Patizon sice není zcela tradiční zeleninou, nicméně v posledních letech si získává stále větší oblibu. Důvod je nasnadě – je rychlý na přípravu, skvěle chutná a navíc je zdraví prospěšný. Obsahuje velké množství vitamínů a minerálů, například draslík a hořčík, které podporují zdraví srdce a cév. Je také zdrojem vitaminu C, zato neobsahuje cholesterol a je nízkokalorický.
Recepty na patizon, které musíte zkusit
Patizon lze smažit, restovat, péct i grilovat. Může představovat základ pokrmu i zdravou přílohu například k pečenému masu. Připravte si patizon dle receptů níže a uvidíte, že vás nadchne jeho chuť i jednoduchá příprava.
Dýně hokkaidó. Proč je zdravá a které recepty na dýňovou polévku jsou nejlepší?
1. Smažený patizon v trojobalu
Vyzkoušejte patizon na způsob řízků či smaženého sýra. Podávat ho můžete například s bramborovou kaší, popřípadě s bramborovým salátem, pokud ho připravujete jako vegetariánskou alternativu vánočního kapra.
Ingredience:
- 1 patizon
- 2 vejce
- hladká mouka
- strouhanka
- olej na smažení
Postup:
- Patizon očistíme, zbavíme zrníček, nakrájíme na plátky a osolíme. Připravíme si ingredience na trojobal.
- Plátky obalujeme v hladké mouce, vajíčku a strouhance. Smažíme v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova.
Počet porcí: 2
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 30 minut
2. Zapečený patizon s rajčaty a parmezánem
K zapékání je patizon více než vhodný, proto s tímto receptem rozhodně neuděláte chybu. Jedná se o velmi lehké jídlo, které si můžete dopřát i v rámci redukčního jídelníčku.
Ingredience:
- 1 patizon
- 2 rajčata
- 2 plátky libové anglické slaniny
- 2 vejce
- 150 g strouhaného parmazánu
- 1 stroužek česneku
- 1 cibule
- 3 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
Postup:
- Patizon očistíme, zbavíme zrníček a nakrájíme na kostky. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek nasekáme na menší kousky, slaninu a rajčata nakrájíme na kostičky.
- Na rozpálený olej dáme restovat cibuli se slaninou. Po chvilce přidáme česnek, patizon, rajčata osolíme, opepříme a ještě pár minut restujeme.
- Troubu rozehřejeme na 180 °C. Směs z pánve přendáme do zapékací mísy, zalijeme rozšlehanými vejci a dáme péct. Po 20 minutách vše zasypeme strouhaným parmezánem a necháme 5 až 10 minut dopéct, aby se vytvořila zlatavá krusta.
Počet porcí: 2
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 45 minut
3. Salát s patizonem a mozzarellou
Zeleninový salát, v němž prim hraje právě patizon, může představovat například lehký oběd v parný letní den. Patizon stačí ugrilovat v troubě či na grilovací pánvi, ostatní ingredience nakrájet, promíchat a je hotovo.
Ingredience:
- 1 patizon
- hrst cherry rajčátek
- 1 okurka
- 2 stroužky česneku
- 2 mozzarelly
- hrst vlašských ořechů
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce balsamica
- pár lístků bazalky
- sůl, pepř
Postup:
- Patizon očistíme, zbavíme zrníček a nakrájíme na kostičky. Zakápneme olivovým olejem, osolíme, opepříme a dáme grilovat na grilovací pánev nebo do předehřáté trouby na 200 °C. Grilujeme, dokud nezačne hnědnout.
- Vlašské ořechy opražíme nasucho na pánvi, aby získaly lahodnější a plnější chuť.
- Cherry rajčata a okurku nakrájíme na kostičky a dáme do mísy. Přidáme prolisovaný česnek, olivový olej, balsamico a špetku soli a pepře.
- Grilovaný patizon necháme vystydnout a dáme ho do mísy k nakrájené zelenině. Přidáme na kostičky nakrájenou mozzarellu, opražené vlašské ořechy, čerstvou bazalku a v případě potřeby dochutíme olivovým olejem, balsamicem, solí a pepřem.
- Hotový salát necháme chvíli odpočívat v pokojové teplotě, aby se propojily všechny chutě.
Počet porcí: 2
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 30 minut
Jak se stravovat v zimě podle ájurvédy, proč nepít kávu a jak si posílit imunitu?
4. Restovaný patizon s čerstvým špenátem a parmezánem
Další jednoduché a zdravé jídlo, které oceníte především v letních měsících. Patizon v kombinaci s čerstvým špenátem a parmezánem chutná zkrátka skvěle, příprava receptu navíc nezabere déle jak 30 minut.
Ingredience:
- 1 patizon
- 1/2 cibule
- 1 lžička olivového oleje
- 1 lžička másla
- 1 stroužek česneku
- 250 g čerstvého špenátu
- pár lístků bazalky
- šťáva z půlky citronu
- hrst strouhaného parmezánu
- sůl, pepř
Postup:
- Patizon očistíme, zbavíme zrníček a nakrájíme na menší kostky. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno.
- V pánvi rozehřejeme olivový olej a máslo a cibuli orestujeme dosklovata. Přidáme česnek, patizon a vše společně restujeme, dokud patizon nezměkne. Dochutíme solí a pepřem.
- Přidáme špenát a bazalku a za stálého míchání je necháme povadnout. Poté vypneme zdroj tepla.
- Směs patizonu a špenátu dáme na talíř, zakápneme citronovou šťávou, posypeme strouhaným parmezánem a můžeme podávat.
Počet porcí: 2
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 30 minut
5. Grilovaný patizon s česnekem a bylinkami
Patizon grilovaný v troubě a dochucený sušenými bylinkami se hodí především jako zdravá příloha k masu. Zkuste jím nahradit brambory či jinou přílohu a uvidíte sami!
Ingredience:
- 1 patizon
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- špetka oregana
- špetka tymiánu
- špetka chilli
- sůl
Postup:
- Troubu předehřejeme na 200 °C. Patizon očistíme, zbavíme zrníček, nakrájíme na kostky a vložíme do zapékací mísy.
- Zakápneme olivovým olejem a posypeme sekaným česnekem, oreganem, tymiánem a chilli. Osolíme dle chuti.
- Dáme do trouby přepnuté na grilovací režim a grilujeme 20 až 25 minut.
Počet porcí: 2
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 30 minut