Chcete zamrazit zeleninu? Naučte se, jak ji připravit a jak se promění po rozmražení
Lucie Cermanová
9. 7. 2018
Pokud máte doma více zeleniny než spotřebujete, je vhodné ji zamrazit. Ale ne všechna se hodí. Poradíme, kterou vybrat, aby vás po rozmražení čekaly krásné potraviny.
Pravidla pro zamrazování
V zásadě se doporučuje zeleninu před mrazením oblanšírovat (ponoří se krátce do vařící vody, a pak se rychle ochladí). Většině zeleniny stačí pro blanšírování 2 minuty. U kořenové zeleniny je vhodných 4-7 minut (podle velikosti kusu). Tímto postupem se v zelenině uchová více vitamínů a bude kvalitnější. Po ochlazení je třeba potravinu rychle zabalit a zmrazit.
Často se mrazí fazolové lusky, paprika, hrášek, brokolice, květák, chřest, mrkev, celer, špenát, mangold nebo kukuřice.
Nevhodné je mrazit zeleninu, která obsahuje hodně vody jako třeba okurky. Patří sem také rajčata nebo třeba cukety. Když je zmrazíte, je třeba počítat s tím, že nebudou příliš dekorativní. Ztratí pevnost a hodí se spíše do omáček a polévek. Po rozmražení se zelenina rychle kazí, je proto vhodné ji co nejdříve zpracovat.
Každý sáček nebo nádobu je třeba dobře utěsnit.
Nikdy se nesmí znovu mrazit potraviny, které už jednou zmrazené byly. Zeleninu je vhodné většinou zpracovat do 6 měsíců.
Jak mrazit jednotlivé druhy zeleniny
Avokádo
Avokádo se dá mrazit, ideálně v podobě pyré, které doplníte o citrónovou nebo limetkovou šťávu. Jen tak totiž zabráníte odbarvení. Chuť se bude mírně lišit, ale ve smoothies nebo guacamole rozdíl prakticky nepoznáte.
Celer
Celer patří k zelenině, která se velmi dobře mrazí. Po rozmrazení vypadá efektně. Blanšíruje se zhruba 3 minuty (podle velikosti kousku), vhodné je ho pak zakápnout citrónovou šťávou, aby neztrácel barvu. Po rozmrazení má pestré využití při pečení nebo třeba do polévek.
Cibule
Cibuli očistíme a nasekáme, krátce oblanšírujeme a mrazíme v dobře utěsněných sáčcích. Vyplatí se, když si předpřipravíte hrstičky nebo kostičky, aby se cibule lépe odebírala do tepelně upravovaných pokrmů.
Cuketa
Cuketa se dá nakrájet (a oblanšírovat) nebo nastrouhat a uchovávat v mrazáku. Pak ji můžete odebírat do koláčů nebo třeba polévek. Je třeba počítat s tím, že bude po rozmrazení hodně vodnatá.
Dýně
Dýně se dá mrazit v různých podobách. Můžete z ní odstranit semínka, rozkrájet na měsíčky nebo kostičky a zamrazit. Druhou možností je tuto zeleninu oblanšírovat, a pak zamrazit. Někdy se dokonce mrazí i opečené kousky. V zimních měsících dýni oceníte v omáčkách nebo polévkách. Protože neztrácí tvar, dobře vypadá také opečená.
Kadeřávek, mangold, špenát
Listy pokrájejte a oblanšírujte. Pak je naformujte do hrstiček, aby se dobře odebíraly ze sáčku a vložte do sáčku nebo vzduchotěsné nádoby. Bezpečně v mrazáku vydrží alespoň 2-3 měsíce. Rozmrazené listy využijete třeba v polévkách, koláčích.
Jenom voda nestačí. Trik, jak zbavit ovoce a zeleninu chemie či vosku z obchodu
Kedlubna
Kedlubnu nakrájejte na plátky, kostky nebo třeba hranolky. Oblanšírujte je 3 minuty a můžete mrazit. Kedlubna velmi dobře drží tvar. Dá se péct nebo se hodí i do polévky.
Kukuřice
Kukuřice se většinou doporučuje mrazit v podobě semínek. Ta předem odloupeme a blanšírujeme asi 5-6 minut. Při mrazení semínek je opět vhodné myslet na odebírání a mrazit tak, aby z nich nebyla ledová koule. Mrazit se ovšem dá i celý klas, po rozmrazení ho můžete uvařit jako obvykle.
Květák a brokolice
Zeleninu nakrájejte na růžičky a krátce oblanšírujte. Růžičky uložte volně do sáčku. Pokud by byly namrazené na sebe, špatně by se oddělovaly. Rozmrazený květák i brokolice dobře chutnají opečené, v nákypech nebo také polévkách.
Mrkev
Omytou a očištěnou mrkev můžeme blanšírovat asi 3 minuty. Lze ji nakrájet, ale i ponechat v celku.
Jak správně rozmrazovat maso? Výhody a nevýhody všech způsobů
Pórek
Doporučují se mrazit pouze mladé bílé části rostlin. Nakrájejí se na kolečka a pak oblanšírují zhruba 4 minuty. V mrazáku vydrží asi 3 měsíce. Po rozmrazení mírně ztrácejí tvar.
Rajčata
Rajčata se na mrazení většinou nedoporučují. Po rozmrazení nevypadají vábně a v mrazáku zaberou poměrně hodně místa. Pokud se přesto rozhodnete je takto zpracovat, v omáčkách budou chutnat dobře.
Využíváte tohoto způsobů uchovávání zeleniny pravidelně nebo se bude jednat o premiéru? Podělte se o zkušenosti v diskusi pod článkem.