×
WomanOnly

Histaminová intolerance trápí nejvíce ženy a děti. Kterým potravinám je nutné se vyhnout?

Histaminová intolerance

Bolesti hlavy, podivné psychostavy, návaly horka, závratě, pálení jazyka, svědění těla, ekzém nebo kopřivka, bušení srdce, celková slabost a nevolnost, trávicí potíže, dušnost. Tohle je histaminová intolerance. Objevuje se častěji u žen středního věku, ale bývá diagnostikovaná už i u malých dětí. Doposud obtížně rozpoznatelná diagnóza, patří mezi syndromy. Čím je histaminová intolerance způsobena a co ji způsobuje?

Histaminová intolerance – příznaky

Příznaky histaminové intolerance mohou být opravdu různorodé a právě jejich podivnost může lékaře navést ke správnému stanovení diagnózy. Osoby trpící histaminovou intolerancí se mohou setkat s těmito příznaky:

  • bolesti břicha, křeče, nadýmání, průjmy
  • žaludeční nevolnost a slabost
  • pálení jazyka, sliznice v ústech, v krku či žaludku
  • bolesti hlavy až o síly migrény
  • závratě, točení hlavy, slabost a pocit na omdlení
  • bušení srdce, nepravidelný tep, změny krevního tlaku
  • návaly horka
  • dušnost
  • kopřivka, otoky, zčervenání obličeje, zhoršení ekzému
  • panické ataky, úzkosti, fobie, deprese, psychické a nervové potíže
  • neklid, nervozita
  • zimomřivost, zimnice
  • poruchy menstruace
  • snížení chuti k jídlu
  • histaminový záchvat s intenzivními různorodými projevy po požití “zakázané” potraviny

Jak poznat atopický ekzém? Poradíme také s léčbou!

Příčiny histaminové intolerance

Příčinou histaminové intolerance (HIT) je nedostatek enzymu diaminooxidázy (DAO), který odbourává přebytky histaminu z těla. Histamin můžeme nadměrně přijímat ve stravě, nebo se může tvořit v našem organismu jako důsledek alergických reakcí. Protože se enzym DAO vytváří převážně v buňkách trávicí soustavy, narušení jeho tvorby často přímo souvisí s poškozením střevní sliznice u celiakie nebo různých potravinových alergií a Crohnovy choroby.

Tvorbu diaminooxidázy mohou ovlivňovat i některé léky, zejména antidepresiva a antirevmatika. Tvorba enzymu může být snížená jen dočasně, někdy i trvale, každopádně množství DAO bývá proměnlivé. V souvislosti s HIT se spojují kromě DAO také další enzymy a biochemické procesy probíhající v těle, není to tak jednoznačné, navíc i diagnóza tohoto onemocnění není snadná.

Histaminová intolerance – diagnóza

Histaminová intolerance se může diagnostikovat na základě vyšetření na alergologii. Histaminová intolerance se diagnostikuje špatně hlavně u dětí. Je potřeba udělat krevní odběry, kde se stanovuje hladina DAO a samozřejmě se také z krve testují další alergeny včetně hladiny celkových IgE. Kožní test s histaminem není spolehlivým ukazatelem, proto je vhodnější vsadit na výsledky krevních odběrů. Někdy se také ještě provádí zjišťování přítomnosti methylhistaminu v moči, který detekuje nadměrné množství histaminu v těle, nebo se mohou udělat genetické testy – ty odhalují genetickou zátěž a dispozice k tomuto onemocnění v rodině.

Diagnózu histaminová intolerance také potvrzuje eliminační dieta, díky které se mohou vyřešit všechny vaše problémy a lze se tak zbavit nepříjemných příznaků HIT. Pokud máte podezření na histaminovou intoleranci, zkuste vysadit „zakázané“ potraviny a uvidíte, zda se vám uleví, či ne.

