×
WomanOnly

Recepty na italskou polentu. Kukuřičná kaše plná bílkovin a vlákniny

polenta recept

Polentu můžete připravit na slaný i sladký způsob. Skvěle chutná se sýrem s modrou plísní, masem a zeleninou, ale také s mlékem, kakaem či skořicí. Vyzkoušejte s námi recepty typické pro Itálii, Chorvatsko i Rumunsko.

Co je polenta?

Pod pojmem polenta se ukrývá kukuřičná kaše, která má svůj domov v Itálii, Chorvatsku, Moldavsku, Srbsku, Rumunsku a Černé Hoře. V těchto zemích se můžete setkat také s označením palenta, pura, bakardan nebo mamaliga. Dříve byla polenta pokrmem chudých, ale v dnešní době ji najdete na jídelních lístcích i v těch nejdražších restauracích.

Kaše může mít podobu také knedlíků nebo placek, výborně chutná i pečená polenta. Kaši však lze připravit na slaný i sladký způsob. Nejčastěji se podává s gorgonzolou a kvalitním vínem nebo slouží jako příloha k masu, zelenině a salátům.

Ideální příloha k:

  • ratatouille
  • leču
  • zeleninovému nebo masovému ragú
  • guláši
  • grilovanému masu

Polenta vhodná pro celiaky

Polenta obsahuje bílkoviny, vlákninu, důležité vitaminy i minerály a už malá porce kaše dokáže zasytit na dlouhou dobu. Díky absenci lepku si ji mohou dopřát i celiatici a lidé citliví na gluten. A jak je na tom polenta a cena? Na rozdíl od typických bezlepkových kaší a směsí vás přirozeně bezlepková polenta přijde na pár korun. Balíček kukuřičné mouky nebo instantní polenty seženete od 30 do 50 Kč.

Polenta – recept na základní kaši

K základnímu receptu na polentu potřebujete jen kukuřičnou mouku, vodu a sůl. Mouku je dobré před samotnou přípravou kaše vždy nejprve spařit vroucí vodou a tu pak vylít. Zbavíte se tak hořké chuti. Teprve poté můžete mouku nasypat do vroucí vody a míchat do zhoustnutí. Kaši lze podávat jen tak, ale i se sýrem, zeleninou masem nebo omáčkou. Stejně tak ji můžete zapéct v troubě, udělat z ní placičky nebo noky. Pokud neseženete přímo kukuřičnou mouku, použijte kukuřičnou krupici. Polenta se vám povede tak jako tak, jen nebude jemná jako při použití mouky.

6 důvodů proč jíst kukuřici

Instantní polenta ušetří čas

Příprava polenty z běžné mouky nebo krupice zabere čas a nutí vás stát skoro hodinu u plotny. Pokud chcete vaření urychlit, můžete sáhnout po instantní polentě, která je předem uvařená a vysušená, takže rychle nabobtná a zhoustne. Obvykle jí stačí 5 – 10 minut na plotně a máte hotovo.

Polenta se zeleninou

Ingredience:

  • 200 g instantní polenty
  • 200 g čerstvé nebo mražené zeleniny (např. mrkev, hrášek, brokolice)
  • 1 lžíce másla
  • 1 l zeleninového vývaru
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá petrželka

Postup:

  1. Máslo rozpusťte na pánvi a osmahněte na něm zeleninu.
  2. Když zelenina změkne, přidejte k ní polentu, postupně přilévejte vývar a za stálého míchání vařte.
  3. Jakmile je polenta hustá a uvařená, směs osolte, opepřete a nakonec posypte čerstvou petrželkou.

Polenta placky

Ingredience:

  • 200 g instantní polenty
  • 400 ml vody
  • 2 stroužky česneku
  • špetka soli
  • špetka kurkumy
  • špetka mletého koriandru
  • rostlinný olej

Postup:

  1. Osolenou vodu dejte vařit do hrnce.
  2. Do vařící vody nasypte polentu a přidejte i kurkumu, koriandr a rozdrcený česnek.
  3. Vařte, dokud polenta nezhoustne a nezačne se odlepovat od stěn hrnce.
  4. Hotovou kaši rozprostřete na tác, plech či velký talíř a nechte vychladnout.
  5. Z vychladlé kaše udělejte s pomocí vykrajovátka nebo skleničky stejně velké placky a opečte je po obou stranách na pánvičce vymazané olejem.

Polenta knedlík

Ingredience:

  • 110 g polenty
  • 350 ml mléka
  • 250 g staršího pečiva (housky)
  • 50 g másla
  • 50 g cibule
  • 5 vajec
  • sůl
  • petrželka

Postup:

  1. V hrnci na másle orestujte cibuli, přilijte mléko a přiveďte k varu.
  2. Přisypte polentu a uvařte z ní hustou kaši.
  3. Poté nechte vychladnout, přidejte vejce, petrželku, sůl a na kostičky pokrájené pečivo.
  4. Vše zamíchejte a nechte odležet.
  5. Těsto natřete na potravinovou fólii, zabalte, po stranách utáhněte a poté ještě zabalte do alobalu.
  6. Knedlík vložte do vroucí vody a vařte 15 – 20 minut.

Jak správně uvařit kukuřici: snadná příprava s minimem surovin

Zapečená polenta s cherry rajčátky a parmazánem

Ingredience:

  • 85 g instantní polenty
  • 350 ml zeleninového vývaru
  • 150 g cherry rajčátek
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • bazalka
  • parmazán

Postup:

  1. Do hrnce nalijte vývar a přiveďte ho k varu.
  2. Postupně vmíchejte i polentu a vařte ji za stálého míchání, dokud nezhoustne.
  3. Přidejte také olej, sůl, pepř a nasekanou bazalku.
  4. Pekáček vyložte pečícím papírem a polentu na něj vylijte.
  5. Posypte strouhaným parmazánem a ozdobte cherry rajčátky.
  6. Dejte zapéct na 180 stupňů Celsia přibližně na 10 minut.

Polenta na sladko s jablky a rozinkami

Ingredience:

  • 1,2 l vody
  • 300 g kukuřičné krupice
  • špetka soli
  • 0,5 g jablek
  • 100 g rozinek
  • 100 g vlašských ořechů
  • šťáva z půlky citrónu
  • 200 ml pomerančové šťávy
  • 100 g třtinového cukru
  • skořice

Postup:

  1. Kukuřičnou krupici nasypte do hrnce, zalijte ji vodou, přidejte špetku soli a přiveďte k varu.
  2. Po 30 minutách vaření za stálého míchání by měla kaše zhoustnout.
  3. Z jablek odstraňte jádřince a nakrájejte je na malé kostičky.
  4. Jablka zalijte šťávou z citrónu, přidejte rozinky a nechte máčet.
  5. Ořechy umelte najemno.
  6. Rozinky s hruškami sceďte a přimíchejte je k hotové kukuřičné kaši.
  7. Přidejte i cukr, skořici, ořechy a pomerančovou šťávu.
  8. Hotovou směs vylijte na velký plech a nechte zcela vychladnout.
  9. Polentu krájejte na libovolně velké kousky a podávejte samotné nebo s jogurtem.
Ohodnoťte tento článek


Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*