×
WomanOnly

Vanilka pochází z orchidejí a kdysi se používala i k léčebným účelům. Jak doma zpracovat vanilkový lusk?

Vanilka
Zdroj: Shutterstock

Vůně vanilky v nás vzbuzuje libé pocity či vzpomínky. Připomíná nám třeba Vánoce nebo oblíbený parfém z 90. let Vanilla Fields. Pokud chceme do pečení použít pravou vanilku, musíme si nejprve sehnat vanilkový lusk. Ale co s ním? Odkud vlastně vanilka pochází a jak se používá? Pojďme si představit vanilku v pravém světle a zapomenout na vanilkové aroma a všechny náhražky vanilky používané v potravinářství!

Odkud pochází vanilka

Vanilka pochází z oblastí Mexika a jedná se o fermentovanou tobolku některých druhů orchidejí, zejména vanilovníku plocholistého. Sušené tobolky nádherně voní a jejich využití je nejen v potravinářství, ale slouží také pro výrobu parfémů. Vanilkových orchidejí existuje opravdu spousta různých druhů, jsou to tropické liánovité stromy, které dorůstají do výšky několik desítek metrů a dožívají se až padesáti let, což dnes ale většinou nenastane, protože k produkci vanilky se potřebují pouze mladé stromy, proto se vysazují nové a upřednostňují před starými.

Vanilovníky kvetou až po třech letech, ale největší produkce dosahují kolem pátého až osmého roku. Zajímavostí je, že samotné květy vanilkových orchidejí vlastně nijak nevoní a kromě včel je opylují také kolibříci. Na vanilkových plantážích se ale kvůli produkci vanilky provádí umělé opylování lidmi a aby se tobolky snadno sbíraly, liány se při svém růstu omezují a skládají tak, aby na ně dělníci při sklízení květů dosáhli.

Zpracování vanilkových tobolek není snadné, je třeba dávat pozor na to, aby z lusků nevytekl vanilin. Proto se sklízejí ještě nezralé tobolky, fermentují se a suší. Je třeba také důkladně kontrolovat, jestli vanilkové lusky při zrání a sušení neplesniví. Nejznámější vanilkové plantáže se nacházejí na ostrově Réunion a za největšího pěstitele vanilkovníku se dnes považuje Madagaskar. U nás se vanilka běžně nepěstuje, nejsou pro to vhodné podmínky. Některé vanilkové orchideje se ale s oblibou začaly pěstovat již od 19. století v evropských botanických zahradách, a to pouze na okrasu. U nás najdeme vanilovník v botanické zahradě v Praze Troji, ve skleníku Fata Morgana.

Recept na bezlepkové vanilkové rohlíčky: Prožijte správné Vánoce

Účinky vanilky na organismus

Vanilka se používá již po staletí, kdy byla poprvé v 16. století dovezena do Evropy. Vanilku využívali už jihoameričtí Indiáni, Toltékové, Aztékové, a to také k léčebným účelům a ve spojení s kakaovými boby, což se dělá dodnes. Taková vanilková čokoláda je pravá lahůdka.

Vanilka obsahuje látku vanilin, která je zodpovědná za typickou vůni vanilky i její sladkou chuť. Právě tato látka se dnes vyrábí synteticky a přidává se do uměle vyrobeného vanilkového cukru. Je ale snad jasné, že chemická náhražka ethylvanilin nedosahuje žádné kvality ani účinků pravé vanilky, navíc má mnohem ostřejší chuť.

Kromě vanilinu vanilka obsahuje velké množství dalších látek a sloučenin. Jsou to například kyselina salicylová, kumarin, kyselina octová, glukóza, fruktóza a mnohé další. Z léčebných účinků vanilka oplývá schopností navodit dobrou náladu a pohodu, zklidnit psychiku, působí také jako afrodiziakum, používala se proti horečce nebo při infekcích. Díky vůni má ale vanilka své léčebné použití i dnes, a to především v aromaterapii.

