Menu
WomanOnly
Zdravá výživa a stravování

Nejhorší potraviny pro naše klouby. Čeho by se měli vyvarovat nejen sportovci

Lucie Cermanová

Lucie Cermanová

6. 7. 2018

Spousta lidí nejspíš vůbec netuší, že špatnou stravou napomohou vzniku artritidy. Jaké jsou ty nevhodné potraviny pro naše klouby?

Artritida je zánětlivé onemocnění kloubů, které může být infekční nebo neinfekční. Právě ta neinfekční podoba je velmi častá. Revmatoidní artritida se týká hlavně žen středního věku.

Cukry – rafinované sacharidy

Kromě správné váhy je třeba dodržovat i další zásady zdravého životního stylu. Ruku v ruce s váhou jde konzumace cukru. Právě ten je totiž pro klouby velkým problémem. Je totiž častým spouštěčem zánětů. A že ho najdete v potravinách, o kterých jste to nejspíš ani netušili. Ať už jde o pizzu, těstoviny nebo třeba pečivo.

Babské rady na bolest kloubů. V Rusku vyrábí obklad z hořčice

Trans mastné kyseliny

Další komponenty, které ohrožují stav kloubů jsou trans mastné kyseliny. Tyto tuky se vyrábějí ztužováním a vzniká snadno roztíratelný výrobek s dlouhou trvanlivostí. Výslednými produkty jsou třeba margaríny nebo také sušenky.

Omega 6

Mezi potraviny, kterým je třeba se vyhýbat velkým obloukem jsou fastfoodová jídla.
Omega-6 mastné kyseliny (kyselina linolová) jsou esenciální nenasycené kyseliny, které tělu prospívají, dokonce jsou pro organismus důležité – ovšem za předpokladu, že je jejich příjem vyvážen fyzickou aktivitou. Pokud je této látky příliš, organismu škodí. A opět. I omega 6 při nadbytku může vyvolat zánět. Patří do nich většina rostlinných olejů, nejvíce ve slunečnicový, kukuřičný nebo řepkový. Obsahuje je majolka a různé dresinky.

Co pomůže na zánět šlach? Ulevte svým svalům a kloubům od bolesti

AGE produkty

Pozor je třeba si dávat také na zpracovávání potravin při velmi vysoké teplotě jako je tomu třeba u grilování, fritování nebo také pečení.
Rafinované uhlohydráty, které se nacházejí v bílém pečivu, hranolkách nebo i v bílé rýži, mohou vést nejen k obezitě, ale i chronickým stavům, artritidu nevyjímaje.
Při obojím vznikají nežádoucí konečné produkty (AGE), které vyvolávají záněty.

Gluten a kasein

Zjistilo se, že existuje souvislost mezi bolestí kloubů a citlivostí na lepek. Lepek najdeme v obilninách jako žito, pšenice, ječmen. Problémem může být i mléčná strava obsahující kasein. Někomu s bolestí kloubů může proto přinést úlevu právě bezlepková dieta.

FOTO: Nemoc dna. Známe všechny její příznaky. Není to jen nemoc kloubů!

Glutamáty

Glutamáty obsahují často produkty asijské stravy, také sojová omáčka, přidávají se do hotových jídel. I tyto látky mohou být spouštěčem zánětů.

Aspartam

A na závěr tu máme látku, která je velmi diskutabilní. Přestože je povolená a dá se najít i v dětské stravě, bylo zjištěno, že i toto sladidlo může vyvolat záněty.

Když chcete správně pečovat o klouby, je důležité sledovat, co jíte. Zánětlivá artritida vůbec není nic příjemného a nejlepší je se této nemoci pokusit co nejvíce vyhnout.

Ohodnoťte tento článek:
2,6
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Nejhorší potraviny pro naše klouby. Čeho by se měli vyvarovat nejen sportovci