×
WomanOnly

Negativní účinky tibetské houby. Může vám kefírový nápoj něco udělat?

Negativní účinky tibetské houby

Tibetská houba nevypadá zrovna vábně, lidé po celém světě ji však málem vynáší do nebes pro její blahodárné účinky, a to zejména při hubnutí. Věří, že nápoj připravený z kefírové houby dokáže zrychlit metabolismus, bojovat proti zánětům a detoxikovat celý organismus. Může na nás ale působit i negativně?

Co je to tibetská houba a odkud se vzala?

Tibetská kefírová houba je typ kefírové kultury neboli kefírového zrna. Slouží tudíž k vyrobení kvašeného nápoje. Kefír vlastně pochází z Kavkazu, kde má tradici několika tisíc let. Tibetská houba přesně vzato není samotný kefír ale trochu jiný typ symbiotické mikrokultury. Kromě těchto mléčných kefírů existuje také jinak fungující vodní kefír. Další pojem, který je třeba odlišovat, je kombucha, což je zase živý základ pro jiný kvašený nápoj.

Znáte kombuchu? Seznamte se s účinky a přípravou této superpotraviny

Nepleťte si tato kefírová zrna s tibetskou houbou Cordyceps sinensis neboli housenicí čínskou. Také je to houba rostoucí v Tibetu, ale nemá s fermentací mléka nic společného a používá se úplně jinak.

Co obsahuje tibetská houba za látky?

V prvé řadě sestává ze živých organismů, tedy bakterií a kvasinek (což jsou vlastně mikrohouby). Slovo „houba” v názvu tak není úplně přesné, nejde čistě jen o houbu. Tibetská houba není houba a nápoj z ní není pravý kefír. Termíny „houba” a „kefír” se však v tomto smyslu běžně používají.

V tibetských houbičkách, tudíž i v jejich produktu, najdeme hodně prospěšných látek. Obsahují vitamíny A, D, E a B, ze stopových prvků pak železo, vápník, hořčík, zinek a další. Stojí za to zmínit také obsah vlákniny a aminokyselin. A hlavně jde o probiotikum.

Probiotika, prebiotika a laktobacily. Vyznáte se v nich a proč ovlivňují naše fyzické i psychické zdraví?

Tibetská houba a její účinky na organismus

Podle vyznavačů alternativních metod toho však dokáže tibetská houba daleko více než doplnit vitamíny. Prý podporuje imunitní systém, snižuje vysoký krevní tlak a vysokou hladinu cholesterolu. Má také pomoci při nejrůznějších problémech s trávením, při onemocnění jater, ledvin, slinivky i močových cest. Je prezentována jako přírodní antibiotikum i jako energetická bomba.

Jak udělat z tibetské houby domácí kefír

Je třeba umístit kus tibetské houby do mléka a nechat jej působit. Za 24 hodin získáte cca litr kefírového nápoje, který můžete pít k snídani nebo před spaním. Houbu seženete na různých místech, někteří pěstitelé ji nabízejí i zadarmo, daří-li se jim ji množit.

Tekutina je po zkvašení oddělená od hrudek bílkovin. Kefír přeceďte a houbu zalijte dalším mlékem. Přebytky tibetské houby můžete uchovávat v mrazáku, měly by fungovat i po vytažení. Před manipulací s houbou či kefírem si pořádně myjte ruce. Nepoužívejte kovové nástroje (lžičky apod.). Když toto dodržíte, kefír by měl zůstat zdravý a nezávadný.

Jak pěstovat tibetskou kefírovou houbu? Udělejte si zdravý kefír doma

Některým lidem se prý daří vyrábět kefír i ze sójového „mléka”. Určitě však nedávejte tibetskou houbu do vody, to by moc nefungovalo (slovní hříčka na pojem fungus je zcela záměrná).

Chcete-li si vystačit s vodou, vyzkoušejte takzvaný vodní kefír, který se živí vodou s cukrem. Další alternativou je kombucha, která se zalévá černým nebo zeleným čajem.

Jaká jsou u užívání tibetské houby rizika?

Už omezená doba používání však u mnohých z nás vyvolává pochybnosti o výlučně příznivých účincích tibetské houby. Proč nebo čeho se lidé nejčastěji bojí?

