Menu
WomanOnly
Nemoci a jejich příznaky

Žlučníková dieta. Kterých potravin se budete muset při onemocnění žlučníku vzdát?

Žlučníková dieta patří mezi nejméně oblíbené diety. Vy, kteří dobře znáte nepříjemné zdravotní problémy spojené s nedostatečnou funkcí žlučníku, žlučníkovými kameny, chronickými záněty žlučníku, anebo žlučník vůbec nemáte, víte, že se bez žlučníkové diety zkrátka neobejdete. Co taková dieta obnáší, jaké jsou povolené a zakázané potraviny a kdy je potřeba ji dodržovat?

Jak poznám, že mám problémy se žlučníkem?

Žlučník se nachází na spodní straně jater v pravém podžebří. Pokud vás tedy pobolívá na pravé straně břicha pod žebrem, mohou se tak projevovat, kromě mnoha dalších případů, také problémy se žlučníkem. V přilehlých játrech se vytváří žluč, která se skladuje a zahušťuje právě ve žlučníku. A žluč je potřebná k našemu trávení, zejména trávení a vstřebávání tuků. Společně s enzymy slinivky břišní ještě pak i dochází k neutralizaci žaludečních šťáv a ochraně střev před jejich poškozením. Pokud tedy špatně trávíte tuky a máte konkrétní specifické příznaky, které tomu nasvědčují, i to může být známkou, že váš žlučník nefunguje tak, jak by měl.

Porucha trávení tuků se projevuje mimo jiné tím, že máte velmi světlou nebo žlutou a mastnou stolici, časté průjmy, bolesti břicha a nedochází u vás ke správnému vstřebávání živin. Příznaky onemocnění žlučníku pak bývají různé, nejčastěji se žlučník ohlásí prudkou bolestí. Mezi obvyklé potíže žlučníku patří žlučníkové kameny, písek ve žlučníku nebo také takzvané bahno, což je předstupeň vzniku žlučníkových kamenů, které často způsobují ucpání žlučovodů.

Všestranné účinky řepíku. K čemu sloužil našim předkům?

Žlučník – příznaky:

  • pocit plnosti břicha, nafouklé břicho, říhání, škytání
  • žaludeční nevolnost a zvracení
  • bolest v pravém podžebří nebo v zádech na pravé straně, pod pravou lopatkou
  • kolikovitá a silná bolest, ve zmiňované oblasti, která se nedá vydržet

Jak vznikají žlučníkové kameny?

Žlučníkové kameny (cholelithiasa) se vyskytují častěji u žen, ale obecně souvisí s vyšším věkem, nadváhou, hormonálními změnami i nesprávnou životosprávou a stresem. Mohou být různé velikosti, od bahna, přes písek až po pořádně velké kameny ve žlučníku. Vliv na vznik žlučníkových kamenů mohou mít i opakovaná těhotenství a rodinná zátěž.

O žlučníkových kamenech někdo třeba ani neví, že je má. Pokud kameny způsobují potíže, je třeba situaci řešit. Velký problém nastává, když kámen uvízne ve žlučovodech a ucpe je. Tehdy dochází k zabránění přirozeného odtoku žluče, poruchám trávení a silné bolestivosti. Nezřídka je nutná operace a odstranění kamene pomocí laparoskopické metody nebo ERCP – endoskopické retrográdní cholangiopankreatografie, což je zobrazovací metoda, při níž je také možné snadno ucpané žlučové cesty zprůchodnit prostřednictvím endoskopu. Tato metoda je poměrně rychlá a šetrná, bez následků, které přináší operace v celkové anestezii. Ve vážnějších případech se ale musí odebrat celý žlučník, a to už je náročnější chirurgický zákrok.

Mátový čaj nejen na žaludek. Proč je máta peprná vhodná hlavně v létě?

Jak se projevuje zánět žlučníku?

