Menu
WomanOnly
Zdravá výživa a stravování

Proč je vhodné jíst maso v bio kvalitě a kde ho koupit

Redakce

Redakce

18. 2. 2018

Váháte, zda do svého jídelníčku zařadit produkty ekologického zemědělství? Není vám lhostejné, v jakých podmínkách zvířata žijí a jak je s nimi zacházeno? V čem je lepší bio maso a kde ho koupit?

Bio maso je produktem ekologického zemědělství

Ekologické zemědělství je šetrné hospodaření s přátelským vztahem ke zvířatům, půdě, rostlinám a přírodě. Nepoužívají se umělá hnojiva, chemické postřiky, hormony ani jiné umělé látky. Nahrazuje je hlavně zdravý rozum a cit. Farmářům jde především o kvalitu, nikoli o kvantitu. Snaží se vyprodukovat co nejkvalitnější potraviny s vysokou nutriční hodnotou a minimem škodlivých látek. Berou ohled na přirozené koloběhy v přírodě a usilují o zachování životního prostředí.

Ekologičtí zemědělci hospodaří na 2,6 % zemědělského půdního fondu České republiky. Například v Rakousku zaujímá ekologické zemědělství 10 % a ve Švédsku dokonce 13 % zemědělského půdního fondu. Počátky ekologického zemědělství u nás spadají do období okolo roku 1990, kdy začalo Ministerstvo zemědělství poskytovat ekofarmářům pravidelné dotace.

Ekologický chov respektuje fyziologické a etologické potřeby zvířat. Velké chlévy jsou nežádoucí, zvířata se volně pohybují po pastvinách, a dokonce je předepsaný minimální prostor na jeden kus. Většinou jsou krmena z vlastní ekologické produkce, v případě nedostatku dostávají jen kvalitní certifikované plodiny z jiných ekologických farem. Samozřejmě je zakázána jakákoli genová manipulace nebo používání hormonů a antibiotik. Proto mají tato zvířata o něco nižší přírůstky a produkci, tak jak to odpovídá jejich přirozenosti. Před porážkou jsou zvířata ponechána několik hodin v klidu, aby se stres nepodílel negativně na kvalitě masa. Dodržování těchto a mnoha dalších zásad je přísně kontrolováno.

Proč jsou biopotraviny dražší?

Vzhledem k nižším výnosům, přírůstkům i dojivosti, jsou biopotraviny asi o třetinu dražší, než jsme zvyklí u potravin pocházejících z běžného zemědělství. Je nutné si však uvědomit, že v tomto případě člověk platí nejen za hodnotnější a zdravotně nezávadné výrobky, ale rovněž podporuje ekologicky šetrný způsob zemědělství, který se podílí na zlepšování našeho životního prostředí. Bio maso má vždy garantovaný prokazatelný původ.

Co jsou biopotraviny a jak přísné podmínky musí splňovat?

Hovězí a telecí maso v bio kvalitě

Ekologicky vyprodukované hovězí maso obsahuje méně nasycených mastných kyselin, které jsou spojeny s vyšším rizikem kardiovaskulárních chorob. Výzkumy potvrdily, že hovězí bio maso prokazatelně obsahuje o 50 % více prospěšných omega-3 mastných kyselin než konvenční produkce.

Telecí maso má velmi jemnou chuť, růžovočervenou barvu a krásně voní. Protože je libové a lehce stravitelné, bývá součástí dětské a dietní stravy. Oblíbené je i u sportovců.

Vepřové bio maso

Vepřové maso je u nás nejoblíbenější, ale zároveň je i hodně tučné. Čím je maso tučnější, tím méně obsahuje bílkovin. Z vepřového masa si vybírejte hlavně vepřovou panenku a vepřovou kýtu. Tyto dvě části prasete mají nejméně tuku. Jednou za čas si klidně k obědu dopřejte i vepřovou plec, bůček spíše výjimečně. Vepřové maso obsahuje i vitamíny skupiny B nebo draslík.

Na českých vesnicích bývalo zvykem, že rodina měla doma v chlívku vepře. Setkáme se s tím ještě i dnes, že lidé chovají prase pro svou potřebu. Vykrmí ho a poté pozvou řezníka, který jim udělá domácí zabijačku. Kromě masa si pak mohou pochutnat i na zabijačkových výrobcích jako jsou jitrnice, jelita, tlačenka, sulc, sádlo, škvarky nebo paštika.