Kefír nechutná zrovna dobře, už jeho konzumace tak může být pro mnohé negativním zážitkem. Obsahuje také různé hleny, které mohou u některých citlivějších osob vyvolat zvracení. Nejedná se však o nic vážného, tělo si na netradiční nápoj musí nejprve zvyknout.

Tibetská houba může působit mírně projímavě. Průjmy z počátku kefírové kůry jsou důkazem, že se tělo účinně zbavuje škodlivin. Jinde se zase uvádí, že kefír může způsobit naopak zácpu nebo nadýmání. Trávicí trakt si ale dokáže zvyknout a díky dodaným bakteriím dokonce i fungovat lépe.

Škodí nám tibetská houba?

Vědecké studie o působení kefíru z tibetské houby stále probíhají, dosud však nebyly zjištěny nějaké jednoznačně negativní účinky. Pokud tak domácí kefír vyrobíte správně a dodržíte podmínky užívání, nemělo by vás až na drobné výše uvedené obtíže nic zlého potkat.

Během kvašení konzumuje tibetská houba laktózu, která se v mléce původně vyskytuje. Nápoje z kefírové houby mohou tedy užívat i osoby s intolerancí laktózy. Pokud si nejste jistí, nechte kefír kvasit o něco déle.

Jak dlouho užívat tibetskou houbu?

Denně byste neměli vypít více než 5 šálků. Maximální doporučená délka kúry je dvacet dní, nepřekračujte ji. Po desetidenní přestávce lze začít znova, i během pauzy je však potřeba prolévat houbu čerstvým mlékem.

Napomáhá tibetská houba hubnutí?

Negativ tedy moc není. Má však tibetská houba účinky, pro které se opěvuje a propaguje? Nebo jde o takové trendy placebo? Každý má dozajista vlastní zkušenosti a tipy. Minimálně zásobení se laktobacily a minerály je něco, proč stojí za to tento kefír vyzkoušet. Jak se to ale má například s tím hubnutím?

Hubnutí s tibetským kefírem má fungovat skrze přispívání tohoto probiotika ke zdravější střevní mikroflóře. Zdravá střeva mají logicky za následek zdravější metabolismus a tím pádem zdravější tělo včetně imunity. Často se mluví o detoxikaci, které kefír má také napomáhat. Nutno dodat, že ten nejúčinnější detoxikační systém jsou játra, ledviny a kůže, a ty fungují i bez pomoci.

Co se týče vědeckého výzkumu, skoro žádný není o tibetské houbě. Kefír jako takový (tedy ne nutně z tibetské houby) byl zkoumán například zde. Studie srovnává podporu hubnoucí kúry pomocí mléka a kefíru, přičemž oba účinky jsou podobné.

Tibetská houba: Antibiotikum i probiotikum?

Tibetskou houbou můžete doplňovat do střev mikroorganismy, které při užívání antibiotik vymírají. Zároveň však kefír může také určité formy života potlačovat a hubit některé bakterie. Protizánětlivé účinky sledovala například studie z roku 2003. Fermentovaný přípravek z tibetské houby měl výrazný efekt na zpomalení růstu zánětu.

Někteří lidé také používají tibetskou houbu na akné, a to z podobného důvodu. Pozitivních účinků bylo sledováno mnoho. Pokud máte chuť zkusit něco nového a zdravého, uvidíte sami, jak bude kefír z tibetské houby působit na vás. Důležité je začít zlehka a nic nepřehánět.



9 Komentáře Negativní účinky tibetské houby. Může vám kefírový nápoj něco udělat?

  1. Zdravím,houbu mám namnoženu,v případě zájmu zašlete sms. na 730 630 551. Zd

  2. Kefir uzivam pravidelne pokial kozicky doja ked nie kupujem kravske uzivan od pol litra denne niekedy aj liter nigdy som nemal ziadne následky akurad po 3 rokoch sa mi vysoka bolerioza dostala na hranicne hodnoty a citim sa o 20 rokov mladsi kto to nevyskusal neveri vdaka tomu uz nejem ziadne lieky ani vytaminy po ktorých ma iba svrbila pokozka a staly nemale peniaze mozno sa mylim dakujem.

  3. Nevím, nad čím se rozčilujete, článek přece všechny argumenty proti houbě vyvrací. Přečtěte si ho znovu !!!

  4. Co to tady kdo plácá, tibetská houba ještě nikomu neublížila a jestli to někomu nechutná at si jde do marketu koupit ten odporně kyselej kefír anebo at pije vodu.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*