K lepším výsledkům vám pomůže černá fólie, která bude během dne přitahovat slunce a po setmění uvolňovat naakumulované teplo. Kromě toho zadrží v půdě vodu a zabrání množení plevelu. Během růstu a kvetení melounům dopřejte hnojivo na rajčata. Odmění se vám bohatší sklizní.



Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*