×
WomanOnly

Kostival lékařský vykopáváme na jaře a na podzim. Jak si z něj vyrobit mast či tinkturu?

Kostival lékařský

Kostivalový kořen je, jak již jeho název napovídá, zázračný léčivý prostředek na kosti, klouby, šlachy, vazy, zkrátka nemoci pohybového aparátu. Kdy a jak ho můžeme použít a ve kterých měsících se kořen vykopává ze země? Poradíme vám také, jak si z kostivalu vyrobit tinkturu nebo mast.

Kde roste kostival a jak vykopat kořen?

Kostival lékařský (Symphytum officinale), kterému se také říká černý kořen, najdete na vlhčích stanovištích, obvykle na loukách a pasekách. Poznáte ho podle chlupatých listů a fialových trubkovitých květů. Obdobně vypadá také kostival hliznatý, který však není léčivý a jeho květy jsou žluté.

Kostivalový kořen se vykopává na podzim a na jaře, ideálně v říjnu či listopadu, nebo v březnu až dubnu. Není to snadné, protože kořeny se nacházejí velmi hluboko. Pro kostivalový kořen je charakteristický hojně se vyskytující sliz, který má léčivé účinky. Kořen se sbírá před rozkvětem, anebo po odkvětu, to má největší sílu. Kromě něj se ale také sbírají chlupaté listy a kvetoucí nať v době květu, což je od května do září.

Účinky kostivalu lékařského

Kostival je vynikajícím lékem na nemoci a postižení pohybového aparátu. Hojí jak kosti, klouby, chrupavky, tak i vazy, šlachy a svaly. Hodí se i na křečové žíly, bércové vředy, při revmatismu, borelióze, na otoky kloubů, zhmožděniny, proleženiny, výrony, zlomeniny a podobně. Kostival využívají nejen starší lidé náchylní k různým zlomeninám a bolestem kloubů, ale také ženy v klimakteriu s osteoporózou a sportovci, kteří mají dispozice k mnoha různým úrazům a namožení svalů či jejich přetažení. Kostivalové listy se roztlučou a připravují se z nich obklady na zanícená místa.

Kostivalový kořen obsahuje spoustu slizových látek, silice, třísloviny, alkaloidy. Listy obsahují vápník, alantoin, fosfor, cholin, vitamín B12 a vitamíny A a C.

Které neduhy kostival léčí:

  • zlomeniny
  • výrony a podvrtnutí
  • artritidu
  • artrózu
  • záněty žil
  • křečové žíly
  • záněty šlach a kloubů
  • tříštivé zlomeniny
  • hnisavé rány
  • bércové vředy
  • ruptury svalů
  • výhřezy plotének
  • zavápnění kloubů
  • namožení a únavu svalů
  • bolesti páteře, ústřely, blokády
  • bolesti končetin po amputaci
  • proleženiny
  • jizvy
  • modřiny
  • otoky kloubů
  • bolesti při borelióze

Kostival vnitřně raději neužívat

Dříve se kostival využíval také vnitřně, a to hlavně na žaludeční vředy formou odvaru. Dnes se jeho vnitřní užívání nedoporučuje kvůli obsahu alkaloidů a toxických i karcinogenních látek, které by nám vnitřně mohly uškodit.

Kostivalová tinktura − jak ji vyrobit?

Kostivalová tinktura je vynikající k vnějšímu mazání bolavých kloubů, používat ji lze třeba obdobně jako Alpu. Stačí naložit kostivalový kořen do lihu. Kořen dobře očistíme a nasekáme, necháme jej louhovat 3 týdny na slunci v 60 % lihu. Pustí tak své účinné a slizovité látky, poté tinkturu přecedíme a uchováváme v temné a uzavřené láhvi  − v chladu, temnu a suchu. Lze připravit i velmi silný macerát, lihová tinktura se bude zbarvovat do tmavě hnědé až skoro černé barvy.

Jak připravit mast z kostivalu?

Příprava kostivalové masti je poněkud složitější, ale s trochou šikovnosti ji můžete zvládnout i sami doma. Mast, kterou si vyrobíte, tak může být daleko silnější a účinnější, než ta z lékárny. Pro výrobu kostivalové masti můžete jako základ použít již vyrobenou silnou kostivalovou tinkturu, anebo přímo čerstvý vykopaný kořen. Sežeňte si také masťový základ, ideálně vepřové sádlo nebo bambucké máslo, vazelína se dnes již moc nepoužívá.

Kořen dobře omyjte, očištěte, pokrájejte nadrobno, nebo rovnou nastrouhejte. Společně se sádlem či jiným tukem rozehřívejte a vařte na mírném plameni ve vodní lázni, a to velmi dlouho, aby se vylouhovaly patřičné látky. Vařit mast lze i několik hodin. Můžete do ní přidat také včelí vosk na závěr, stejně tak i některé 100 % esenciální oleje v úplném závěru, například, eukalyptus, rozmarýn, levanduli, nebo třeba také trochu kafru.

Horkou mast scedíme přes plátno do připravených uzavíratelných, lépe skleněných, krabiček, necháme vychladnout a zatuhnout. Mast by se měla uchovávat v chladu a temnu.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*