Žlučníkový zánět (cholecystitis) už se projeví i zvýšenou teplotou či horečkou, protože jde o zánětlivý proces, který vznikla jako důsledek působení bakterií. Záněty žlučníku způsobuje nejčastěji E. Coli, salmonela nebo streptokok. Typickými příznaky pro zánět žlučníku jsou horečka, silná bolest a nevolnost, zvracení.

Žlučníková dieta. Co jíst při onemocnění žlučníku?

Žlučníková dieta je jedinou možností, jak pomoci nemocnému žlučníku ulevit od jeho náročné práce, kterou dočasně či trvale nemůže vykonávat. Dodržování žlučníkové diety může být jak velmi důležitou prevencí, tak i možností, jak žlučník léčit a umožnit mu regeneraci. Je nutná při akutním i chronickém zánětu žlučníku, po operaci žlučníku nebo při žlučníkových kamenech. Individuálně vám poradí váš výživový poradce – nutriční specialista, protože každý člověk je jiný a vyžaduje jinou skladbu jídelníčku z hlediska získávání základních živin, minerálů a vitamínů ze stravy.

Při žlučníkové dietě je však vždy zásadní omezit veškeré látky, které jsou pro žlučník dráždivé, a také omezit tuky, které tak nemocný žlučník nedokáže trávit. Určitě je potřeba vyhýbat se tučnému, smaženému, kořeněnému jídlu a alkoholu. Takže na řízky, hranolky, ostrou pálivou omáčku a pivo zapomeňte! Jídlo by mělo být připravováno vařením ve vodě či dušením v páře, eventuálně lze snést opékání a grilování bez použití tuku, anebo s použitím jen opravdového minima tuku.

Vhodné potraviny při žlučníkové dietě

  • bílá rýže
  • jáhly
  • těstoviny
  • libové kuřecí, rybí a krůtí maso
  • dušená a vařená zelenina
  • čerstvá nenadýmavá zelenina (mrkev, brokolice, cuketa, čekankové puky, artyčok…)
  • nenadýmavé druhy čerstvého ovoce (bez slupky a semínek, například banán, loupané jablko, broskve…)
  • vegetariánská a veganská strava
  • nízkotučné mléčné výrobky a jejich alternativy
  • světlé a starší pečivo bez semínek a ořechů
  • piškotové těsto
  • pudink, dezert z rýže, jáhel, kukuřičného škrobu
  • brambory, bramborové vločky

Nevhodné potraviny při žlučníkové dietě

  • tučné maso a uzeniny
  • polotovary
  • veškerá smažená jídla
  • ořechy a semena
  • luštěniny
  • nadýmavé druhy ovoce a zeleniny
  • alkohol
  • káva (kofein)
  • ostrá a dráždivá koření
  • pálivé omáčky, marinády, dresingy
  • česnek a cibule
  • ovoce a zelenina s hrubou slupkou
  • raw a vitariánská strava
  • sladkosti a čokoláda
  • perlivé nápoje
  • koláče s obsahem prášku do pečiva
  • veškeré potraviny s vysokým obsahem tuku
  • čerstvé kynuté pečivo
  • pálivé druhy zeleniny
  • bobulovité druhy ovoce s malými peckami (fíky, hroznové víno, rybíz, angrešt)

Bylinky při poruchách žlučníku

Existuje spousta bylinek, které mohou pomoci vašemu žlučníku ulevit. Nejčastěji se z nich připravuje odvar, tedy klasický čaj. Ten můžete popíjet před jídlem i po jídle po malých doušcích. Ostropestřec se pak užívá na detoxikaci jater a žlučníku ideálně ve formě čerstvě pomletého prášku ze semen. Stačí půl čajové lžičky denně. Vynikající jsou také čekankové puky, které můžete pojídat každý den. Výborné je také dávat si do jídla hodně kurkumy, podporuje správnou funkci žlučníku a má protizánětlivé účinky.

Bylinky na žlučník (seznam některých z nich):

Ohodnoťte tento článek:
3,7
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Žlučníková dieta. Kterých potravin se budete muset při onemocnění žlučníku vzdát?