×
WomanOnly

Koláč a další recepty z rebarbory. Čím může být tato rostlina nebezpečná?

Recepty rebarbora koláč
Zdroj: Shutterstock

Znáte rebarboru? Ačkoli patří mezi zeleninu, nejčastěji se konzumuje na sladko. Takový rebarborový koláč s drobenkou je opravdová pochoutka. Přečtěte si pár receptů s rebarborou a také to, jak si ji můžete vypěstovat na zahradě a kdy rebarboru sklízet. Proč bychom neměli rebarboru konzumovat v zimních měsících?

Kdy sklízet rebarboru?

Reveň kadeřavá, jak se rebarbora nazývá, se běžně pěstuje na zahrádkách po celý rok. Sklízí se řapíkatý stonek, který má většinou růžovou až červenofialovou barvu. Ten je potřeba zbavit listů. Rebarbora kvete bílým květem v létě, zpravidla už od konce května nebo v průběhu června. Tehdy se už ale v celé rostlině zvyšuje množství kyseliny šťavelové. Listy ani květy se díky vysokému obsahu šťavelanů nekonzumují, pouze stonky – a to výhradně v období od května do června, ideálně těsně předtím, než začne rebarbora kvést.  V této době nastává rebarborová sezóna. V ostatních částech roku se nedoporučuje rebarboru sbírat, konzumovat můžete pouze domácí zavařené nebo zamrazené zásoby rebarbory.

Jak pěstovat rebarboru?

Rebarbora není náročná na kvalitu půdy, ale potřebuje dostatek vláhy a dobrou zálivku. Snese raději polostín – sázet se dá například pod ovocné stromy v zahradě. Jednotlivé rostliny se sázejí metr od sebe, vždy na jaře. Jako hnojivo se dá využít kompost nebo i chlévský hnůj. Květy rebarbory se doporučuje zastřihovat, aby neoslabovaly sílu stonku.

Rebarbora – co obsahuje?

Příjemně kyselá rebarbora obsahuje hodně vitamínů a minerálů, vlákninu a hlavně šťavelany. Z vitamínů jsou to především vitamín C, vitamíny skupiny B a vitamín E, z minerálů hořčík, vápník, mangan a zinek. Rozhodně to však není zelenina, která by vás nasytila. Její výživová hodnota je nízká, takže vám mnoho energie nedodá a nemusíte se bát, že po rebarboře přiberete. Velké množství rebarbory by vám ale mohlo podráždit žaludek nebo ledviny díky vysokému obsahu šťavelanů.

Rebarboru je tedy vhodné používat pouze v malém množství a v dobře zvolené kombinaci potravin. Neměla by být hlavní složkou koláče – přidejte do něj třeba i tvaroh, bohatou drobenku nebo jablka. Rebarbora chutná skvěle i v kombinaci s různými druhy ovoce nebo také s kořením – například skořicí či kardamomem. Pokud rebarboru smícháte s tvarohem a jablky, určitě tím nic nezkazíte.

Proč jsou šťavelany nezdravé?

Velké množství šťavelanů v rebarboře nám totiž velice škodí. Šťavelany způsobují odvápnění a častá konzumace rebarbory ve větším množství může podporovat vznik osteoporózy a ledvinových a močových kamenů. Vysoký obsah šťavelanů se ale nachází i v jiných druzích ovoce a zeleniny. Například se jedná o špenát, červenou řepu, citrusy nebo hrozny, ale šťavelany obsahuje také silný černý čaj a kakao, tedy i vysokoprocentní hořká čokoláda. Kyselinu šťavelovou obsahuje ve velkém množství rebarbora, nebo také známé divoce rostoucí rostliny jako šťovík a šťavel kyselý, kterému se říká zaječí zelí.

Na kyselinu šťavelovou se ale též v organismu přeměňuje kyselina askorbová – vitamín C, obzvláště pokud se vitamín C konzumuje ve vysokých dávkách po delší dobu. Kvůli nadbytku kyseliny šťavelové pak mohou nastat problémy s klouby nebo s ledvinami. Proto je tedy lepší konzumovat rebarboru jen občas a v malém množství. Těhotné a kojící ženy nebo ženy v klimakteriu by na to určitě měly myslet.

Díky velkému obsahu šťavelanů v měsících mimo sezónu totiž může být rebarbora jedovatá!

Jak na rebarboru?

Příprava rebarbory by se měla obejít bez používání hliníkového nádobí a nerez nádobí, nedávejte rebarboru ani do alobalu. Díky šťavelanům se totiž mohou začít uvolňovat kovy, které nádobí obsahuje, tedy u hliníkového nádobí nebo v případě použití alobalu je to hliník, a u nerez nádobí zase nikl. Ideální je tedy používat dřevo a plast pro krájení nebo míchání rebarbory, a smaltované nádobí pro vaření a pečení. Jaké dobroty si tedy můžeme z rebarbory připravit?

Rebarbora je výborná jako kompot, marmeláda, vařená rebarbora ve vlastní šťávě, ale především jako přísada nebo ozdoba do koláčů a moučníků. Rebarboru byste ale nikdy neměli jíst syrovou. Kromě tepelné úpravy a zavařování si ji také můžete nakrájet na kostičky a zmrazit, takhle vám vydrží dlouho. Stonky rebarbory se dají uchovat i v lednici, kde je můžete nechat klidně jeden až dva týdny. Zajímavou variantou je též sušená rebarbora nebo kandované kousky rebarbory, které by se ale určitě měly konzumovat s jistou opatrností a pouze v malém množství.

Rebarbora jako přírodní barva na vlasy

Rebarboru můžete také použít pro ryze přírodní barvení vlasů. Každý obvykle zná barvení vlasů hennou, heřmánkem nebo slupkami z vlašských ořechů, ale jednou ze zajímavých možností může být také rebarbora. Pokud vás tento způsob barvení vlasů zajímá, přečtěte si náš článek, který popisuje 4 návody na zesvětlující přírodní barvy na vlasy.

4 návody na zesvětlujicí přírodní barvy na vlasy

Rebarbora – recepty

Rebarbora je nejlepší v koláči, ale pochutnat si můžete i na dalších dobrotách z rebarbory, například na studené polévce z rebarbory nebo na rebarborovém víně. Chutná je i nakládaná rebarbora nebo nápoj z rebarbory, šťáva z rebarbory či rebarborový sirup. Inspirujte se našimi recepty na výborný rebarborový koláč se sněhem z bílků a třemi recepty na džem z rebarbory.

3 recepty na rebarborový džem i marmeládu

3 recepty na rebarborový džem i marmeládu

 

 



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*