×
WomanOnly

Jak využít logr, skořápky či vršek ananasu? 15 tipů, jak nevyhazovat užitečné věci

ananas
Vypěstujte si ananas sami!Zdroj: Shutterstock.com

Vždycky vám po vaření zbyde v kuchyni spousta slupek a odřezků a vy nevíte co s nimi? Rozhodně je nevyhazujte! Poradíme, jak je využít.

Kolik potravinového bohatství dneska končí v koši, a to jenom proto, že nám po dokončení honosného nedělního oběda chybí troška fantazie. Zastavte plýtvání s vzácnými zdroji a zužitkujte, co se dá. Ušetříte a ještě vás to bude bavit!

1. Ovocná dužina

Udělali jste si čerstvý džus, ale z ovoce vám zbyla dužina? Použijte ji jako přísadu do ovocného koláče či sušenek. Dužinu ze zeleniny zase můžete dát do slaného pečiva nebo třeba palačinek.

2. Vršek ananasu

Před konzumací tohoto tropického ovoce svrchní část obvykle odřízneme a zahodíme. Pokud ji však necháte ponořenou ve vodě zapustit kořeny, mohou vám z ní vyrůst nové maličké ananasy.

3. Skořápky

Skořápky od vajíček poslouží jako bariéra pro vodu unikající z květináče do talířku.

vejce
Zdroj: Shutterstock.com

4. Karton od vajec

Obaly s kulatými prohlubněmi bezvadně schovají například vánoční koule na stromek.

5. Melounová kůra

Meloun působí blahodárně na problémy s akné. Zbylé slupky dejte do vody a druhý den si jimi masírujte kůži na obličeji.

6. Slupky a ohryzky od jablek

Jablečné slupky vám pomohou odstranit kruhy pod očima. Z ohryzků zase vyrobíte bezvadný jablečný ocet.

zelena-jablka
Zdroj: Shutterstock.com

7. Špunt od láhve

Maličké umělé kytičky zapíchnuté do korku od vína jsou krásnou netradiční ozdobou.

8. Lógr od kávy

Sedlina, co vám zůstala na dně hrnku, pomůže regenerovat vaše vlasy jako ozdravná maska. Nechte jej působit na mokrou hřívu a po půl až hodině důkladně umyjte.

Čtěte také: Kolik kávy denně můžeme vypít? Dokonce existuje i smrtelná dávka!

9. Kávový filtr

Papírový filtr od kávy je důvtipná náhrada za muffinové košíčky.

10. Pomerančové slupky

Slupky od citrusového ovoce poslouží jako okrasa letních drinků. Působí také proti usazenému rezu.

11. Kapusta

Rozmixovanými odřezky z kapusty lze dochutit zeleninové pyré, případně je usušené použít do polévky jako dochucovadlo.

12. Brokolice

Zbytky brokolice zase ozvláštníte jarní dresing či salátovou zálivku.

[wysija_form id=”2″]

13. Prázdné pixly a sklenice

Některá koření či jiná dochucovadla jsou k dostání v roztomilých obalech. Proč si prázdné nádoby neschovat na uložení jiných přísad?

14. Síťky z ovoce a brambor

Citrony, pomeranče či brambory se často prodávají v barevných síťkách. Ty se dají využít jako pěkná dekorace anebo místo houbičky na mytí nádobí.

Čtěte také: 7 tipů, jak udělat opravdu dobrý vývar

15. Kosti

Z kostí od masa uvaříte výborný silný vývar.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*