×
WomanOnly

Jak uvařit rýži a proč rýže z pytlíku není zdravá

Jak správně uvařit basmati rýži

Kdo se v kuchyni trochu orientuje, bude si klepat na čelo. „Jak uvařit rýži? Hodím pytlík do vody a počkám.“ Ano, je to způsob, ale zdaleka si nepochutnáte tolik, jako když vyzkoušíte jeden ze správných a mnohem zdravějších postupů vaření rýže. Po přečtení našich návodů z vás budou opravdoví gurmáni. Navíc se dozvíte, které druhy rýže existují a jaká rýže je vlastně nejzdravější. Nebude chybět ani pár receptů s rýží.

Není rýže jako rýže

Rýže z pytlíku není žádná výhra a měli byste ji volit pouze v krajním případě, kdy opravdu nemáte jinou možnost, jak uvařit rýži. V pytlíku se nejčastěji prodává bílá dlouhozrnná rýže, nebo zdravější druh rýže parboiled, které tvoří obvyklou součást konvenčního jídelníčku. Jenomže obyčejná bílá rýže zbavena takřka všech vitamínů, minerálů a vlákniny není zrovna nejzdravější a o škodlivosti plastového sáčku ani nemluvě.

15 důvodů, proč jíst rýži. Vyvarujte se ledvinových kamenů

Dát si k obědu rýži totiž opravdu neznamená sáhnout po dlouhozrnné bílé rýži, a ještě k tomu v pytlíku, a uvařit ji jako přílohu k masu nebo k rizotu. Existuje spousta druhů rýže, které si můžete uvařit základním postupem v hrnci s vodou. Některé druhy rýže se však vaří déle, je to zejména celozrnná – hnědá rýže, která vyžaduje při vaření více vody, aby se vám v kastrolku nepřipálila. Jaký je tedy základní postup vaření rýže?

Základní postup vaření rýže

Než dáte rýži do hrnce, propláchněte ji studenou tekoucí vodou, dokud není voda čirá. Díky tomu se nebude rýže tolik lepit. Pak rýži vložte do hrnce a zalijte ji studenou vodou. Platí poměr 1:2 – tedy na jeden díl rýže by se měly dát dva díly vody. Rýži i vodu přiměřeně osolte. Někdo také vaří rýži bez soli. A důležitá poznámka: pokud vaříte celozrnnou rýži, dobře ji propláchněte, protože bývá více špinavá, a nezapomeňte dát do hrnce o něco více vody – hnědá rýže se déle vaří!

Rýže se má vařit na mírném plameni, jinak hrozí, že se připálí. Bude se vařit asi dvacet minut (celozrnná rýže mnohem déle) a během té doby není dobré ji vůbec míchat, aby se nerozvařila. Když se všechna voda vyvaří, rýže je hotová.

Tip: Už při vaření si můžete rýži dochutit podle vlastní fantazie. Výborná je třeba kari rýže nebo rýže s uzenou paprikou. Pokud vaříte rýži na sladko, hodí se třeba hřebíček nebo badyán. Jeden z tipů našich babiček je přidat k rýži malou cibuli a zapíchnout do ni několik hřebíčků.

Jednoduché vaření rýže – jako těstoviny

Pokud se bojíte, že se vám rýže připálí a opravdu jste nikdy rýži nevařili jiným způsobem než tak, že jste vhodili pytlík s rýží do vroucí vody, máme pro vás jeden tip pro začátečníky. Uvařte si rýži stejně jako těstoviny. Stačí vám k tomu hrnec s velkým množstvím vroucí vody, trocha oleje a soli. Jakmile rýže trochu změkne, sceďte ji a nechte ještě chvíli dojít v troubě. Tímto způsobem se vám nestane to, že se vám rýže ve velkém množství vody úplně rozvaří.

Výborná rýže – pražená bez soli

Rýži před vařením nejdříve opražíte nebo osmažíte na teflonové pánvičce na rostlinném oleji – například na rýžovém nebo sezamovém oleji. Poté rýži zalijte vodou a vařte standardním způsobem. Rýži při vaření nesolte.

Vaření rýže v troubě – krémová rýže s máslem

Asi nejstylovější a nejchutnější variantou je vaření rýže s máslem. V celokovovém hrnci rozpustíte kostičku másla. Pak přidáte rýži, kterou orestujete, dokud se zrníčka nezatáhnou. Díky tomu si rýže zachová škrob i všechny živiny a bude chutnější. Když se rýže rozvoní, zalijete ji vodou tak, že na jeden díl rýže připadá jeden a půl dílu vody. Pak vše osolíte a necháte vodu vyvařit.

Následně hrnec přiklopíte pokličkou a strčíte asi na deset až patnáct minut do trouby na 180 °C. Po vyndání ještě rýži načechrejte vidličkou, aby unikla pára. Vařečka k tomu není vhodná, protože byste porušili strukturu rýže.

