×
WomanOnly

Co stojí za pálivostí chilli papriček a proč milujeme chilli omáčku?

Pálivost chilli papriček

Tak jak člověk prostě nedokáže odolat zmrzlině, čokoládě nebo kávě, tak také někteří nedokáží odolat pálivé chilli omáčce. Ve Spojených státech se jedná o miliardový byznys, který za léta nevykazuje žádné zpomalení. Tak jako jsme dříve dávali do všeho a ke všemu, co moc dobře nechutnalo, kečup nebo tatarku, cestu vedle pokrmů si u nás našla už i pálivá chilli omáčka.

Pálivost chilli papriček je věda sama o sobě

Trocha teorie na začátek není nikdy na škodu. Takže ještě před tím, než si o chilli papričkách něco víc zajímavého povíme, je dobré vědět něco „okolo“. Pálivost paprik z rodu capsicum, tedy těch, které obsahují kapsaicin, pálí tím, že stimulují receptory nervových zakončení jazyka a to, jak moc daná paprika pálí, se určuje na Scovilleho stupnici, kde se pálivost chilli papriček a paprik měří. Jednotkou tohoto měření je SHU. Tato stupnice, jak už její název napovídá, je pojmenována po pánovi jménem Wilburu L. Scoviell, který s měřením pálivosti paprik a chilli papriček v roce 1912 přišel. Taková obyčejná sladká paprika nepálí. A víte proč? Protože neobsahuje kapsaicin. Ovšem jedna z nejpálivějších papriček na světě, habanero, má pálivost víc jak 300 tisíc SHU. Jen pro srovnání, čistý kapsaicin má pálivost 16 milionů SHU a takový pepřový olej má 2,5 milionu – 4,5 milionu SHU.

Za pálivost chilli omáčky nemohou jadérka

Opravdu ne a byla to skutečně ta jadérka, která jsme jako děti z paprik vyhazovaly z obavy, že si spálíme jazyk. Tento mýtus však není spojen pouze s dětstvím, ale řada dospělých této povídačce stále věří a myslí si, že skutečně pálí ta jadérka. Ona pálivost ovšem pochází z kapsaicinu, bezbarvého oleje bez zápachu, který se nachází ve stěnách papriky. Čistý kapsaicin je jedovatý, ale nebojte, z běžné konzumace chilli papriček se neotrávíte, tak vysoké koncentrace kapsaicinu chilli papričky nedosahují. V laboratořích byste se však s čistým kapsaicinem setkat mohli.

Kdyby nebylo kasaicinu, nebylo by pálivosti. Člověk je tvor přizpůsobivý a co platilo na zvířata k odrazení od konzumace chilli papriček, neplatí pro člověka, který si pálivost paprik prostě zamiloval.

Chilli papričky jsou zdraví prospěšné

Různé chilli papričky používané v chilli omáčkách bývají plné vitamínů a minerálů, jako je draslík, měď, vitamíny A, B-6, C či K. Jsou taktéž bohaté na antioxidanty, které chrání před chronickými onemocněními, přispívají ke snížení rakovinového rizika a také zlepšují zdraví očí.

Chilli omáčky mohou hodně pálit

A o to také u chilli omáček jde, ne? Samozřejmě, že ano, ale ne každý tu pálivost snese. Znáte to, když si dopřáváte sushi a váš protějšek si nabere víc wasabi, než snese a začne směšně kašlat, dusit se, přičemž z nosu a očí se mu začne téct, vy se mu začnete smát a za pár minut se totéž stane vám, tak vám protějšek ten škodolibý smích též oplatí. Určitě jste to zažili. Tak s chilli to přesně tak není. Ze začátku může být sranda, ale ta pálivost může být jiná, může vést dokonce až k zánětům, otokům a velkým bolestem břicha. Někteří ze zákeřných chilli papriček mohou dostat i průjem a podobné zažívací nepříjemnosti. Řadě lidí však ta pálivost za to stojí a pálivou chilli omáčku si prostě odpustit nedokáží.

U extrémně pálivých papriček může dokonce dojít i k popálení pokožky, přišla-li s ní do styku, k opuchnutí jazyka či obličeje anebo u těch, kteří měli na žaludeční vředy našlápnuto, může dojít až k žaludečnímu záchvatu.

Chilli omáčka pálí jak na vstupu, tak na výstupu

Ano, je to intimní téma, ale fanoušci pálivých jídel moc dobře vědí, oč tu běží. Ptáte se ale, proč si tělo uvnitř s pálivostí neporadí? Nejde to. Části papriky, které tak moc pálí, nedokáže tělo rozložit, a proto neporušené vaše střeva opustí. Závěrečnou pálivost však snížit lze, když omezíte příjem tučných jídel v kombinaci s pálivou omáčkou anebo když zařadíte do svého jídla víc vlákniny.

