Nevíte, co k večeři? Připravte si rychlou, zdravou a výbornou pochoutku. Přinášíme vám několik receptů na ten nejlepší falafel.
Falafel z Blízkého východu
Původ falafelu není zcela jasný. Někteří tvrdí, že pochází z Izrale, jiní považují za jeho domovinu Egypt. Obě země však falafel natolik milují, že ho považují za své národní jídlo. Luštěninové kuličky s příměsí koření a bylinek patří mezi oblíbené pokrmy všech obyvatel Blízkého východu. Běžně se servírují v Libanonu i v Izraeli, kde jsou součástí tzv. street food. Falafel však mají ve velké oblibě i Češi napříč generacemi. Odpůrci živočišných výrobků s radostí využívají toho, že je falafel vegan.
Jak chutná koriandr a do jakých jídel ho použít?
Luštěniny v kombinaci s kořením a bylinkami
Kuličky se obvykle připravují z rozdrcené cizrny nebo zelených fazolí fava. V některých případech se volí kombinace obou typů luštěnin. Základ se dochucuje koriandrem, česnekem, římským kmínem, petrželkou a dalšími druhy výrazného koření. Obvykle se servíruje falafel v pita chlebu nebo na talíři s různými přílohami. Skvěle chutná falafel s humusem, jogurtovým dipem, ostrými omáčkami, sezamovou pastou, olivami i čerstvou zeleninou. Šetříte kalorie? Nebojte se, falafel a dieta jdou ruku v ruce. Místo smažení kuličky upečte v troubě nebo po osmažení falafel osušte v ubrousku, který vsákne přebytečný tuk.
Falafel – recept z cizrny
Ingredience:
- 400 g uvařené nebo konzervované cizrny
 
- 1 vejce
 
- 1 lžíce hladké mouky
 
- 1 lžíce olivového oleje
 
- šťáva z ½ citrónu
 
- 3 stroužky česneku
 
- 1 hrst čerstvé petrželky
 
- 1 hrst čerstvého koriandru
 
- špetka mleté pálivé papriky
 
- 1 lžička soli
 
- špetka mletého pepře
 
- 1 lžička mletého římského kmínu
 
- olej na smažení
 
- pita chleba
 
- červená cibule
 
- čerstvá zelenina
 
- hummus
 
Postup:
- Uvařenou nebo konzervovanou cizrnu dejte do mixéru a přidejte k ní nahrubo nasekanou petržel i koriandr.
 
- Přidejte oloupaný česnek, koření, sůl, vejce a mouku.
 
- Najemno nastrouhejte citrónovou kůru a přidejte ke směsi.
 
- Pusťte mixér a mixujte do té doby, než vznikne hladká směs. Malé kousky cizrny však falafelu neuškodí.
 
- Přidejte olivový olej, promíchejte a začněte tvořit kuličky.
 
- Kuličky pokládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě asi 15 minut. Pokud chcete kuličky smažit, smažte je v horkém oleji ze všech stran celkem 3 minuty. Poté nechte přebytečný tuk vsáknout do ubrousku.
 
- Podávejte se zeleninovým salátem, červenou cibulí, hummusem a pita chlebem.
 
Recept na domácí hummus. Vneste do své kuchyně vůni Blízkého východu
Falafel – recept s tahini omáčkou
Ingredience:
- 300 g uvařené nebo konzervované cizrny
 
- 2 cibule
 
- 3 stroužky česneku
 
- 2 chilli papričky
 
- 1 lžička mletého koriandru
 
- 2 lžičky mletého římského kmínu
 
- 1 svazek petrželky
 
- sůl
 
- šťáva z půlky citrónu
 
- 1 lžíce špaldové mouky
 
- olivový olej na smažení
 
Na omáčku tahini:
- 150 ml pasty tahini
 
- 2 lžíce smetany
 
- 1 – 2 lžíce citrónové šťávy
 
- 3 stroužky česneku
 
Postup:
- Cizrnu rozmixujte v mixéru nahrubo.
 
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Chilli papričky očistěte a také ji pokrájejte.
 
- Vše přendejte do mixéru, přidejte petrželku i římský kmín a rozmixujte.
 
- Dochuťte koriandrem, citrónovou šťávou, přidejte mouku a špetku soli.
 
- Ze směsi tvořte navlhčenýma rukama kuličky a smažte je v olivovém oleji.
 
- Hotové kuličky pokládejte na ubrousek, který odsaje přebytečný tuk.
 
- Podávejte ještě teplé nebo studené s tahini omáčkou, kterou připravíte smícháním tahini, prolisovaného česneku, citrónové šťávy, smetany a nasekané petrželky.
 
Hrachový falafel
Ingredience:
- 200 g hrachu
 
- 0,5 cibule
 
- 2 stroužky česneku
 
- sůl
 
- koriandr
 
- kmín
 
- kurkuma
 
- chilli
 
- mletý pepř
 
- špetka prášku do pečiva
 
- olej na smažení
 
Postup:
- Hrách uvařte, rozmixujte a přidejte k němu pokrájenou cibuli.
 
- Směs ochuťte kořením, promíchejte a tvořte kuličky.
 
- Jednotlivé kuličky usmažte v dostatečném množství rozpáleného oleje.
 
- Podávejte zabalené v pita chlebu s různými omáčkami, zeleninou nebo pikantní salsou.
 
 
Dobrou chuť!