×
WomanOnly

Recepty pro pomalý hrnec. Skvělá chuť a minimum tuku

Recepty pro pomalý hrnec
Zdroj: Shutterstock

Vaření v pomalém hrnci vám ušetří čas a práci s přípravou jídla. Zeleninové i masové pokrmy navíc hravě připravíte i bez použití tuku.

Znáte pomalý hrnec?

Pomalý hrnec funguje na principu pomalého vaření. Příprava pokrmu při teplotě kolem 90 stupňů Celsia zabere většinou 4-10 hodin. Délka vaření závisí na konkrétním receptu a zvolených ingrediencích. Suroviny stačí jen očistit, nakrájej, vložit do hrnce a jednou zamíchat. Poté už jen nastavíte časovač a o nic víc se nestaráte. Jídlo sen už dál připravuje samo bez vaší asistence. Po dovaření hrnec uchovává pokrm v optimální teplotě, dokud se nerozhodnete jídlo servírovat.

V pomalém hrnci připravíte polévky, dětské přesnídávky, omáčky, guláše, vývary, dušená masa, zeleninové směsi, francouzské brambory i masové rolády. Během vaření můžete jídlo ochutnávat a postupně dochucovat podle potřeby.

Zahušťovadla xantanová či guarová guma jsou vhodné pro celiaky. Jejich nadměrná konzumace má však svá rizika

Výhody pomalého hrnce

  1. Vaření v pomalém hrnci je dietní a šetrné k zažívání. Do jídla totiž nemusíte přidávat tuk.
  2. Příprava pokrmu nevyžaduje vaši přítomnost. Zatímco se jídlo vaří, vy se můžete věnovat práci, úklidu, dětem nebo svým koníčkům.
  3. Jídlo z pomalého hrnce je vždy šťavnaté, protože se během vaření ze surovin odpařuje jen minimum vody.
  4. Při pomalém vaření si zelenina uchovává zdraví prospěšné látky i dobrou chuť.
  5. Pomalý hrnec spotřebovává v průměru cca 220 W, což je 7x méně než spotřeba varných desek.
  6. K vaření v pomalém hrnci nepotřebujete téměř žádné další nádobí. Stačí vám jen prkýnko a nůž na přípravu surovin.

Recepty pro pomalý hrnec

Kuřecí kari v pomalém hrnci

Ingredience:

  • 750 g kuřecích prsou bez kůže a kostí
  • 1 cibule pokrájená na kostičky
  • 1 prolisovaný stroužek čsneku
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžíce kari
  • 1 lžička mletého kmínu
  • ½ lžičky kurkumy
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • 1.5 lžičky soli
  • ¼ lžičky mletého bílého pepře
  • 150 ml kuřecího vývaru

Postup:

  1. Maso nakrájejte na kousky a společně s cibulí a česnekem ho dejte do pomalého hrnce.
  2. V misce smíchejte olej a koření na pastu. Vše dejte do hrnce k masu a promíchejte tak, aby se maso ve směsi obalilo.
  3. Přilijte vývar a na povrch směsi dejte kousky másla.
  4. Zakryjte pokličkou a vařte na LOW 5-6 hodin.

Čočková polévka z pomalého hrnce

Ingredience:

  • 250 g čočky beluga
  • 1 cibule
  • 1 klobása
  • 3 brambory
  • 2 kousky řapíkatého celeru
  • 1 mrkev
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce mleté uzené papriky
  • 1 lžička pálivé papriky
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžíce sušené saturejky
  • 2 lžičky soli
  • 1,2 l vývaru
  • 2 lžíce vinného octa
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 200 g sekaných a loupaných rajčat

Postup:

  1. Vnitřní nádobu pomalého hrnce dejte na sporák. Rozehřejte v něm olivový olej a orestujte nadrobno nakrájenou cibulku a na kolečka pokrájenou klobásu.
  2. Po 5 minutách přidejte také prolisovaný česnek a mrkev i řapíkatý celer na kostičky.
  3. Za několik minut dochuťte kořením a chvíli restujte.
  4. Nakonec podlijte vývarem. Přisypte propláchnutou čočka, přidejte brambory na kostičky, rajský protlak, sekaná rajčata z konzervy a sůl.
  5. Promíchejte, hrnec dejte na své místo, přikryjte poklicí a nastavte vaření na 3 hodiny na 2. stupeň HIGH.
  6. 30 minut před koncem vaření ještě přidejte do polévky vinný ocet.