Chilli omáčka pomáhá od bolesti

Je to tak, chilli papričky pomáhají, ale i škodí. Zpočátku chilli papričky pálí, ale pak? Pak přijde takový pocit necitlivosti. Když strávíte večer s nachos a opravdu pálivou chilli omáčkou, tak nějak přeci svůj jazyk necítíte, je tomu tak? Právě proto se lékaři domnívají, že právě tato necitlivost může určitým způsobem pomoci ve snižování bolestivost po operacích. Při experimentech lékaři skutečně přidávali kapsaicin do rány ještě před tím, než ji uzavřeli. V jedné studii bylo dokonce potvrzeno, že pacienty poté rána bolela méně a dokonce užívali i menší dávky morfia během prvních dvou týdnů po operaci než ti, kterým kapsaicin do rány aplikován nebyl.

Chilli pomáhá s hubnutím

Ale nečekejte od toho velké zázraky. Některé studie však skutečně potvrdily, že kapsaicin krátkodobě nabudí metabolismus. Konzumace pálivých omáček může také snížit chuť na jídlo, takže nakonec sníte menší porce. Chilli omáčky však nebudou na hubnutí to pravé ořechové a když už, tak se dívejte na složení, ať neobsahují vysoké množství cukru.

Chilli omáčka jako afrodiziakum

Různé bylinky jsou považovány za afrodiziakum, stejně tak jako čokoláda či chilli. A co taková čokoláda s chilli? Experti v přírodě neustále hledají afrodiziakální potraviny a chilli je jednou z nich. Pálivost chilli omáček totiž zlepšuje tok a cirkulaci krve, které vám pomohou dostat se do té správné „nálady“. Pálivost chilli papriček dokonce napodobuje vzrušení tím, že se člověk začne více potit, srdce bije rychleji a stimuluje tak uvolňování endorfinu. Zda i na toto chilli papričky fungují, záleží zřejmě člověk od člověka, ale jistě to stojí za vyzkoušení.

8 jídel, která fungují jako afrodiziakum

Voda nepomůže

Opravdu ne, i když je to to první, po čem instinktivně v zápalu snahy o hašení požáru v ústech, sáhneme. Věděli jste však, že nejenže sklenice vody nepomůže, ale ve skutečnosti je to to nejhorší, co můžete udělat? Jak jsme si již řekli, je to ten olej, kapsaicin, který způsobuje bolest. A jak víme, olej a voda se nesmíchají. Co však může pomoci, je mléko nebo lžíce zmrzliny, jelikož molekuly nacházející se v mléčných produktech pomáhají rozpouštět olej způsobující pálení.

Což takhle vyrobit si vlastní chilli omáčku?

Jamie Oliver je prostě profík a i jeho chilli omáčka je stejně tak úžasná jako on sám, tak proč si ji nevyrobit doma, když je ve své podstatě velmi jednoduchá?

Co budeme na chilli omáčku potřebovat?

  • podle chuti 2 nebo 3 polévkové lžíce palmového cukru
  • 100 g dlouhých červených chilli papriček
  • 12 stroužků česneku
  • 150 ml destilovaného octa

Jak na to?

  • Chilli papričky si očistíme a nadrobno posekáme.
  • Oloupeme a nadrobno posekáme také česnek.
  • Všechny ingredience smícháme v kastrolku, přidáme palmový cukr a 150 ml vody, kterou přivedeme k varu. Jakmile začne směs vřít, stáhneme teplotu na sporáku na minimum a necháme přibližně 10 minut pobublávat, dokud suroviny nezměknou a množství tekutiny nebude poloviční. Ponorným mixérem dílo dotáhneme k dokonalosti a rozmixujeme dohladka, případně ještě dochutíme cukrem. Již rozmixovanou pastu ještě necháme chvíli povařit na mírném ohni, dokud se naše chilli omáčka nezabarví do tmavé červené barvy. Pokud vám hustota omáčky nevyhovuje, můžete ji naředit troškou vody.



1 Komentář Co stojí za pálivostí chilli papriček a proč milujeme chilli omáčku?

  1. V tom článku je samozřejmě spousta nesmyslů a není čas opravit a vyvrátit všechny, takže pouze maličkost; usušte chilli papričku, třeba Habanero, Scorpion, či jinou skutečně pálivou papričku, vyberte z ní semínka a to co zbude použijte do vaření. Ani nepoznáte že tam nějakou Chilli papričku máte. Něco jiného je, když ji do jídla vhodíte celou, tedy i se semínky. Pointa? Pálivost spočívá zejména v semínkách, bez nich je u Chilli papriček tak pětinová …

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*