Menu
WomanOnly
Bylinky

Zázračný olej pačuli se přidává do parfémů. Prý jeho účinky pomáhají i hubnutí

Pačuli je oblíbený esenciální olej s velmi výraznou vůní, který se využívá jak v aromaterapii, tak také pro výrobu luxusních pánských i dámských parfémů. Možná si úplně nevybavujete, jak voní pačuli, ale my vám to prozradíme, stejně tak i jaké má pačuli účinky a odkud pochází. Možná vás pak tento aromatický olej zaujme natolik, že si jej pořídíte. Dokonce je prý i na hubnutí.

Odkud pochází pačuli a jak se získává

Pačule obecná (Pogostemon cablin) je nižší aromatický polokeř s růžovobílými nebo nafialovělými kvítky z čeledi hluchavkovitých, který pochází z Indie. Pěstuje se i v dalších tropických oblastech, zejména v Indonésii, Číně, Malajsii, Vietnamu nebo na Filipínách, Jávě, Borneu či v Karibiku. Roste ve vyšších nadmořských výškách a ke svému životu potřebuje velké teplo i vysokou vlhkost vzduchu. Využívá se hlavně pro svůj cenný aromatický olej nazvaný pačuli (patchouli), což je odvozenina ze dvou tamilských slov označujících zelený list.

Olej pačuli se získává ze suchých listů, které jako čerstvé takřka vůbec nevoní. Teprve když listy uschnou, silně páchnou pižmem. Tato typická vůně pačuli bývá lidmi buď zbožňovaná, anebo zatracovaná. Někomu totiž pačuli vůbec nevoní, naopak jej tento pach velice odpuzuje. Listy se zpracovávají ještě před rozvinutím květů dle stanovených pravidel, aby byl výnos co největší. Suší se i se stonky ve stínu, poté se oddělují od stonků, jsou vlhčeny, krátce fermentovány a následně dlouze sušeny. Poté se procesem destilace získává olej.

Posvátný cedr překvapí mocnými léčebnými účinky. Jak využít pryskyřici nebo esenciální olej?

Co obsahuje pačuli

Listy pačule obsahují velké množství silic a aromatických látek, které samy o sobě fungují jako fixátory vůně a mají i silně dezinfekční a sedativní účinky. Proto se také vonný olej pačuli odedávna používal nejen v kosmetice, ale i v lidovém léčitelství. Bývá i součástí obětního kadidla nebo vonných tyčinek. Olej se využíval i k náboženským účelům.

V 60. letech jej proslavili příslušníci hnutí Hippies, kteří se tímto pachem snažili překrýt pach marihuany.

Jak voní pačuli

Olej je jemně nahnědlý či naoranžovělý a má výraznou kořenitou a zemitou vůni. Obsahuje i alkohol, který vzniká při procesu zpracovávání. Vůně je to kořeněná, orientální a těžká. Pokud se používá samostatně, může někomu i vadit a působit velmi opojně. V kombinaci s jinými vůněmi, například v parfémech je nezaměnitelnou a nenahraditelnou složkou, která umí podtrhnout a zvýraznit jiné vůně a vytvořit tak dokonalou a velice příjemnou kompozici.

Pačuli voní pokaždé jinak a rovněž i každému voní jinak. Hodí se spíše pro podzimní a zimní období, pro léto je to příliš těžká orientální vůně.

Božská ambra aneb když se přísada do luxusních parfémů vyrábí z velrybích zvratek

Účinky pačuli: antiseptické, afrodiziakální i antiparazitární

Jak se využívá pačuli a jaké má účinky? Kromě opojných, sedativních a dezinfekčních účinků, které zafixují celkovou kompozici parfému a zvýrazní jiné vůně, má pačuli také údajně výrazné afrodiziakální účinky. Antiseptické vlastnosti tohoto oleje se týkají nejen působení proti bakteriím, ale i virům a plísním všeho druhu. Skvěle působí jako repelent nebo odpuzovač veškerého hmyzu a parazitů, používá se například do prádla proti molům, do místnosti proti komárům a podobně. Často na pačuli narazíme i v orientálních mýdlech či tělových olejích.

V aromaterapii se pačuli využívá pro tyto účinky:

  • působí jako antidepresivum, odstraňuje úzkost a napětí
  • pomáhá při migrénách a nevolnostech
  • podporuje meditativní náladu a uvolnění
  • zmírňuje bolest a svalové napětí
  • zvyšuje sexuální touhu a navozuje dobrou náladu
  • podporuje kreativní myšlení
  • pomáhá takzvaně vypnout a vyčistit si hlavu
  • díky svým antiseptickým účinkům naředěný s rostlinným olejem zlepšuje defekty pokožky, například akné, ekzémy, plísně, lupy, napadení parazity a působí celkově protizánětlivě
  • údajně vůně pačuli i podporuje hubnutí, protože zamezuje chuti na jídlo

Nežádoucí účinky pačuli a pro koho olej není vhodný

Čistý esenciální olej z pačuli nikdy nesmíte nanášet nenaředěný na pokožku, je třeba použít nosný olej. I tak je třeba dávat pozor na případné podráždění nebo alergické reakce. Časté použití je například v aromalampě, ale i v tomto případě je dobré to nepřehánět. Ze silné dávky můžete být omámeni a může vás bolet hlava. Pačuli olej není vhodný pro těhotné a kojící ženy, ani pro malé děti a miminka.

Lidské feromony – mýtus nebo fakt? A mohou feromonové parfémy fungovat?

K jakým vůním se hodí pačuli

Olej pačuli se často míchá s těmito esenciálními oleji, ke kterým se dobře hodí. Jsou to například: kadidlo, santalové dřevo, cedr, myrha, růže, jasmín, neroli.

Zdroje: arabskeparfemy.com, cs-wikipedia.org, youngliving.com, Patchouli Oil: Uses, Benefits, and Side Effects – Healthline

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Zázračný olej pačuli se přidává do parfémů. Prý jeho účinky pomáhají i hubnutí