×
WomanOnly

Vepřový guláš: 3 recepty, které zvládnete raz dva

Vepřový guláš

Guláš, původně maďarský pokrm představující polévku s kousky masa, se stal oblíbeným jídlem u nás i v dalších státech. Obvykle se připravuje z hovězího masa, nicméně pokud máte raději vepřové, můžete jej bez obav použít. Podívejte se, co je základem opravdu dobrého guláše z vepřového masa, a inspirujte se našimi recepty. Vepřový guláš připravíte v cuku letu, ať už se pustíte do guláše klasického, houbového nebo segedínského.

Hovězí nebo vepřový?

Ačkoliv má tradiční maďarský guláš blíže k polévce a podává se s bílým pečivem, u nás jsme zvyklí na jeho zahuštěnou verzi s na kolečka nakrájenou cibulí a knedlíky či chlebem. V Maďarsku se guláš připravuje z hovězího masa, nicméně v Česku se uchytily i recepty na guláš vepřový.

Z vepřového masa můžete připravit klasický, houbový i segedínský guláš, záleží, na kterou variantu máte zrovna chuť. Ještě před tím, než si recepty na vepřový guláš představíme, se však pojďme podívat na to, co je k přípravě dobrého vepřového guláše potřeba.

Jak krájet cibuli jako profesionál? Jak má vypadat cibule na špíz či na guláš

Jak na dobrý vepřový guláš? Klíčový je výběr masa

Pokud zvolíte správný druh vepřového, je úspěch prakticky zaručen. Ve většině receptů na guláš z vepřového masa najdeme plec, tedy svalnaté maso z oblasti lopatek a ramenních kostí. To není náhoda právě plec je pro přípravu vepřového guláše ideální, protože není příliš tučná, ale zároveň je dostatečně šťavnatá.

Použít můžete také vepřovou kýtu, která bývá spíše libová a na níž si pochutnají zejména ti, kteří nepozřou ani sebemenší kousek “tlustého masa”. Vyhněte se však velmi libovým a jemným masům, které se hodí spíše na pečení nebo grilování.

1. Klasický guláš z vepřového masa

Recept na vepřový guláš se v tomto případě příliš neliší od receptu na guláš z hovězího. Jednoduše prohoďte hovězí maso za vepřové a guláš je na světě. Oproti hovězímu je vepřový guláš rychlý, protože vepřové maso potřebuje mnohem kratší čas dušení.

Ingredience:

  • 500 g vepřové plece
  • 300-500 g cibule
  • sádlo nebo olej dle potřeby
  • 2 lžíce sladké mleté papriky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžičky kmínu
  • 1 lžička majoránky
  • sůl
  • mletý pepř
  • 2 lžíce jíšky nebo hladké mouky na zahuštění

Postup:

Cibuli nakrájejte nadrobno, maso omyjte, nakrájejte na kostky a osolte. Rozehřejte olej nebo sádlo a cibuli na něm orestujte do tmavě hněda. Zasypte paprikou a ještě chvilku smažte, ale dejte pozor, aby se paprika nespálila a nezhořkla.

Přidejte maso nakrájené na kostky, pepř, kmín a po několika minutách také rajčatový protlak. Zalijte vodou nebo vepřovým vývarem tak, aby maso bylo ponořené. Během dušení budete vodu či vývar dolívat. Přidejte prolisovaný česnek a nechte dusit asi 1,5 hodiny.

Když je maso téměř měkké, přidejte majoránku a záklechtku nebo jíšku, kterou do guláše proceďte přes cedník. Nechte ještě asi 20 minut probublávat bez poklice.

15 mužů radí, jak uvařit guláš. Zvládneme to lépe?

2. Vepřový guláš s houbami

Recept na vepřový guláš s houbami oceníte ve chvíli, kdy se z procházky lesem vrátíte s plným košíkem. Z čerstvých lesních hub je nejlepší, nicméně pokud je nemáte, klidně použijte žampiony.

Ingredience:

  • 500 g vepřové plece
  • 250 g hub
  • 300 g cibule
  • sádlo nebo olej dle potřeby
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • 2 lžičky kmínu
  • sůl
  • mletý pepř
  • 2 lžíce jíšky nebo hladké mouky na zahuštění

Postup:

Maso omyjte a nakrájejte na kostky, cibuli nakrájejte nadrobno, houby očistěte a nakrájejte na plátky. Rozehřejte sádlo nebo olej a nechte cibuli zesklovatět. Přidejte mletou papriku a promíchejte. Pozor, paprika má tendence se připalovat. Vložte nakrájené maso a nechte ho zatáhnout. Dochuťte solí, pepřem a mletým kmínem.

Přidejte prolisovaný česnek a zalijte vodou nebo vývarem tak, aby bylo vše ponořené. Během dušení vodu dolívejte. Po asi 1 hodině přidejte na plátky nakrájené houby. Když je maso téměř měkké, zahustěte guláš záklechtkou nebo jíškou protlačenou přes cedník. Duste ještě asi 20 minut do zhoustnutí. Vepřový guláš s houbami podávejte s bramboráky, knedlíky nebo pečivem.

3. Vepřový segedínský guláš

Segedínský guláš se na rozdíl od guláše klasického vaří z vepřového masa i ve své původní verzi. K jeho přípravě použijte plecko nebo libový vykostěný bůček.

Ingredience:

  • 500 g vepřové plece nebo bůčku
  • 400 g kysaného zelí
  • 200 g zakysané smetany
  • 1 cibule
  • sádlo nebo olej dle potřeby
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 2 lžičky sladké mleté papriky
  • sůl

Postup:

Cibuli nakrájejte nadrobno, maso opláchněte a pokrájejte na kostky nebo nudličky. Ve velkém hrnci rozehřejte sádlo nebo olej a cibuli restujte na středním ohni asi 2 minuty. Přidejte maso a opékejte dozlatova.

Přidejte kmín a mletou papriku a dobře promíchejte, aby se paprika rozpustila v sádle nebo oleji. Zalijte horkou vodou po okraj masa, osolte, promíchejte a duste pod pokličkou při velmi mírné teplotě asi 1 hodinu.

Zelí nechte okapat, můžete ho také propláchnout pod studenou vodou, aby nebylo příliš kyselé. Vyždímejte přebytečnou vodu a pokrájejte ho na menší kusy. Přidejte zelí k masu a vše duste ještě asi 20 minut. Jakmile je maso měkké, vypněte zdroj tepla a přidejte zakysanou smetanu. Dále už nevařte.

Recepty pro pomalý hrnec. Skvělá chuť a minimum tuku

Pár tipů na závěr

Nechcete vepřový guláš zahušťovat jíškou? Přidejte větší množství cibule. Říká se, že cibule by mělo být tolik, co masa, proto se toho opravdu nebojte. Cibule se rozvaří a guláš přirozeně zahustí, takže jíšku nebudete potřebovat.

Vepřový guláš jste již vařila několikrát, ale nikdy se vám nepodařilo ho pořádně dochutit? Chutě všech ingrediencí pomůže zvýraznit kůra z citronu. Přidejte ji na začátku dušení. Ve výsledku citronovou kůru neucítíte, jen chuť guláše bude výraznější.

Chystáte se na vepřový segedínský guláš a jeden ze strávníků je vegetarián? V tom případě připravte jednu porci segedínu se sojovými nudličkami. Vegetariánský segedínský guláš je rychlý, jednoduchý a zrovna tak lahodný jako jeho masová verze.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*