Jak na domácí těstoviny. Povyšte své kuchařské umění na jinou úroveň

Léčba histaminové intolerance – eliminační dieta

Na histaminovou intoleranci neexistuje žádný lék, který by diagnózu HIT trvale vyléčil. Stejně jako u celiakie nebo jiných potravinových alergiích, které často s HIT souvisí, zabírá jedině eliminační dieta, která z jídelníčku vyloučí všechny rizikové potraviny, které zhoršují projevy histaminové intolerance. Jako podpůrná léčba při HIT může být užívání vhodně zvolených antihistaminik, což jsou léky snižující hladinu histaminu v těle, které se užívají na potlačení alergických reakcí. Určitě se zkuste poradit se svým alergologem.

Jak vypadá eliminační dieta u HIT? Jedná se o nízkohistaminovou dietu, kdy je potřeba vyhnout se potravinám, které obsahují histamin a tyramin, nebo takovým potravinám, jež podporují tvorbu a uvolňování histaminu v našem těle. A nejedná se pouze o potraviny, je třeba hlídat si i příjem různých léků a používání chemických látek, například v kosmetice. Ideální je přejít na zcela ekologickou domácnost a preferovat ryze přírodní hypoalergenní kosmetiku, hygienické a prací prostředky. Doporučuje se vyloučit barviva, sulfáty, benzoáty, cinnamaldehyde a spoustu dalších látek.

Kterým potravinám se vyhnout u histaminové intolerance?

Lidé s histaminovou intolerancí se často ptají, co jíst? Při histaminové intoleranci se někdy obtížně vybírají vhodné potraviny, každému i individuálně vyhovuje něco jiného. Obecně ale existují zakázané potraviny při HIT, kterým bychom se opravdu měli vyhnout. Další volba je už na vás dle individuální snášenlivosti.

Při HIT byste se tedy měli vyhnout potravinám jako jsou.

  • několikrát ohřívané jídlo
  • každé jídlo, ve kterém probíhá již nějaký kvasný proces
  • fermentované potraviny, nakládaná zelenina, pickles
  • pivo, víno, alkohol obecně
  • fermentované čaje, káva, kofein
  • plísňové sýry, zralé sýry, cokoli, co kvasí, kefíry, apod.
  • droždí, kynuté pečivo, chléb (někdo nesnese žádné pečivo)
  • přezrálé ovoce, nápoje z kvašeného ovoce, mošt
  • rajčata
  • čokoláda, kakao
  • citrusy
  • cukry, sladidla, sladkosti
  • emulgátory
  • potraviny s vysokým obsahem tyraminu a biogenních aminů

Pylový kalendář po celý rok. Na jaké alergeny dávat pozor?

Histaminová intolerance – co jíst?

Konzumujte co nejvíce čerstvé potraviny, ovoce a zeleninu spíše v nezralém stavu či tak akorát, jakmile totiž začne ovoce přezrávat, už je to problém. Nepoužívejte žádné polotovary, jídlo neznámého původu, vždy si připravujte čerstvé jídlo. Pokud něco uvaříte, nenechávejte si jídlo do druhého a dalších dnů, opakovaně si jídlo nepřihřívejte. Osoby s HIT obvykle okamžitě poznají, zda je daná potravina čerstvá, protože jakýkoliv byť jen počínající kvasný proces v dané potravině, je začíná při konzumaci pálit a štípat na jazyku a mohou se dostavovat první příznaky HIT.

Potraviny je potřeba volit s ohledem na individuální snášenlivost. Jsou lidé, kteří nesnesou jen plísňové sýry a víno, ale i ti, kteří nemohou ani pečivo nebo více zralé banány, je to opravdu různé. HIT je opravdu často spojena s polyvalentní potravinovou alergií, a to zejména na BKM – bílkovinu kravského mléka, na vaječnou bílkovinu, na lepek či různé druhy obilovin, s nesnášenlivostí lepku a laktózy, a dalšími potravinovými alergiemi, například ba ryby, ořechy, některé druhy ovoce, apod.

5/5 - (1 vote)
5/5 - (1 vote)


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*