Menu
WomanOnly
Zdraví a výživa

Nejlepší a nejhorší potraviny pro vaše zuby. Které jíte častěji?

Veronika Tichá

Veronika Tichá

14. 11. 2018

Jídlo má nezanedbatelný vliv na naši tělesnou i duševní stránku, to je nezpochybnitelný fakt. My se zaměříme na taková jídla, která ovlivňují náš chrup. Už jako dětem nám bylo kladeno na srdce, že pití mléka prospívá našim zubům, slyšeli jste ale někdy o jiných potravinách, které vám vylepší úsměv nebo naopak o takových, které zubům vyloženě škodí?

Začneme tím pozitivním. Určitě si více užijete jídlo, které vám nejen chutná, ale i prospívá. Neměli byste si ovšem myslet, že si teď můžete přestat čistit zuby, bez důkladné dentální hygieny vás nezachrání ani mléko z posvátné krávy!

Nejlepší potraviny na vaše zuby:

Mléčné výrobky jsou jednoznačně top v našem přehledu. Jsou zdrojem vápníku a také bílkoviny zvané kasein, které hrají důležitou roli v upevňování a přirozené obnově zubní skloviny.

Potraviny s vysokým obsahem vlákniny podporují nejen dobré trávení a udržují zdravou hladinu cholesterolu, ale také vyžadují důkladné kousání a tím vyvolávají větší tvorbu slin, což posiluje čelisti a čistí povrch zubů odplavováním kyselin produkujících bakterie.  Zejména účinky listové zeleniny a celeru jsou v tomto směru vyzdvihovány.

Čerstvé ovoce stejně jako zelenina stimuluje tvorbu slin. Hrušky mají dokonce neutralizující účinek na kyselinu na zubní sklovině, což zabraňuje tvorbě zubního kazu.

Jak si doma vybělit zuby? Jde to i bez chemie, jen s pomocí přírody

Sezamová semínka snižují tvorbu zubního plaku a pomáhají tak obnovovat zubní sklovinu.

Poslední potravinu nepolykejte, ale žvýkejte. Žvýkačky bez cukru posilují čelisti a čistí zuby zvýšenou produkcí slin. Do většiny žvýkaček bez cukru je navíc přidáván xylitol, který snižuje množství bakterií v ústech.

 

Nejhorší potraviny na vaše zuby:

Šťáva z citrusových plodů funguje doslova jako kyselina, při časté konzumaci si nenávratně zničíte zubní sklovinu.

Kyselé okurky způsobují stejný problém, a to díky látce, která se nachází v octě. V našich lednicích je to sice nenahraditelný inventář, ale zkuste je vyměnit za čerstvou zeleninu, vaše zažívání i zuby vám jednou poděkují.

Červené víno je pohromou na chrup, kolikrát jste se ráno vzbudili s fialovou pusou i zuby? Víno totiž obsahuje látky zvané chromogeny produkující pigmenty tvořící skvrny. Bohužel ani bílé víno není bezpečné – kyselina v něm obsažená způsobuje hlubší proniknutí skvrn z jídla a pití.

5 zásad, jak si správně čistit zuby. Krásný úsměv je dřina!

Podobně na tom budete při častém pití černého čaje a kávy. Pokud tyto drogy potřebujete každý den, rozhodně zvyšte frekvenci čištění zubů.

Sladké limonády vám také velkou službu neprokážou, a to nejen kvůli vysokému obsahu cukru. Perlivé limonády obsahují kyseliny, které dokážou poškodit zubní sklovinu více než cukr.

O škodlivých účincích bonbonů určitě není pochyb. Nevhodné jsou jak žvýkací, které se lepí na zuby, tak cucací, které se vám rozpouští v ústech dostatečnou dobu potřebnou k tomu, aby vyprodukovaly mnoho škodlivých bakterií.

Pokud nejste na sladké, také nemáte vyhráno. Například slané krekry obsahují sacharidy, které se v ústech přetvářejí na cukry způsobující zubní kaz.

Pokud jste správně počítali, museli jste si všimnout, že jídel způsobujících zubní kaz a ničících sklovinu je o poznání více, než jídel pro náš chrup prospěšných. To neznamená, že bychom si měli některá z nich odpírat, ale naopak někde přidat, a to na zubní hygieně. Zuby, které na vás nemrkají v noci ze skleničky,  máte jenom jedny, tak se o ně dobře starejte.

Ohodnoťte tento článek:
2,6
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Nejlepší a nejhorší potraviny pro vaše zuby. Které jíte častěji?