×
WomanOnly

Uvařit čočku není žádná věda, zvládne to i začátečník

Jak správně uvařit čočku

Čočka je jednou z mála luštěnin, kterou není nezbytně nutné namáčet předem. Prostě ji jen zalijte v hrnci vodou, asi půl hodiny vaříte a rychlý i zdravý pokrm je na stole. Záleží ale také na druhu čočky. My vám krok za krokem poradíme, jak uvařit čočku i pro největší gurmány. 

Čočka má svůj původ v Přední Asii, kde je součástí jídelníčku místních obyvatel už od neolitu. Po sojových bobech a konopí má třetí nejvyšší obsah bílkovin ze všech rostlin, proto je nepostradatelná třeba v jídelníčku vegetariánů. Jednotlivé druhy čočky se od sebe liší jak velikostí semen, tak jejich barvou podle toho se také vaří.

Před začátkem vaření

Čočku je potřeba nejprve za sucha přebrat. Nasypejte ji na čistou pracovní plochu, na plech nebo třeba na stůl, rozhrňte a přeberte všechny kamínky, smetí nebo zkažená či podezřelá semena.

Zdravá černá čočka beluga: Nenadýmá a je hned hotová!

Pak čočku ještě propláchnětge, vyplavíte tím jemný prach a všechny drobné nečistoty.

Tip: Jestli si potrpíte na estetiku, odstraňte při přebírání i všechny opadané slupky. Zbylé můžete posbírat děrovanou lžící přímo při vaření.

Namáčet či nenamáčet

Čočku není potřeba na rozdíl od ostatních luštěnin předem namáčet. Možné to ale rozhodně je. Zkrátíte tím dobu vaření a pomůžete lepší stravitelnosti pokrmu. Čočku stačí namočit na tři až čtyři hodiny do studené vody v chladnější místnosti. Máčet ji můžete ale klidně i přes noc, nic se jí nestane.

Recept na čočku na kyselo

  • 500 g čočky
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 50 g tuku na smažení
  • 1 cibule
  • ocet, mletý pepř, sůl

Proč jíst čočku? Obsahuje 3 životně důležité živiny!

Čočku připravenou podle návodu výše uvaříme do měkka. Pak na tuku osmahneme na drobno nakrájenou cibulku, zaprášíme moukou a zalijeme trochou vody z uvařené čočky. Do směsi přidáme podle chuti ještě ocet, pak vše povaříme a vmícháme do čočky. Vše dochutíme solí a pepřem a případne ještě povaříme. Podáváme s vajíčkem nebo uzeninou.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*