×
WomanOnly

Co je bezlaktózové mléko a pro koho je určeno?

bezlaktózové mléko

Bezlaktózové mléko se dnes již běžně nabízí v mnoha supermarketech a není nedostatkovým zbožím. Je totiž určeno pro specifickou skupinu zákazníků, kteří nemohou používat klasické mléko. O jaké mléko se tedy jedná, jak je upraveno a jaké má vlastnosti? Jaký je rozdíl mezi normálním a bezlaktózovým mlékem?

Bezlaktózové mléko – je to ještě pořád mléko?

Bezlaktózové mléko je stále mléko, tedy kravské mléko. Rozdíl mezi bezlaktózovým mlékem a klasickým mlékem spočívá v tom, že bezlaktózové mléko je speciálně upraveno – zbaveno laktózy. Laktóza je mléčný cukr, který způsobuje mnoha lidem potíže. Příčinou je intolerance laktózy u osob, které nemají dostatek enzymu laktázy, jenž mléčný cukr štěpí. Tolerance může být různá podle toho, kolik funkčního enzymu člověk v těle má. Někdo má tedy velmi silné projevy intolerance, jiný člověk zase slabé, anebo se všelijak mění. Rozhodně je ale lepší to neriskovat a již při mírných potížích nesnášenlivosti laktózy se laktóze raději zcela vyhnout.

Intoleranci laktózy mohou mít jak dospělí, tak i děti a často bývá součástí dalších potravinových intolerancí a alergií, nebo ulcerózní kolitidy či Crohnovy choroby. Co se stane, když se člověk s intolerancí laktózy napije mléka? Pokud by se tento člověk napil běžného kravského mléka, důsledkem by byly nepříjemné a úporné trávicí problémy jako nadýmání, bolesti břicha až koliky, silné průjmy, celková nevolnost, reflux nebo zvracení. Nejčastěji se však objevují průjmy.

Pečení z bezlepkové mouky. Jakou vybrat a na co dát pozor!

V čem je laktóza?

Laktóza se nachází nejen v mléce, ale i v mléčných produktech a mnoha dalších potravinách. Proto se vyrábějí také bezlaktózové jogurty nebo bezlaktózové sýry a osoby s nesnášenlivostí laktózy si musí pečlivě číst etikety a obsah laktózy si v potravinách hlídat – a takovým potravinám se vyhýbat. Laktóza bývá často obsažena i v různých cukrovinkách, sušenkách, čokoládě a podobně, v malém množství pak v lécích. Laktózu přirozeně obsahují různá živočišná mléka, nejen kravské mléko, ale i kozí, ovčí nebo také mateřské mléko.

Obsahují fermentované mléčné výrobky laktózu?

V kysaných mléčných výrobcích jako jsou jogurty a sýry se nachází jen velmi malé množství laktózy, protože laktóza se odbourává při procesu fermentace. Mnohé osoby s nesnášenlivostí laktózy kysané mléčné výrobky proto tolerují, ale i pro ně se vyrábějí přímo bezlaktózové jogurty a sýry.

Pečení z bezlepkové mouky. Jakou vybrat a na co dát pozor!

Jak se vyrábí bezlaktózové mléko?

Jak ale normální kravské mléko upravit a jak jej zbavit laktózy, aby bylo vhodné i pro osoby s nesnášenlivostí laktózy? Jednou z možností je přidat do mléka enzym laktázu. Ten způsobí rozštěpení laktózy na glukózu a galaktózu, s nimiž už pak není žádný problém. Díky tomuto procesu má také bezlaktózové mléko více sladkou chuť. Bezlaktózové mléko je ale jinak stále plnohodnotné kravské mléko, a to s obsahem veškerých původních živin, vitamínů a minerálů, pouze mléčný cukr je již rozložený. A z tohoto bezlaktózového mléka se pak tedy mohou vyrábět i bezlaktózové sýry nebo jogurty, případně další produkty.

Jaké normy musí splňovat bezlaktózové mléko?

Bezlaktózové mléko ale musí samozřejmě také splňovat určité normy, aby vůbec mohlo své označení nést. Pro označení „se sníženým obsahem laktózy“ se toleruje 1 g laktózy na 100 g nebo 100 ml, u označení „bezlaktózový“, musí být obsah laktózy v mléce maximálně 0,01 g na 100 g či 100 ml, a to pro přímou spotřebu.

Pečení z bezlepkové mouky. Jakou vybrat a na co dát pozor!

Pro koho není bezlaktózové mléko vhodné?

Bezlaktózové mléko se dá sehnat v mnoha zdravých výživách nebo i supermarketech. Vyplatí se ho používat při potížích s trávením laktózy. Ovšem pozor! Pokud má někdo alergii na bílkovinu kravského mléka, tedy kasein, jsou mu bezlaktózové mléko i bezlaktózové mléčné výrobky k ničemu a mohly by mu naopak uškodit. Bezlaktózové mléko totiž sice neobsahuje laktózu, ale stále obsahuje kasein!

V případě alergie na mléko, která nemá nic společného s nesnášenlivostí laktózy, a která má příznaky jako například ekzém, kopřivku, nevolnost, otoky, dušnost, astmatický záchvat nebo až anafylaktický šok, je třeba se kravskému mléku a všem mléčným výrobkům (mnohdy i stopám mléka) striktně vyhnout!

Složení ovčího mléka je zdravější než kravského, a to dvakrát!

Rostlinné nápoje jako alternativa

Vhodnou alternativou v obou případech, jak u nesnášenlivosti laktózy, tak především u alergie na bílkovinu kravského mléka, jsou rostlinné nápoje. Mezi ně patří například rýžové mléko, sójové mléko, kokosové mléko, jahelný nebo pohankový nápoj a mnohé další, které si můžete také vyrobit doma, anebo si z nich koupit i jogurty, dezerty a sýry. Ty splňují i podmínky veganské stravy.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*