×
WomanOnly

Nejhorší potraviny pro naše klouby. Čeho by se měli vyvarovat nejen sportovci

Nejhorší potraviny pro klouby

Spousta lidí nejspíš vůbec netuší, že špatnou stravou napomohou vzniku artritidy. Jaké jsou ty nevhodné potraviny pro naše klouby?

Artritida je zánětlivé onemocnění kloubů, které může být infekční nebo neinfekční. Právě ta neinfekční podoba je velmi častá. Revmatoidní artritida se týká hlavně žen středního věku.

Cukry – rafinované sacharidy

Kromě správné váhy je třeba dodržovat i další zásady zdravého životního stylu. Ruku v ruce s váhou jde konzumace cukru. Právě ten je totiž pro klouby velkým problémem. Je totiž častým spouštěčem zánětů. A že ho najdete v potravinách, o kterých jste to nejspíš ani netušili. Ať už jde o pizzu, těstoviny nebo třeba pečivo.

Babské rady na bolest kloubů. V Rusku vyrábí obklad z hořčice

Trans mastné kyseliny

Další komponenty, které ohrožují stav kloubů jsou trans mastné kyseliny. Tyto tuky se vyrábějí ztužováním a vzniká snadno roztíratelný výrobek s dlouhou trvanlivostí. Výslednými produkty jsou třeba margaríny nebo také sušenky.

Omega 6

Mezi potraviny, kterým je třeba se vyhýbat velkým obloukem jsou fastfoodová jídla.
Omega-6 mastné kyseliny (kyselina linolová) jsou esenciální nenasycené kyseliny, které tělu prospívají, dokonce jsou pro organismus důležité – ovšem za předpokladu, že je jejich příjem vyvážen fyzickou aktivitou. Pokud je této látky příliš, organismu škodí. A opět. I omega 6 při nadbytku může vyvolat zánět. Patří do nich většina rostlinných olejů, nejvíce ve slunečnicový, kukuřičný nebo řepkový. Obsahuje je majolka a různé dresinky.

Co pomůže na zánět šlach? Ulevte svým svalům a kloubům od bolesti

AGE produkty

Pozor je třeba si dávat také na zpracovávání potravin při velmi vysoké teplotě jako je tomu třeba u grilování, fritování nebo také pečení.
Rafinované uhlohydráty, které se nacházejí v bílém pečivu, hranolkách nebo i v bílé rýži, mohou vést nejen k obezitě, ale i chronickým stavům, artritidu nevyjímaje.
Při obojím vznikají nežádoucí konečné produkty (AGE), které vyvolávají záněty.

Gluten a kasein

Zjistilo se, že existuje souvislost mezi bolestí kloubů a citlivostí na lepek. Lepek najdeme v obilninách jako žito, pšenice, ječmen. Problémem může být i mléčná strava obsahující kasein. Někomu s bolestí kloubů může proto přinést úlevu právě bezlepková dieta.

FOTO: Nemoc dna. Známe všechny její příznaky. Není to jen nemoc kloubů!

Glutamáty

Glutamáty obsahují často produkty asijské stravy, také sojová omáčka, přidávají se do hotových jídel. I tyto látky mohou být spouštěčem zánětů.

Aspartam

A na závěr tu máme látku, která je velmi diskutabilní. Přestože je povolená a dá se najít i v dětské stravě, bylo zjištěno, že i toto sladidlo může vyvolat záněty.

Když chcete správně pečovat o klouby, je důležité sledovat, co jíte. Zánětlivá artritida vůbec není nic příjemného a nejlepší je se této nemoci pokusit co nejvíce vyhnout.

Nejhorší potraviny pro naše klouby. Čeho by se měli vyvarovat nejen sportovci
2.6 (51.25%) 144 hlas[ů]


3 Komentáře Nejhorší potraviny pro naše klouby. Čeho by se měli vyvarovat nejen sportovci

  1. Právě kvůli glutamátům nechodím do asijských jídelen. Výrobky obsahující E621 nekupuji. Kdysi byl GLUTASOL dokonce doporučován jako dobrý pro mozek, lidé si to sypali do polévky. Hrozné. Byl to jeden z těch velkých omylů či lží, jako ta lež o neškodnosti DDT či zubního amalgámu. Ten také zničil život už mnoha lidem.

  2. Bylo by vždy dobré napsat k tomu, co nemůžeme i co máme tedy jíst.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*