×
WomanOnly

Pak choi je nabité živinami. Přidejte ho k masu nebo uvařte polévku

Pak choi s masem

Zeleninu pak choi už u nás běžně seženete téměř v každém supermarketu a to po celý rok. Využívá se ve studené i teplé kuchyni a má skvělé výživové hodnoty.

Pak choi pročistí tělo a podpoří trávení

Pak choi má svůj původ v Číně a řadí se stejně jako naše zelí do brukvovité zeleniny. Má skvělou chuť i složení. Obsahuje zejména draslík, hořčík, fosfor, selen, vápník, zinek, železo, vitaminy skupiny B, vitamin C, A, K a další antioxidanty. Dokáže pročistit organismus, posílit imunitu, popohnat trávení a má i protirakovinné a antisklerotické účinky. A protože má v sobě jen minimum kalorií, patří mezi oblíbené suroviny všech hubnoucích.

Pak choi a pěstování

Vypěstovat si můžete i vlastní pak choi, a to na zahradě nebo doma. Výhodou je, že snese téměř jakoukoliv půdu a nevyžaduje žádnou zvláštní péči. Začněte vysetím semínek. Zasadit byste je měli do rašeliny v průběhu jara. Nejlepší čas pro pak choi je konec března až polovina dubna. Pokud byste chtěli zeleninu zasít přímo do půdy, udělejte to během června, kdy už nehrozí přízemní mrazíky a venku je teplo. K rašelině můžete přidat i trochu humusu, který často pomáhá k lepšímu klíčení semínek. Vysazené pak choi lehce zalijte a dejte ho na slunné místo. Semena zalévejte každých 5 dnů, a jakmile vyraší první listy, zalévejte častěji, aby byla půda stále navlhčená.

Recept na kysané zelí, naložte tuhle klasiku sami doma

Zelí pak choi – úprava

Listy pak choi se hodí do studené i teplé kuchyně. Použít je můžete do zeleninového salátu nebo třeba do smoothies. Dobře chutná s melounem, avokádem, mrkví, pomerančem a citrónem. Pokud se budete chtít pustit do vaření, budete mít jídlo připravené během chvilky. Listy totiž velmi rychle vadnou a tak jim stačí jen krátké povaření ve vodě či v páře. Pak choi je možné také zapékat, grilovat, dusit, smažit nebo přidat do polévky. Asijská kuchyně má pro pak choi mnoho receptů. Nejčastěji se setkáte se smaženými nudlemi s masem, pak choi a další zeleninou. Bez problémů ale na internetu najdete i vegan recepty s pak choi. Velmi oblíbená je kombinace listů pak choi s marinovaným tofu, seitanem nebo tempehem.

Pak choi polévka

Ingredience:

  • 2 ks pak choi
  • 0,5 cukety
  • 1 cibule
  • 1,5 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • sůl
  • mletý kmín

Postup:

  1. Cibuli oloupejte a pokrájejte na jemno. Cuketu i pak choi omyjte a nakrájejte na menší kostky.
  2. V hrnci rozpusťte máslo s olejem a osmahněte cibuli, cuketu i pak choi.
  3. Zaprašte moukou a krátce osmahněte.
  4. K zelenině přidejte sůl i trochu kmínu a zalijte vývarem. Vše vařte, dokud zelenina nezměkne.
  5. Hotovou polévku rozmixujte tyčovými mixérem do hladka.

Recept na kedlubnové zelí. Inovujte přílohu ke knedlíkům a vepřovému

Pak choi polévka s rýžovými nudlemi

Ingredience:

  • 1 pak choi
  • 6 žampionů
  • 1 lžíce oleje
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 100 g rýžových nudlí
  • 15 g miso pasty

Postup:

  1. Do hrnce nalijte rostlinný olej a krátce na ně osmahněte žampiony. Poté zalijte vodou a nechte pár minut dusit.
  2. Z pak choi odřízněte bílé části, pokrájejte je na kousky a hoďte do hrnce k žampionům.
  3. Plotýnku vypněte a do polévky přidejte pokrájené zelené části pak choi. Zavřete pokličkou a nechte listy na 5 minut zavadnout.
  4. V polévce rozpusťte miso pastu a v případě potřeby ještě dosolte.
  5. Nudle uvařte dle návodu na obalu a podávejte společně s polévkou.

Pak choi s rýží a kuřecím masem

Ingredience:

  • 2 pak choi
  • 250 g kuřecího masa
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce sterilovaných bambusových výhonků
  • Čerstvý zázvor o velikosti palce
  • 2 lžičky kurkumy
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • sůl
  • pepř
  • mleté chilli
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • rýže jako příloha

Postup:

  1. Kuřecí maso nakrájejte na nudličky.
  2. Z pak choi odřízněte tvrdý konec a nakrájejte ho na tenké proužky.
  3. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno.
  4. Zázvor očistěte a nastrouhejte na jemném struhadle. To samé udělejte s česnekem.
  5. Na pánvi rozehřejte kokosový olej, přidejte k němu cibuli a krátce orestujte. Po chvíli přidejte také zázvor, chilli a kurkumu.
  6. K masu přidejte také pak choi a bambusové výhonky a míchejte.
  7. Nakonec podlijte smetanou a limetkovou šťávou a duste přibližně 15 minut na mírném plamenu pod pokličkou.
  8. Mezitím si uvařte rýži, se kterou budete kuřecí směs s pak choi podávat.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*