×
WomanOnly

2 výborné velikonoční recepty z uzeného masa

Velikonoce máme všichni spojené s beránkem, mazancem nebo čokoládovými zajíčky, kdybyste ale měli trávit svátky pojídáním jen podobných laskomin, asi byste se necítili úplně dobře. Zkuste změnu a připravte si také slané tradiční pokrmy z uzeného masa podle našich receptů. Nádivku, která nesmí na velikonoční tabuli chybět, doplňte méně známým plecovníkem.velikonoce-oseni-kuratko

Kopřivová nádivka

Ingredience:

500 g uzené vepřové krkovice
8 rohlíků z předešlého dne
8 vajec
250 ml smetany na šlehání
200 – 400 g lístků mladých kopřiv
1 cibule
4 stroužky česneku
1 lžíce čerstvých lístků majoránky
1 svazek pažitky
sůl a čerstvě mletý pepř
1 lžíce sušených bylin (majoránky, tymiánu, saturejky)
2 lžíce rozpuštěného másla nebo sádla

Uzené maso uvařte ve vodě a nakrájejte na kostičky. Rohlíky pokrájejte na středně velké kostky. Oddělte žloutky od bílků, žloutky rozmíchejte ve smetaně a z bílků vyšlehejte tuhý sníh.

Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock.com

Rohlíky vložte do mísy, přilijte smetanu se žloutky a přidejte maso. Kopřivy důkladně operte, krátce spařte ve vroucí vodě, propláchněte studenou vodou a nechte okapat. Potom listy nasekejte na menší kousky a také přisypte do mísy.
Směs promíchejte a ochuťte cibulí, česnekem, bylinkami, solí a pepřem. Nakonec vmíchejte rozpuštěné máslo a vyšlehaný sníh. Připravenou směs přesuňte do vymazané formy a pečte při 180°C asi 50 minut. Hotovou nádivku vyklopte a nakrájejte na plátky. Chutná teplá i studená.

Plecovník

Ne příliš známý druh slaného pečiva je připravován z chlebového těsta a uzené plece, odtud název plecovník nebo také plecák. Pokrm, který vypadá jako chléb plněný uzeninou, má svůj původ ve Slezsku.

Ingredience:

½ kg polohrubé mouky
100g tuku na pečení
kostka droždí
2dl mléka
lžíce cukru
2 žloutky
0,5l uzeného vývaru
uzená plec
klobása
mléko
špetka soli

velikonoce-zajici
Do mísy vsypte mouku a vzešlý kvásek z droždí, mléka a cukru. Přidejte žloutky, tuk, sůl a postupně zadělejte s uzeným vývarem, ve kterém jsme si předtím uvařili maso. Těsto musí být hustší, nesmí lepit a mělo by vytvářet bubliny. Nechte vykynout, vyválejte na placku cca 1,5cm tlustou a do středu položte uzené maso a kolem něho klobásky. Výsledek vypadá jako menší bochník chleba. Položte na plech na pečicí papír a potřete rozšlehaným vejcem. Pečte na 200 stupňů cca půl hodiny, po vychladnutí nakrájejte na plátky a podávejte.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*