×
WomanOnly

Jak připravit patizon? Vyzkoušejte 5 snadných receptů

Patizon
Zdroj: Depositphotos

Patizon sice není zcela tradiční zeleninou, nicméně v posledních letech si získává stále větší oblibu. Důvod je nasnadě – je rychlý na přípravu, skvěle chutná a navíc je zdraví prospěšný. Obsahuje velké množství vitamínů a minerálů, například draslík a hořčík, které podporují zdraví srdce a cév. Je také zdrojem vitaminu C, zato neobsahuje cholesterol a je nízkokalorický.

Recepty na patizon, které musíte zkusit

Patizon lze smažit, restovat, péct i grilovat. Může představovat základ pokrmu i zdravou přílohu například k pečenému masu. Připravte si patizon dle receptů níže a uvidíte, že vás nadchne jeho chuť i jednoduchá příprava.

Podzimní krémové recepty: Pochutnejte si na dýni, houbách i čokoládě

1. Smažený patizon v trojobalu

Vyzkoušejte patizon na způsob řízků či smaženého sýra. Podávat ho můžete například s bramborovou kaší, popřípadě s bramborovým salátem, pokud ho připravujete jako vegetariánskou alternativu vánočního kapra.

Ingredience:

  • 1 patizon
  • 2 vejce
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • olej na smažení

Postup:

  1. Patizon očistíme, zbavíme zrníček, nakrájíme na plátky a osolíme. Připravíme si ingredience na trojobal.
  2. Plátky obalujeme v hladké mouce, vajíčku a strouhance. Smažíme v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova.

Počet porcí: 2
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 30 minut

2. Zapečený patizon s rajčaty a parmezánem

K zapékání je patizon více než vhodný, proto s tímto receptem rozhodně neuděláte chybu. Jedná se o velmi lehké jídlo, které si můžete dopřát i v rámci redukčního jídelníčku.

Ingredience:

  • 1 patizon
  • 2 rajčata
  • 2 plátky libové anglické slaniny
  • 2 vejce
  • 150 g strouhaného parmazánu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 cibule
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Patizon očistíme, zbavíme zrníček a nakrájíme na kostky. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek nasekáme na menší kousky, slaninu a rajčata nakrájíme na kostičky.
  2. Na rozpálený olej dáme restovat cibuli se slaninou. Po chvilce přidáme česnek, patizon, rajčata osolíme, opepříme a ještě pár minut restujeme.
  3. Troubu rozehřejeme na 180 °C. Směs z pánve přendáme do zapékací mísy, zalijeme rozšlehanými vejci a dáme péct. Po 20 minutách vše zasypeme strouhaným parmezánem a necháme 5 až 10 minut dopéct, aby se vytvořila zlatavá krusta.

Počet porcí: 2
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 45 minut

3. Salát s patizonem a mozzarellou

Zeleninový salát, v němž prim hraje právě patizon, může představovat například lehký oběd v parný letní den. Patizon stačí ugrilovat v troubě či na grilovací pánvi, ostatní ingredience nakrájet, promíchat a je hotovo.

Ingredience:

  • 1 patizon
  • hrst cherry rajčátek
  • 1 okurka
  • 2 stroužky česneku
  • 2 mozzarelly
  • hrst vlašských ořechů
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce balsamica
  • pár lístků bazalky
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Patizon očistíme, zbavíme zrníček a nakrájíme na kostičky. Zakápneme olivovým olejem, osolíme, opepříme a dáme grilovat na grilovací pánev nebo do předehřáté trouby na 200 °C. Grilujeme, dokud nezačne hnědnout.
  2. Vlašské ořechy opražíme nasucho na pánvi, aby získaly lahodnější a plnější chuť.
  3. Cherry rajčata a okurku nakrájíme na kostičky a dáme do mísy. Přidáme prolisovaný česnek, olivový olej, balsamico a špetku soli a pepře.
  4. Grilovaný patizon necháme vystydnout a dáme ho do mísy k nakrájené zelenině. Přidáme na kostičky nakrájenou mozzarellu, opražené vlašské ořechy, čerstvou bazalku a v případě potřeby dochutíme olivovým olejem, balsamicem, solí a pepřem.
  5. Hotový salát necháme chvíli odpočívat v pokojové teplotě, aby se propojily všechny chutě.

Počet porcí: 2
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 30 minut

Hormony štěstí a koktejl euforie v našem mozku. Zfetovat se můžete i z jídla.

4. Restovaný patizon s čerstvým špenátem a parmezánem

Další jednoduché a zdravé jídlo, které oceníte především v letních měsících. Patizon v kombinaci s čerstvým špenátem a parmezánem chutná zkrátka skvěle, příprava receptu navíc nezabere déle jak 30 minut.

Ingredience:

  • 1 patizon
  • 1/2 cibule
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1 lžička másla
  • 1 stroužek česneku
  • 250 g čerstvého špenátu
  • pár lístků bazalky
  • šťáva z půlky citronu
  • hrst strouhaného parmezánu
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Patizon očistíme, zbavíme zrníček a nakrájíme na menší kostky. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno.
  2. V pánvi rozehřejeme olivový olej a máslo a cibuli orestujeme dosklovata. Přidáme česnek, patizon a vše společně restujeme, dokud patizon nezměkne. Dochutíme solí a pepřem.
  3. Přidáme špenát a bazalku a za stálého míchání je necháme povadnout. Poté vypneme zdroj tepla.
  4. Směs patizonu a špenátu dáme na talíř, zakápneme citronovou šťávou, posypeme strouhaným parmezánem a můžeme podávat.

Počet porcí: 2
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 30 minut

5. Grilovaný patizon s česnekem a bylinkami

Patizon grilovaný v troubě a dochucený sušenými bylinkami se hodí především jako zdravá příloha k masu. Zkuste jím nahradit brambory či jinou přílohu a uvidíte sami!

Ingredience:

  • 1 patizon
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • špetka oregana
  • špetka tymiánu
  • špetka chilli
  • sůl

Postup:

  1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Patizon očistíme, zbavíme zrníček, nakrájíme na kostky a vložíme do zapékací mísy.
  2. Zakápneme olivovým olejem a posypeme sekaným česnekem, oreganem, tymiánem a chilli. Osolíme dle chuti.
  3. Dáme do trouby přepnuté na grilovací režim a grilujeme 20 až 25 minut.

Počet porcí: 2
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 30 minut

5/5 - (1 vote)
5/5 - (1 vote)


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*