×
WomanOnly

Je libo filé z tresky? Recepty v troubě, na pánvi i na grilu

File z tresky
Filety z tresky, Zdroj: Depositphotos

Treska na zelenině nebo třeba se špenátem může některým trochu znít jako dávné trauma ze školní jídelny. Pravda však je taková, že ryby jsou na jídelníčku obyvatel naší země opomíjenou složkou, a to je škoda. Treska je lahodná a dietní ryba, která se dá upravit na sto způsobů. Možná vám některý z následujících receptů pomůže najít ten váš.

Tři populární druhy tresky: aljašská, obecná a tmavá

Když si kupujete tresku na gril či pro jiné kulinářské využití, určitě se podívejte na druhové jméno uvedené na obalu. Není totiž treska jako treska. V Česku se prodává hlavně treska obecná (Gadus morhua), treska pestrá neboli aljašská (Gadus chalcogrammus) a treska tmavá (Pollachius virens).

Jak je vidět na latinských názvech, první dva druhy patří k jinému rodu než treska tmavá. Filety z tresky tmavé chutnají výrazněji „rybinou”, zatímco treska obecná a aljašská je jemnější. Maso z těchto dvou „pravých tresek” proto můžeme bez obav připravit tak, aby vynikla jeho plná chuť.

Treska tmavá má v podstatě stejně kvalitní maso, ale kvůli chuti, která připomíná spíše makrelu, se používá hlavně na smažené rybí prsty či karbanátky. Treska aljašská má nejměkčí maso z těchto tří a najdete ji například v krabích tyčinkách.

Recept na zapečené filé s kari rýží: Oběd, který se sám uvaří

Výběr mražené tresky: Recepty stojí na kvalitních surovinách!

Kromě druhu ryby také rozlišujte jednotlivé výrobce. Kvalitní rybí maso je takové, které drží pohromadě a odlupuje se po vrstvách. Chuť by neměla být mdlá (takzvané „bahno”). Proto se vyplatí podívat se na recenze jednotlivých značek, než vyrazíte do obchodu.

Rozkrájená treska se špenátem, rajčaty a papričkami

Pikantní chuť se skvěle hodí k jemné rybě, jako je treska obecná. Recept na tresku na rajčatech může na pohled vypadat nezvykle… Jde však o výbornou a chuťově bohatou omáčku. Doporučujeme podávat s bramborami.

Na 4 porce si připravte:

  • 400 g filé z tresky obecné
  • 200 g sekaného špenátu
  • 4 větší rajčata
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 30 g rajského protlaku
  • 70 g feferonek
  • olivový olej
  • římský kmín
  • sůl

Na rozehřátém oleji asi čtvrt hodiny pozvolna smažíme nasekaný česnek a cibuli, dokud cibule nezesklovatí. Potom nakrájíme rajčata na malé kousky a spolu s římským kmínem a rajským protlakem je přidáme na pánev. Důkladně promícháme. Nakrájíme filé nadrobno. Po asi 7 minutách, když směs začne houstnout, ji doplníme treskou a špenátem. Osolíme. Ohříváme a mícháme dále, dokud kousky ryby nejsou uvařené.

Češi preferují mořské ryby před sladkovodními, často je konzumují v podobě konzerv

Zapečená treska na másle s česnekem

Toto je velice jednoduchý recept na pečené filé. Můžete použít jak obecnou, tak i aljašskou tresku, na másle a česneku totiž určitě není co zkazit a hodí se k oběma druhům ryb. Takto upravená treska chutná dobře s bramborami i s rýží.

Na přípravu 4 porcí použijte:

  • 600 g filé z tresky (obecné či aljašské)
  • 250 g másla
  • 4 stroužky česneku
  • půl citronu
  • petrželovou nať
  • pepř
  • sůl

Rozehřejte troubu na 200° C a na sporáku rozehřejte na pánvi máslo. Pak půlkou másla podlijte pekáč a naklaďte do něj filety. Posypte pepřem a solí a zalijte zbytkem másla. Jako další přidejte pár koleček citronu, nadrobno nakrájenou nať petržele a nastrouhaný česnek.