Použití vanilky v potravinářství

Sušený vanilkový lusk se skladuje a prodává v hermeticky uzavřeném obalu, aby nevyčichl a neztratil svou nádhernou vůni. Používá se hlavně do sladkých jídel, dezertů, zmrzlin a nápojů, a to jak nealkoholických, tak alkoholických. Vanilka je známá i ve spojení s mléčnými výrobky, jogurty, dezerty, tvarohy, mlékem či rostlinnými nápoji, které se vanilkou ochucují. Vanilkový cukr se používá na pečení a známé jsou například vanilkové rohlíčky, které neodmyslitelně patří k Vánocům. Vanilkou se také ochucuje čokoláda a čokoládové nápoje nebo dokonce i tabák, vodní dýmky a doutníky.

Zapomenout nelze ani na vanilkovou zmrzlinu, vanilkový puding, buchtičky s krémem nebo vaječný koňak. Tyto dobroty se zkrátka bez vanilky neobejdou! Jen je škoda, že v těchto jídlech vlastně v podstatě pravá vanilka není, pouze uměle vyrobený vanilin. Ale je to jen na vás, pokud si je budete připravovat sami doma, určitě vám doporučujeme použit vanilku pravou!

Měsíček lékařský a jeho využití. Co všechno si z měsíčku můžete sami vyrobit?

Kde sehnat pravou vanilku

Teď se ale nabízí otázka, kde sehnat pravou vanilku. Vanilka se nabízí jak na internetu v různých eshopech, tak ve zdravých výživách, bylinkářstvích nebo i supermarketech. Většinou se prodává celý vakuově balený lusk, anebo lusk uzavřený ve skleněném obalu připomínajícím malou zkumavku. Je to proto, aby vanilka nevyčichla a vydržela vám dlouho čerstvá. Doma ji takto můžete uchovat určitě i přes dva roky.

Kromě vanilkového lusku si můžete koupit drcenou sušenou vanilku v prášku. Jedná se o černý prášek, často to bývá právě bourbon vanilka ve skleničce.

Co je vanilkový extrakt

Dalším produktem je vanilkový extrakt. O co vlastně jde? Vyrábí se půlročním macerováním vanilkových lusků v alkoholu, nejčastěji v čisté vodce. Tento extrakt se běžně používá do cukrovinek.

Jak se používá vanilkový lusk

Lusk opatrně podélně rozřízněte a vyškrábejte z něj zrníčka a dřeň. Vnitřek lusku můžete použít například do pečiva. Jeden celý lusk postačí klidně i do půl kila až kila mouky na pečení. Zůstane tak pouze slupka, která se nejí, ale můžete ji využít jinak. Buď slupky z vanilkového lusku necháte macerovat v alkoholu a vyrobíte si tak domácí vanilkový extrakt, anebo je jen tak nechte v dóze s cukrem, kde vám cukr ovoní. Další možností je slupky přidat do černého čaje, kávy nebo je svařit v mléce, čímž získáte úžasnou vanilkovou chuť a vůni. Případně je nechte ležet v místnosti v teple, kde vám krásně provoní celou kuchyň. Poradíme vám ještě, jak si vyrobit pravý vanilkový cukr.

Jak si vyrobit domácí krém, parfém nebo čistící prostředky?

Jak si vyrobit doma vanilkový cukr

Vanilkový cukr s umělým vanilinem určitě nechcete. Místo toho si raději kupte buď vanilkový prášek nebo lusk. Prášek jednoduše smíchejte s cukrem, ať už používáte řepný nebo třtinový cukr, pískový cukr či cukr moučku. Dobře ho uzavřete v nádobě, aby neztratil svou pověstnou vůni. Lze ale také celý vanilkový lusk otevřít a lžičkou z něj vyškrábat vnitřek, který smícháte s cukrem. Tímto způsobem využijete pouze zrníčka a cennou vanilkovou dřeň, zůstane jen slupka.

Do dózy s cukrem můžete také ponořit celý vanilkový lusk, nebo jej případně nalámejte, a nechte ho tam pouze “bydlet”. Lze ale použít pouze slupku a vnitřek vanilkového lusku si vyškrábat k jiným účelům. Cukr tak slupky alespoň krásně provoní.

Jak se Vám líbil tento článek?


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*