×
WomanOnly

Nahý dort jako svatební trend. Čím se liší od klasického dortu a jak jej upéct?

Nahý dort

Celosvětovým trendem v pečení dortů je nahý dort, fenomén posledních let u lidí se smyslem pro estetiku jídla, který ocení nejedni svatebčané. Proč je pojmenován zrovna jako „nahý“ a co se skrývá za minimalistickou estetikou těchto pečených dezertů? Zkuste nějaké z našich doporučení, neboť jsou opravdu jednoduché i pro úplné začátečníky a užijte si s námi nadýchané pochoutky posledních let.

Nahý dort jako dortový fenomén posledních let

Tento dort je opravdu snadný, jelikož nevyžaduje žádné speciální schopnosti, které se očekávají u cukrářů a zkušených pekařů, nepotřebujete ani žádné speciální náčiní jako zdobící špičky a podobně. U běžných dortů jsme zvyklí, že jsou ozdobené opravdu náročně vypadajícími detaily. Nicméně to rozhodně neplatí u nahého dortu. Jeho recept vyžaduje pouze základní suroviny, z nichž vykouzlíme originální kousek. Každý si tak může upéct dort podle vlastních chutí a oslnit nejeden piknik. Populární je také jako svatební či zásnubní dort, díky své jemné kráse. Nahý dort je určený především pro lidi, co mají slabost pro minimalistickou estetiku, něžné tónování barev a lehkost chutí. Pastva pro oči a sen pro jazyk!

Jak potahovat dort? Je to jednodušší, než si myslíte

Jak se liší nahý dort od jiného dortu a proč se tak jmenuje

Nahý dort je od klasického snadno rozpoznatelný, jelikož nemá vnější vrstvu polevy či jiného krému. Buď je pouze jemně politý polevou, která na vybraných místech steče po stranách, nebo má na vnějším okraji tenounkou vrstvičku krémového másla, ale vždy tak, aby byla stále vidět barva korpusu. Může však být i bez jakéhokoliv potahu a krém je pouze mezi pláty korpusu. Nahý dort je nejčastěji světlý, neboť se připravuje podobně jako piškotové těsto. Často se dbá na jistou uměřenost a lehkost ve výsledné podobě celého dortu. Zkrátka – málo, znamená hodně.

Nahý dort si získal slávu jako svatební dort především v USA a Austrálii, v roce 2014 vešel v celosvětovou známost díky Christině Tosi a jejímu Mléčnému baru. Do dnešních dní se Christina specializuje právě na nahé dorty, které si získaly takovou popularitu mezi širokou veřejností.

Proč je nahý dort tak oblíbený a jaké má přednosti

Oblíbený je nahý dort především díky své snadné přípravě, kterou zvládne i úplný nováček v kuchyni. Vhodný je také pro pečení s dětmi, uvidíte jak skvěle se zabaví, když budou moci roztírat krém na korpus. Není to precizní práce technikami fondánu a marcipánu, ty můžeme přenechat cukrářům. Velkým plusem je jeho cenová dostupnost. Plusovým bodem nahého dortu je také to, že je méně sladký, což v záplavě cukrářských výrobků plných cukrů jen oceníme. Dnes jsou v módě rustikální svatby na loukách a k takové svatbě se bude nahý dort zaručeně hodit, zvláště když jej navíc ozdobíme lučním kvítím, nebo jednoduše něčím, co vám vyrostlo na zahrádce. Fantazii se meze rozhodně nekladou!

Dort Pavlova – recepty na lehký dezert s ovocem

Nahý dort ze základních ingrediencí, které máme doma

Princip korpusu je založen na druhu dortu, jemuž se říká „Madeira-styl“. Na první pohled je korpus suše vypadající, ale opak je pravdou, díky vyššímu podílu másla – klasicky je to stejný poměr másla a cukru. Nicméně styl madeira by se dal připodobnit k vlhkosti banánového chlebíčku.

