×
WomanOnly

Recepty na falafel. Zdravý a chutný pokrm plný bílkovin

Recepty na falafel

Nevíte, co k večeři? Připravte si rychlou, zdravou a výbornou pochoutku. Přinášíme vám několik receptů na ten nejlepší falafel.

Falafel z Blízkého východu

Původ falafelu není zcela jasný. Někteří tvrdí, že pochází z Izrale, jiní považují za jeho domovinu Egypt. Obě země však falafel natolik milují, že ho považují za své národní jídlo. Luštěninové kuličky s příměsí koření a bylinek patří mezi oblíbené pokrmy všech obyvatel Blízkého východu. Běžně se servírují v Libanonu i v Izraeli, kde jsou součástí tzv. street food. Falafel však mají ve velké oblibě i Češi napříč generacemi. Odpůrci živočišných výrobků s radostí využívají toho, že je falafel vegan.

Luštěniny v kombinaci s kořením a bylinkami

Kuličky se obvykle připravují z rozdrcené cizrny nebo zelených fazolí fava. V některých případech se volí kombinace obou typů luštěnin. Základ se dochucuje koriandrem, česnekem, římským kmínem, petrželkou a dalšími druhy výrazného koření. Obvykle se servíruje falafel v pita chlebu nebo na talíři s různými přílohami. Skvěle chutná falafel s humusem, jogurtovým dipem, ostrými omáčkami, sezamovou pastou, olivami i čerstvou zeleninou. Šetříte kalorie? Nebojte se, falafel a dieta jdou ruku v ruce. Místo smažení kuličky upečte v troubě nebo po osmažení falafel osušte v ubrousku, který vsákne přebytečný tuk.

Falafel – recept z cizrny

Ingredience:

  • 400 g uvařené nebo konzervované cizrny
  • 1 vejce
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • šťáva z ½ citrónu
  • 3 stroužky česneku
  • 1 hrst čerstvé petrželky
  • 1 hrst čerstvého koriandru
  • špetka mleté pálivé papriky
  • 1 lžička soli
  • špetka mletého pepře
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • olej na smažení
  • pita chleba
  • červená cibule
  • čerstvá zelenina
  • hummus

Postup:

  1. Uvařenou nebo konzervovanou cizrnu dejte do mixéru a přidejte k ní nahrubo nasekanou petržel i koriandr.
  2. Přidejte oloupaný česnek, koření, sůl, vejce a mouku.
  3. Najemno nastrouhejte citrónovou kůru a přidejte ke směsi.
  4. Pusťte mixér a mixujte do té doby, než vznikne hladká směs. Malé kousky cizrny však falafelu neuškodí.
  5. Přidejte olivový olej, promíchejte a začněte tvořit kuličky.
  6. Kuličky pokládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě asi 15 minut. Pokud chcete kuličky smažit, smažte je v horkém oleji ze všech stran celkem 3 minuty. Poté nechte přebytečný tuk vsáknout do ubrousku.
  7. Podávejte se zeleninovým salátem, červenou cibulí, hummusem a pita chlebem.

Čtěte také: Recept na domácí hummus. Vneste do své kuchyně vůni Blízkého východu

Falafel – recept s tahini omáčkou

Ingredience:

  • 300 g uvařené nebo konzervované cizrny
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 chilli papričky
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1 svazek petrželky
  • sůl
  • šťáva z půlky citrónu
  • 1 lžíce špaldové mouky
  • olivový olej na smažení

Na omáčku tahini:

  • 150 ml pasty tahini
  • 2 lžíce smetany
  • 1 – 2 lžíce citrónové šťávy
  • 3 stroužky česneku

Postup:

  1. Cizrnu rozmixujte v mixéru nahrubo.
  2. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Chilli papričky očistěte a také ji pokrájejte.
  3. Vše přendejte do mixéru, přidejte petrželku i římský kmín a rozmixujte.
  4. Dochuťte koriandrem, citrónovou šťávou, přidejte mouku a špetku soli.
  5. Ze směsi tvořte navlhčenýma rukama kuličky a smažte je v olivovém oleji.
  6. Hotové kuličky pokládejte na ubrousek, který odsaje přebytečný tuk.
  7. Podávejte ještě teplé nebo studené s tahini omáčkou, kterou připravíte smícháním tahini, prolisovaného česneku, citrónové šťávy, smetany a nasekané petrželky.

Hrachový falafel

Ingredience:

  • 200 g hrachu
  • 0,5 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • koriandr
  • kmín
  • kurkuma
  • chilli
  • mletý pepř
  • špetka prášku do pečiva
  • olej na smažení

Postup:

  1. Hrách uvařte, rozmixujte a přidejte k němu pokrájenou cibuli.
  2. Směs ochuťte kořením, promíchejte a tvořte kuličky.
  3. Jednotlivé kuličky usmažte v dostatečném množství rozpáleného oleje.
  4. Podávejte zabalené v pita chlebu s různými omáčkami, zeleninou nebo pikantní salsou.

 

Dobrou chuť!



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*