Aljašská treska v těstíčku s pivem

Nejméně tučná treska je treska aljašská. Její chuť se však hodí i do tohoto tučného smaženého jídla. Díky souhře piva a limetek nejde o pouhý fast food nýbrž o kulinářský zážitek. Obalované kousky můžete namáčet do majonézy nebo třeba do chili omáčky.

Přísady na 4 porce:

  • 400 g filé z aljašské tresky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 300 ml piva – hutnějšího, s plnou chutí
  • slunečnicový olej
  • cukr moučka
  • 2 limetky
  • mletý koriandr
  • sůl

V misce smícháme mouku, špetku koriandru, čajovou lžičku cukru a dvě čajové lžičky soli. Vmícháváme pivo, dokud nevznikne jemné těsto. Filety obalíme v těstíčku a potom je fritujeme v předehřáté fritéze asi 5 minut, dokud nemají zlatavou barvu. Potom je z obou stran pokapeme limetkovou šťávou a podáváme s dipem dle vlastního výběru.

Tilápie nilská: Recepty a proč (ne)jíst tuto rybu?

Treska tmavá na grilu s vínem a bylinkami

Nesmíme opomenout ani tresku tmavou. Recepty s touto rybou vás mohou překvapit! Přestože existuje obecná tendence smažit tresku tmavou na pánvi a její chuť maskovat trojobalem, neznamená to, že je to jediný způsob. „Uhelná ryba”, jak zní její anglická přezdívka, je velmi dobrá třeba s trochou vína.

V kuchyni si přichystáme tyto přísady na 4 porce:

  • 600 g filet z tresky tmavé
  • 1 střední cibuli
  • 80 ml suššího bílého vína
  • 2 chili papričky
  • 3 lžíce čerstvé bazalky
  • 3 lžíce petrželové natě
  • 2 lžíce kopru
  • slunečnicový olej
  • pepř
  • sůl

Filety z obou stran osolíme a opepříme. Potom si připravíme dostatečně velké obdélníky alobalu, které pomažeme olejem. Cibuli, chili, kopr, bazalku a petrželku nakrájíme nadrobno a v misce smícháme. Půl množství směsi rozložíme rovnoměrně na kusy alobalu, pak na každý položíme filé a zasypeme rovnoměrně zbytkem směsi. To celé pak zalijeme trochou vína a zabalíme.

Treska na grilu v alobalu nejen projde tepelnou úpravou, ale také krásně vstřebá všechny chutě. Vedle ní na gril můžete dát brambory zabalené v alobalu s trochou kopru a soli, které se k ní budou krásně hodit.

Sumeček africký. Recepty, jak připravit tuto výbornou rybu plnou bílkovin

Tmavá treska se zeleninou a těstovinami

A co takhle zkusit tuto „nepravou” tresku s těstovinami a zeleninou? Středomořská kuchyně má ráda těstoviny, rajčata i ryby. Treska tmavá sice žije severně od Pyrenejského poloostrova, ale této kombinaci přesto dokáže dát šmrnc.

Na pokrm pro 4 osoby je třeba:

  • 600 g filé z tresky tmavé
  • 400 g vřeten nebo kolínek
  • 1 pórek
  • 1 větší mrkev
  • třetina cukety
  • 700 g rajčat
  • půlka větší kapie
  • 1 cibule
  • olivový olej
  • pepř
  • sůl

V hrnci přivedeme osolenou vodu k varu, pak do ní nasypeme těstoviny a vaříme je asi 10 minut na mírném plameni. Filety mezitím posypeme z obou stran solí. Pak veškerou zeleninu nakrájíme a na zakryté pánvi dusíme ve vodě s troškou oleje, dokud nezačne připomínat omáčku. Následně ztlumíme plamen na minimum, přisypeme trochu pepře a soli a vložíme filety. Když je ryba uvařená, máme hotovo.

5/5 - (1 vote)
5/5 - (1 vote)


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*