Tip: V troubě můžete přidat do rýže třeba hřebíček nebo cibuli, bude pak krásně vonět.

Vaření rýže v rýžovaru

Pokud si na rýži pochutnáváte rádi a často, můžete zvážit koupi takzvaného rýžovaru. Je to chytrý hrnec, který stojí pár set korun a zvládne uvařit naprosto perfektní rýži úplně sám. Prodávají se různé velikosti, dokonce i jen na dvě porce.

Rýže a její vliv na zdraví

Základní rozdělení rýže může být třeba klidně na bílou a hnědou. Co to vlastně znamená? Bílá rýže je zbavena mnoha cenných látek, ale je jemnější a hodí se třeba při dietě, která vyžaduje bezezbytkovou stravu. Je vhodnější pro malé děti, které ještě dokáží tak dobře trávit hrubší vlákninu, anebo také pro osoby se zánětlivým onemocněním trávicího traktu – například s ulcerózní kolitidou nebo Crohnovou chorobou. Rýže obecně má také poměrně vysoký glykemický index, proto by si její konzumaci měli hlídat cukrovkáři. Bylo zjištěno, že nejnižší glykemický index má bílá rýže basmati.

U zdravých osob by se hnědá rýže měla jíst častěji. Má mnohem více vlákniny, což je vynikající prevence mnoha onemocnění – například také rakoviny tlustého střeva.

Vše o hnědé rýži. Kolik má kalorií a jak působí na naše zdraví?

Druhy rýže – nejchutnější a nejzdravější

Rýže existuje velké množství druhů, dlouhozrnná, kulatozrnná, parboiled, basmati, arborio, indiánská rýže nebo oblíbená jasmínová rýže. A každá rýže může být hnědá nebo bílá – tedy loupaná či neloupaná.

Jasmínová rýže

Jasmínová rýže je dlouhozrnná a má specifickou chuť a vůni. Pochází z Thajska a hodně se využívá ve východní kuchyni. K dostání je jako bílá nebo i hnědá. Nejvíce ji využijete k zeleninovým jídlům nebo jemnému masu – kuřecímu či krůtímu. Výborná je s kari nebo s omáčkou z kokosového mléka, také s tuňákovým salátem. K příliš výrazným a tučným masům nebo uzeninám se nehodí.

Jak uvařit jasmínovou rýži

Rýži propláchněte a vařte v poměru 1 díl rýže na 1,5 dílu vody. Jasmínovou rýži při vaření nesolte.

Italské x české rizoto. Jak se liší příprava?

Rýže parboiled

Rýže parboiled je speciálně upravená rýže pomocí více padesát let staré technologie z USA, která umožňuje zachování vitamínů a minerálů v zrnu. Proto je rýže parboiled mnohem bohatší na vitamíny a minerály než klasická loupaná rýže. Parboiled rýže je více tuhá, nelepí se a nerozvařuje se. Hodí se například do rizota nebo k červenému masu.

Rýže basmati

Rýže basmati je k dostání bílá i tmavá. Pochází z Indie a Pákistánu. Má dlouhá zrníčka, nelepí se – je velmi sypká a může se pyšnit speciální kouřovou, oříškovou chutí. Hodí se nejvíce k různým omáčkám a pečenému nebo grilovanému masu.

Jak správně uvařit basmati rýži, královnu vůní

Arborio

Rýže arborio je kulatá, krátkozrnná bílá rýže, která obsahuje velké množství škrobu a lepí. Díky tomu je perfektní pro přípravu mléčné rýže, sladké rýže a rýžových nákypů, ale také rizota a sushi. Vaří se ve větším množství vody.

Jak uvařit rýži na sushi? Odhalte tajemství postupu i surovin

Indiánská rýže

Zajímavým druhem rýže je indiánská rýže. Jedná se o divoce rostoucí rýži na území Kanady v oblasti jezer, kde tuto rýži sklízeli Indiáni na kánoích. Indiánská rýže je opravdu velice bohatá na vitamíny, minerály, vlákninu, ale i bílkoviny. Je to přímo nutriční bomba a nemá ani vysoký glykemický index. Vaří se obdobně jako hnědá rýže – je potřeba na její uvaření více vody, ale obvykle se nekonzumuje samostatně, ale v kombinaci s jinými druhy rýže.

Recepty s rýží

Fotorecept na rýžový nákyp. Připravte si sladký oběd nebo svačinku

Recept na zapečené filé s kari rýží: Oběd, který se sám uvaří

Recept na kari omáčku s ananasem. Připravte si sladký a zdravý oběd

Recept na smaženou rýži se zeleninou: snadná příloha i hlavní chod

Recept na rýžové palačinky. Klasika ve zdravé verzi



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*