Je dobré se vyhnout kypřícímu prášku, neboť v těstě dělá náhodné vzduchové bubliny, což nesvědčí struktuře korpusu. Základem je piškotové těsto, které stojí na dobře ušlehaných bílcích s cukrem. Základem krému je pak mascarpone, nebo máslo.

Základní recept

Piškotový korpus

  • 3 vajíčka
  • 150 g cukru krupice
  • 100 g polohrubé mouky
  • 70 g kukuřičného škrobu

Kouzlo správně udělaného těsta tví v dostatečně našlehaných bílcích s cukrem. Bílky nejprve šleháme samostatně na malé otáčky, asi po třech minutách postupně přisypáváme moučkový cukr a zároveň zvyšujeme otáčky šlehání. Mixujeme do té doby, než je směs tuhá a zůstávají na ní pevné špičky. Dejte šlehači čas a mixujte třeba i 10-15 minut, abyste si byli jistí, že bílky s cukrem jsou opravdu dobře smíchané. Do ušlehaných bílků s cukrem ručně bez mixéru přidáváme postupně žloutky. Potom přisypeme směs polohrubé mouky a kukuřičného škrobu. Vidíte, opravdu jednoduché.

Celou směs nalijeme do vymazané dortové formy a pečeme podle druhu trouby – horkovzdušná na 160 stupňů, obyčejná na 180°C. Čas pečení se odvíjí od velikosti formy. Na průměr 28 cm stačí 30 minut, pokud je forma menší, délku pečení prodloužíme. Takže s 17 cm formou pečte klidně i 40 minut. Hotové těsto poznáte podle popraskaného povrchu, ale raději se ještě ujistěte tak, že špejlí píchnete do těsta a pokud na špejli nezůstane nalepené těsto, je správně upečené.

Těsto nechte tři minuty odpočinou, než jej vyklopíte z formy. Upečený korpus se dále nechá přibližně dvě hodiny odpočívat. Mezitím si připravíme krémovou náplň.

Krém z mascarpone

  • 500 g mascarpone
  •  250 ml smetany ke šlehání, 30% a více
  • 4 lžíce cukr moučka

Mascarpone smícháme s daným poměrem moučkového cukru. Následně si ušleháme smetanu, důležité je, aby byla důkladně vychlazená, aby se dobře našlehala. Hotovou šlehačku si smícháme se směsí mascarpone a cukru. Toto je velmi základní krém. Pokud chcete přidat nějakou příchuť, doporučujeme třeba doplnit marmeládou.

Recept na piškotový korpus na dorty. Naučte se základ sladkých dobrot

Jak sestavit nahý dort

Vychladlý a odpočinutý piškotový korpus se rozdělí na tři stejné části. Podélně se dobře rozřezává nití, nebo pilkovým nožem na chléb. Podélně tedy korpus rozřízněte v jedné třetině a dvou třetinách výšky. Spodní díl namažte směsí krému, pokud jste se rozhodli přidat marmeládu, namažte jako první marmeládu a až potom mascarpone krém. Přiložte prostřední díl korpusu, opět namažte zvoleným krémem, a znovu přikryjte vrchním dílem piškotu. Horní díl korpusu opět pomažeme zbylým krémem a marmeládou. Celý dort kolem dokola zarovnáme stěrkou, čímž zahladíme krém vylézající po stranách mezi patry korpusu. Nezapomeňte, že dort je nahý a proto se nepotírá po stranách dokola.

Pak už jen dort strčíme do ledničky a necháme ztuhnout a odležet do druhého dne. Zdobíme čímkoliv, co máme po ruce. Právě je sezóna pampelišek a sedmikrásek, které se dají jíst a proto budou skvělou ozdobou pro váš nahý dort. Pokud kolem sebe zrovna nemáte nejčistší trávník, ozdobte čerstvým ovocem, ořechy, perníkem, čokoládou, nebo prostě jen posypte kakaem přes vyrobenou šablonu.

Bon appétit!

5/5 - (4 votes)
5/5 - (4 votes)


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*