×
WomanOnly

Kotrč kadeřavý a co si z něj připravit

Kotrč kadeřavý
Kotrč kadeřavý, Zdroj. Depositphotos

Kotrč kadeřavý je méně známá, ale vynikající houba, kterou najdete v lese spíše vzácně. Kde vlastně roste či kde se dá sehnat, co obsahuje a jaké dobroty si z kotrče můžeme připravit?

Kde roste kotrč kadeřavý?

Kotrč kadeřavý (Sparassis crispa) je větší keříčkovitá houba kulovitého tvaru, která může mít až půl metru v průměru, často i váží několik kilogramů. Připomíná květák, mořskou houbu nebo třeba velkou střapatou bambuli světlé, smetanové či nažloutlé, barvy. Jeho vůně je příjemná a kořenitá. Kotrč často parazituje na kořenech borovic.

Vyskytuje se však poměrně vzácně a najít ho můžete od července do listopadu. Kromě kotrče kadeřavého existuje také kotrč Němcův a kotrč štěrbákový, ty jsou ale chráněné a sbírat by se neměly. Kotrč Němcův se nachází pod jedlemi a kotrč štěrbákový pod listnatými duby a buky. Oba tyto další druhy jsou samozřejmě vynikající a jedlé.

Jak na domácí těstoviny. Povyšte své kuchařské umění na jinou úroveň

Kotrč v kuchyni

Kotrč kadeřavý je považován za opravdového krále hub. Pro svou lahodnou chuť bývá vyhledávanou houbou, navíc si ho nemůžete s ničím jiným splést a nají se z něj celá rodina.

Houbu musíte nejprve pořádně umýt, protože v jeho velké kadeřavosti ulpívá spousta přirozených lesních nečistot nebo hmyzu. V ledničce vydrží čerstvý kotrč i týden.

Velmi známý je recept na falešnou dršťkovou polévku z kotrče, ale můžete si z něj udělat i guláš nebo si ho naložit do octa.

Kotrč kadeřavý – cena

A protože je kotrč vzácný, do restaurací se kupuje za velké peníze, stojí i několik tisíc korun.

Kotrč – účinky a obsah látek

Kotrč kadeřavý obsahuje velké množství vitamínu D2, vlákninu, bílkoviny, antimikrobiální látky a betaglukany, které mají protirakovinné účinky. Jako celá řada různých hub se může pyšnit mnoha léčivými účinky.

Kotrč – recepty

Nepravá dršťková polévka z kotrče

Pokud se vám hnusí dršťky, není nic snazšího než si připravit vynikající dršťkovou polévku z kotrče. Nakrájený kotrč totiž v takové polévce přesně jako dršťky vypadá.

Připravíme si:

  • jeden kotrč
  • 1,25 litru kuřecího vývaru
  • 100 gramů cibule
  • zásmažku (jíšku)
  • 1 lžíci sádla
  • 2 čajové lžičky mleté papriky
  • 1 stroužek česneku
  • petrželku
  • sůl, pepř, majoránku, kmín

Postup:

Cibulku orestujeme na sádle, přidáme sůl a koření, poté zalijeme vývarem, povaříme a zahustíme jíškou. Přidáme omytý a nakrájený kotrč a vaříme doměkka. Na závěr ještě dochutíme kořením a čerstvou petrželkou.

Jak na domácí těstoviny. Povyšte své kuchařské umění na jinou úroveň

Kotrč smažený v těstíčku

Připravíme si:

  • jeden kotrč
  • 2–3 vejce
  • sůl, pepř
  • hladkou mouku
  • mléko nebo smetanu
  • trochu piva
  • čerstvé bylinky dle vlastního výběru
  • olej na smažení
  • voda nebo zeleninový vývar

Postup:

Připravte si těstíčko z mouky, mléka, koření, soli, bylinek a případně i piva. Kotrč dobře očistěte a omyjte, nakrájejte na menší kusy a uvařte ho ve vodě nebo v zeleninovém vývaru. Uvařenou houbu nechte vychladnout, obalte kousky v připraveném těstíčku a zprudka osmažte v rozpáleném oleji. Odsajte pak ještě ubrouskem přebytečný tuk.

Guláš z kotrče

Připravíme si:

  • 1 kotrč
  • 1 větší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • majoránka
  • mletý kmín
  • sladká paprika
  • pepř
  • voda, případně houbový, zeleninový bujón
  • olej
  • mouka na jíšku

Postup:

Pokrájenou cibulku, česnek, sůl a koření necháme osmažit na oleji, přidáme houby a smažíme, poté zalijeme vodou a dusíme, nakonec zasmažíme moukou, zalijeme vodou a necháme vařit. Můžeme pak do vody ještě rozmíchat bujon, ale nemusíme. Guláš podáváme a chlebem, rýží nebo knedlíkem.

Žena si dala do pochvy pijavice, aby otěhotněla. Výsledkem byl lepší orgasmus

Omáčka z kotrče na špagety

Připravíme si:

  • 1 kotrč
  • 1 cibule
  • olej
  • sůl, pepř, majoránka, kmín
  • bobkový list, kurkuma
  • smetana na vaření
  • voda
  • mouka
  • zeleninový bujón
  • 2 střední mrkve

Postup:

Cibulku s kořením osmažíme na oleji, přidáme nastrouhanou mrkvičku a pokrájený kotrč, vše řádně osmažíme, zalijeme smetanou, případně i vodou s bujonem a necháme vařit. Nakonec omáčku zahustíme moukou.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*