Čočková polévka. Vychutnejte si sytou polévku na 7 způsobů

Švýcarské hovězí maso v pomalém hrnci

Ingredience:

  • 750 g hovězího zadního pokrájeného na kostky
  • 60 g pšeničné mouky
  • 3 nastrouhané mrkve
  • 3 stonky řapíkatého celeru nakrájeného na malé kousky
  • 1 cibule nakrájená najemno
  • 800 g konzervovaných rajčat
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžíce worchesterové omáčky
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Smíchejte mouku se solí a pepřem. V této směsi obalte kousky hovězího masa.
  2. Na pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm celer, cibuli a mrkev.
  3. Po 5 minutách zeleninu vyjměte a dejte ji do pomalého hrnce.
  4. Na pánvi orestujte maso ze všech stran do světle hnědé barvy a rozložte ho na zeleninu v hrnci.
  5. Rajčatovou konzervu i s nálevem rozmixujte. Přidejte k ní worchesterovou omáčku a cukr a nalijte na maso v hrnci.
  6. Vařte pod pokličkou na LOW 8-10 hodin nebo na HIGH 4-8 hodin, dokud není maso měkké.

Recept na pepřovou omáčku. Skvěle doplní vepřové i hovězí maso

Kuře s medem a hořčicí v pomalém hrnci

Ingredience:

  • 4-6 kuřecích prsou bez kůže a kostí
  • 180 ml dijonské hořčice
  • 60 ml medu
  • Postup:
  • Kuřecí prsa dejte do pomalého hrnce.
  • Hořčici smíchejte s medem a kuře marinádou polijte.
  • Vařte zakryté na LOW 6-8 hodin.

Pašerácký guláš z pomalého hrnce

Ingredience:

  • 500 g předního hovězího masa
  • 50 g sádla
  • 200 g cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 150 g žampionů
  • 250 g jemných párků
  • 250 g sterilovaných paprik
  • 500 ml vody
  • 3 lžíce mleté papriky
  • 20 g rajčatového protlaku
  • 50 g hladké mouky
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • majoránka

Postup:

  1. Maso nakrájejte na kostičky.
  2. Na pánvi osmažte na sádle pokrájenou cibulku do hněda. Vložte k ní maso, orestujte, zaprašte paprikou, přidejte protlak a zalijte trochou vody.
  3. Přendejte směs do pomalého hrnce, dolijte tekutiny, promíchejte a ihned přidejte koření, sůl a prolisovaný česnek. Nechte dusit doměkka.
  4. Po 2 hodinách a 45 minách vložte ke směsi orestované nakrájené žampiony a po dalších 15 minutách párky na kolečka. Nechte pak ještě chvíli vařit.
  5. Zahustěte jíškou a dochuťte majoránkou.
  6. Po dalších 10 minutách přidejte na kousky nakrájené nakládané papriky. Prohřejte a můžete podávat.

Jak krájet cibuli jako profesionál? Jak má vypadat cibule na špíz či na guláš

Dušená jablečná přesnídávka z pomalého hrnce

Ingredience:

  • 2,5 kg jablek
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 0,5 lžičky soli

Postup:

  1. Jablka omyjte, odstraňte z nich jádřince a nakrájejte na 4 mm tenké plátky.
  2. Nasypte jablka do pomalého hrnce, přidejte cukr, skořici, sůl a promíchejte.
  3. Přiklopte poklicí a vařte na HIGH 4-5 hodin.
  4. Po uvaření jablka rozmixujte ponorným mixérem.
  5. Znovu hrnec zapněte na HIGH, tentokrát na 1 hodinu a nechte pokličku lehce odklopenou, aby se mohla tekutina uvnitř vypařovat a houstnout.
  6. Směsí naplňte čisté sklenice a nechte vychladnout. Spotřebujte do 2 týdnů.

 

Dobrou chuť!



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*