Kuřecí bio maso

Kuřata z ekologických hospodářství jsou chovaná tradičním způsobem ve výbězích a pastvinách na čerstvém vzduchu. Fyzická aktivita a pastva mají pozitivní vliv na vyšší kvalitu masa.

Kuřecí bio maso má výraznou chuť, je křehké a oproti masu z velkochovu vykazuje nižší obsah tuku a škodlivých, tzv. nasycených mastných kyselin. Obsahuje optimální množství bílkovin a je bohatým zdrojem selenu, fosforu, zinku a vitamínu B.

5 nejpoužívanějších označení kvality potravin a co přesně znamenají

Bio králičí

Králičí maso je lehce stravitelné, má jemná svalová vlákna, minimální množství kolagenu a nízký obsah tuku. Je bohatým zdrojem plnohodnotných bílkovin se zastoupením všech esenciálních aminokyselin. Králičí maso má nízkou energetickou hodnotu, proto je jeho konzumace vhodná při redukčních dietách. Maso králíků je bohaté na draslík, fosfor, síru, hořčík, zinek a vitamíny B. Králičí maso je také zdrojem purinů, proto by při jeho spotřebě měli být obezřetní lidé, kterým byla diagnostikovaná dna.

Bio skopové a jehněčí

O kvalitách skopového a zejména pak jehněčího masa svědčí řada studií, jež dokládají jeho snadnou stravitelnost a přitom vysokou kvalitu bez rizik vzniku civilizačních chorob. Především na jihu Evropy se pro své vynikající nutriční hodnoty podává hlavně dětem a starším lidem. Obsahuje potřebný draslík, sodík a železo.

Na českém trhu seženete i husu, kachnu, křepelku, perličku, slepici, kohouta nebo krůtu v bio kvalitě. Nezapomínejte do svého jídelníčku zařazovat také čerstvé ryby především z volného lovu. Vhodná je i zvěřina, jejíž maso se vyznačuje zejména nízkým obsahem tuku. Jelení nebo dančí kýta je skvělá na rychlou úpravu, dušení nebo pečení v celku.

Kde koupím maso v bio kvalitě?

Biopotraviny se stávají stále dostupnějšími. Většina supermarketů má pro výrobky označené zelenobílým emblémem BIO vyhrazeno několik regálů. V hypermarketech už běžně seženete i bio maso. Neustále se rozšiřuje síť specializovaných obchodů se zdravou výživou a farmářskými produkty. Pro bio maso si můžete samozřejmě dojet i přímo na farmu, kde provozují tzv. prodej ze dvora. Farmáři jsou zpravidla velmi ochotní a přátelští, rádi vám ukáží své hospodářství a vy budete mít šanci prohlédnout si prostředí, ve kterém zvířata žila.

Pokud bydlíte na vesnici a máte dostatečně velkou zahradu, můžete si zařídit chov slepic a těšit se z vlastních domácích bio vajec. Bio vejce obsahují méně cholesterolu a chemických látek, překvapí vás i lepší chutí a výraznější barvou žloutku.  V některých městech je však domácí chov slepic omezen místní vyhláškou, tak pozor na to.

3 důvody, proč jíst biopotraviny

Máte-li plné zuby častého sekání trávy, pořiďte si na zahradu živé sekačky v podobě ovcí. Na konec léta si pak naplánujte grilování a pochutnejte si na domácím jehněčím. Živá sekačka na trávu není u nás nic neobvyklého. Ovce jako sekačky na trávu už využívá i pražské Jižní Město, kde stáda spásají trávu mezi paneláky.

V dnešní době pořídíte biopotraviny samozřejmě i na internetu. E-shopy nabízejí rozvoz masa z farem až k vám domů, nebo si maso můžete vyzvednout na výdejních místech po celé České republice. V některých městech se také pravidelně pořádají farmářské trhy, kde místní farmáři představují a prodávají vlastní produkty.

Při výběru masa, z kterého budete vařit, se zajímejte o to, odkud maso pochází. Používejte zdravý selský rozum a myslete na to, že i když dva plátky masa vypadají totožně, jejich nutriční hodnota, obsah škodlivin a chuť mohou být zcela rozdílné.

Ohodnoťte tento článek:
4,2
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Proč je vhodné jíst maso v bio kvalitě a kde ho koupit