Menu
WomanOnly
Zdraví a výživa

Recept na smrkový sirup a med – proti nachlazení a na podporu imunity

Lucie Cermanová

Lucie Cermanová

4. 8. 2018

Že jsou mladé smrkové výhonky prospěšné zdraví, se ví stovky let. Poradíme, jak si z nich připravit smrkový sirup a med.

Protože mladé smrkové výhonky jsou plné nejen vitamínu C, ale také minerálů a silic, mají velmi pozitivní vliv na zdraví. Prospívají dýchacím cestám, slouží k prokrvení. Organismu dodávají energii.

Mladé výhonky by se měly sbírat v době květu, což může být zhruba polovina května (záleží na tom, jaký je rok a jestli sbíráte v nížině nebo na horách). Výhonky by měly být jasně zelené a mít délku do 5 centimetrů. Je potřeba si počkat na ten správný moment. Při sběru je ale třeba dbát, aby se nepoškodil strom a mohl dál dobře růst. Určitě se nevrháme na strom a neočešeme vše, co se jen dá. Důležité je také vědět, že strom nebyl chemicky ošetřen. Doporučuje se sbírat výhonky za slunečného dne.

Jak bojovat proti kašli? Namíchejte si přírodní sirup z mrkve

Příprava výhonků před zpracováním

Pokud jsou na výhoncích nečistoty, vytřeste je, a pak propláchněte studenou vodou. Pokud máte smrčiny na vlastním pozemku, můžete je den předem osprchovat přímo na stromě a druhý den už je ostříhat a nečistit.

Recept na smrkový sirup

Na přípravu potřebujete velkou sklenici (3 až 5 litrů) a krupicový cukr. Můžete využít i světlý třtinový. Na dno sklenice nasypte vrstvu výhonků, upěchujte ji, zasypte vrstvou cukru, přidejte další vrstvu výhonků a takto pokračujte až nahoru. Nakonec by měla být vrstva cukru. Sklenici zavřete (můžete místo víka použít celofán a dobře zagumičkovat) a dejte ji na světlo a teplo, ideální je parapet. Bude tam stát tak dlouho, dokud výhonky nezačnou pouštět šťávu. Spolu s cukrem šťáva vytvoří sirup. Proces trvá zhruba dva až tři týdny. Na závěr tekutinu přeceďte do čisté sklenice, kterou uzavřete a dáte na chladné místo, ideálně do lednice.

Smrkový med se hodí na nachlazení a podporu imunity. Vařený med dlouho vydrží a při správném skladování se nekazí. Můžete si ho dát jen tak na lžičku, do čaje nebo třeba na palačinky.

Kukuřičný, datlový či javorový sirup. Je to cesta, jak sladit zdravěji?

Recept na med z mladých smrkových výhonků

  • 2 menší sklenice
  • 1 kg smrkových výhonků
  • 1 kg cukru
  • 1 litru vody
  • 2 větší chemicky neošetřené citrony, ideálně v biokvalitě

Opláchnuté smrkové výhonky dáme do velkého hrnce, přidáme citróny nakrájené na kolečka, zalijeme vodou a zakryjeme pokličkou. Vaříme zhruba 20-30 minut. Hrnec odstavíme a dáme na 24 hodin louhovat.

Následující den přecedíme tekutinu přes síto a důkladně vymačkáme všechnu šťávu z citrónů a výhonků. Přidáme cukr a vaříme pozvolna bez přikrytí. Čekáme, až tekutina zhoustne do konzistence medu. Většinou to trvá zhruba hodinu. Horký med nalijeme do zavařovacích skleniček. Po důkladném uzavření je otočíme dnem vzhůru a necháme dalších 24 hodin chladnout. Tekutina po vychladnutí ještě zhoustne. Výsledný smrkový med má tmavě hnědou až načervenalou barvu a krásnou vůni.

Kombinace medu a skořice proti 10 různým nemocem

Připravujete si vlastní sirupy a medy? Znáte smrkové? Podělte se zkušenostmi v diskuzi pod článkem.

Ohodnoťte tento článek:
3,6
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Recept na smrkový sirup a med – proti nachlazení a na podporu imunity