×
WomanOnly

Je kokos zdravý a jak na tom jsou jednotlivé kokosové produkty?

Je kokos zdravý

Kokosových ořechů je na trhu plno hlavně v období před Vánocemi. Málokdo si ale kokosový ořech koupí – na vině často bývá jeho nedobytnost. Ale pokud máte doma pořádný hřebík, kladivo či pilku na železo, můžete s vervou pustit do díla. Poradíme vám, jak správně rozbít kokos a jak nejlépe využít jeho dary.

Strouhaný kokos a další varianty

Produkty z kokosového ořechu se dají sehnat v různých podobách. Je libo strouhaný kokos, kokosovou hmotu, kokosové mléko, kokosový cukr, kokosovou vodu nebo kokosový olej? Tradiční sušený strouhaný kokos, kterému se říká kopra, se využívá hlavně na pečení vánočního cukroví, do bábovek, nebo se v něm s oblibou obalují raw kuličky či jiné nepečené vánoční cukroví. Jedná se o nasušenou a nastrouhanou kokosovou hmotu zbavenou kokosového mléka a tuku.

Ta se také může krájet na drobné plátky, kterým se říká kokosové chipsy. Může být ale i velice jemná jako kokosová moučka, anebo vyloženě hladká kokosová mouka, kterou se nahrazuje v menší míře klasická mouka u potravinové alergie a celiakie.

Kokosové mléko a veganské kokosové jogurty

Dalším oblíbeným a používaným produktem je kokosové mléko, které může být různě tučné. Najdete jej jako hustou a tučnou bílou tekutinu připomínající plnotučnou smetanu, která se nejčastěji prodává v plechovkách o různém obsahu tuku. Používá se nejen do kávy či na pečení a přípravu různých sladkých dobrot, ale i jako přísada ke kuřecímu masu a asijským jídlům. Toto kokosové mléko, avšak naředěné s vodou v různém poměru, se také prodává jako rostlinné mléko v krabici, a to nejčastěji v kombinaci s rýžovým mlékem jako alternativa pro vegany a pro ty, kteří nemohou kravské mléko.

Z kokosového mléka, které tvoří směs kokosové vody a rozmixované tučné hmoty, v podstatě tedy celý vnitřní obsah kokosu, se také vyrábějí veganské jogurty nahrazující klasické jogurty z kravského mléka. Oproti sójové alternativě, která nemusí být vhodná pro každého, jsou kokosové jogurty hypoalergenní a mohou je i děti, jímž velice chutnají. Husté kokosové mléko se pomocí bifidogenních bakterií zpracuje do podoby jogurtu, který se případně různě ochucuje. Může však zůstat i jako bílý jogurt, tedy ve svém základním stavu, bez přidaného cukru a ochucujících složek.

Je kokosový olej zdravý?

Často používaným je také kokosový olej. Jedná se o čistý tuk z kokosu, který při pokojové teplotě taje na olejovitou konzistenci. Existuje celá řada těchto kokosových olejů, z nichž mnohé, například i zbaveny typické kokosové vůně, deodorizované, se používají na zcela běžné smažení masa, zeleniny a dalších pokrmů. Ostatní oleje s přirozenou kokosovou vůní se používají na pečení a k přípravě sladkých jídel, do kaší a podobně.

Ačkoliv byl kokosový olej vychvalován do nebes pro své všestranné použití a dezinfekční i protiplísňové vlastnosti, obsahuje však pouze většinově nasycené mastné kyseliny, které nejsou považovány za zrovna nejzdravější. Tímto se vlastně snižuje na úroveň sádla nebo nenáviděného palmového tuku.

Kokosový olej jako opalovací krém

Kokosový olej je ale výborný i k vnějšímu použití na pokožku celého těla včetně vlasů, a to hlavně v letním období. Skvěle promašťuje a ochraňuje kůži i před spálením sluncem, obsahuje přirozený UV faktor a jeho příjemná kokosová vůně působí i jako repelent, který odpuzuje hmyz.

Kokosová voda pro sportovce

Kokosová voda, která je vlastně čistou vodou bez dužiny vytékající z ořechu po jeho rozbití, je ceněna pro obsah vitamínů skupiny B, draslíku, sodíku, vápníku, hořčíku, křemíku a vlákniny. Skvělým způsobem tak doplňuje pitný režim a dodává tělu prospěšné látky, zejména minerály, což ocení především sportovci po výkonu. Hodí se ale i pro studenty, na cesty, nebo pro děti a těhotné či kojící ženy, a to především i pro svůj vysoký obsah vápníku. Kokosová voda se používá také v kosmetice, například pro výživu vlasů a pleti.

Nahradí kokosový cukr běžně používaná sladidla?

Teprve nedávno se začal používat kokosový cukr nebo sirup. Ten se vyrábí z pylu květů kokosových palem a má nižší glykemický index. Proto se u nás nabízí také diabetikům. Navíc obsahuje spoustu cenných látek a minerálů. Jeho chuť připomíná karamel, ale v podstatě je až příliš sladká. Co do kvality a obsahu jej můžeme asi přirovnat k našemu medu. Diabetici by s ním raději měli šetřit, přestože se jim doporučuje. Kokosovým cukrem se například sladí některé čokolády.

Jak správně rozbít kokosový ořech?

A jak se k těmto pokladům ukrytým v nedobytné tvrzi dostat? Kokosové ořechy bývají opravdu tvrdým oříškem. Rozlousknut je není snadné. V prvé řadě si kupte takový ořech, ve kterém po zatřesení cítíte pohyb kokosové vody, jinak byste se snažili zbytečně. Poté si vyhledejte ostrý špičatý předmět, který zarazíte do jednoho ze tří bodů nacházejících se na špičce ořechu.

Jakmile se vám to podaří, nechte z otvoru vytéct do připravené skleničky všechnu kokosovou vodu. Poté už můžete ořech zabalený v utěrce rozrazit paličkou na maso, anebo jej podélně rozříznout pilkou na železo, pokud si chcete uchovat pěkné skořápky k dekoracím, anebo třeba jako domeček pro křečky.

Přejeme vám dobrou chuť!



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*