Dýňová semínka jsou oblíbenou součástí jídelníčku příznivců zdravé stravy. V kuchyni mají použití pestré, syrové, pražené, jako posyp na zeleninové i ovocné saláty, nebo k rybě a masu i do desertů. Inspirujte se skvělými recepty z dýňových semínek.
Můžete je „chroupat“ syrové během dne. Dostupná jsou loupaná i neloupaná. Hodí se i nasucho opražené jako posyp na zeleninové saláty. V podobě dýňového másla se dají natřít i na chleba.
Čím to je, že je někteří mlsají v hojném množství? Obsahují totiž bohatý „koktejl“ výživných a léčivých minerálů. Jeden šálek, odpovídající asi 65 gramům obsahuje asi 45% doporučené denní dávky zinku, 42% hořčíku, 22% denní dávky mědi, a asi 17% draslíku, manganu a železa, ale i selen, draslík, fosfor, vápník.
Loupaná dýňová semínka jsou chutná samostatně. Syrová jsou nevýživnější. Stačí vzít je kdekoliv sebou. Doporučené množství je asi hrst denně. Pokud je chcete používat i jako efektivní lék, je dobré jíst je pravidelně. Dobré je před jídlem na 6 až 10 hodin namočit do vody. Probudíte v nich tvorbu enzymů vhodných pro tělo. Jsou pak lépe stravitelné.
Dýňová semínka pro zdraví
Jsou i výborným zdrojem vitaminů B (thiamin, riboflavin, niacin, kyselina pantothenová, vitamin B-6 (pyridoxin) a foláty) a E. Obsahují kvalitní bílkovinu – 100 g semen poskytuje 30 g bílkovin.
Dýňová semena se dají i lehce opražit. Takto více vynikne příjemná chuť a aroma, i když výživová hodnota se tepelnou úpravou sníží.
Vyrábí se z nich i lahodné krémové máslo dostupné v raw a bio kvalitě, kde jsou zachovány cenné látky v biologicky aktivní formě. Ten si lze mazat na chleba nebo kukuřičné chlebíčky.
Dýňová semínka – přírodní zásobárna zinku a železa
V lidovém léčitelství se používala odnepaměti. Jsou jediným přírodním zdrojem většího množství zinku a železa, bez něhož je řada nemocí neléčitelná. Obsahují i fosfor, železo, vápník, vitaminy skupiny B, lecitin, nenasycené mastné kyseliny-linolovou a olejovou další.
Jestliže nejsme milovníky chroupání, můžeme si koupit v obchodech se zdravou výživou vylisovaný dýňový olej a užívat asi lžičku denně.

Dýňová semínka opražte, upečte nebo uvařte
Lze je používat syrové, upražit, péct nebo vařit. Nasucho je můžeme opražit na pánvi se solí nebo sojovou omáčkou, tím získají výraznější chuť i vůni. Takto jimi můžeme dochutit a posypat zeleninové i ovocné saláty, těstoviny, rýži nebo omáčky. Přidat se dají i do polévek, obilných kaší, Na jemno nasekané lze použít místo oříšků do moučníků, pečiva, do domácího chleba, či dezertů.
Mohou se i naklíčit
Dýňová semínka můžete také přidávat do listových salátů, polníčku či rukoly, čerstvého baby špenátu a dalších druhů salátů, nebo polévek místo upražených krutonů. Můžete jimi zpestřit grilovanou rybu, nebo masa, ale i přípravu karbanátků.
Tipy na recepty:
Slané „chipsy“
Semínka z dýně olejné vhoďte na pánev a na mírném plameni opražte. Kdy začnou mírně pukat nebo lehce zhnědnou, můžete je zalít i sojovou omáčkou, aby získaly příjemně slanou chuť. Upražená semínka jsou skvělou zdravou alternativou chipsů.
Semínka lze pražit i na olivovém oleji a dochutit podle obliby třeba mletou paprikou, sušenou cibulí česnekem nebo bylinkami (sušená petržel, tymián, saturejka, bazalka, rozmarýn, majoránka, šalvěj, provensálské koření)
Pražená semínka z dýně Hokkaidó
Vařili jste dýňovou polévku a zbyla vám semínka? Poradíme, jak je zužitkovat a využít. Semínka z rozříznuté dýně Hokkaido pečlivě vydlabeme i s vlákny. Semena pod tekoucí vodou nebo v misce zbavíme vláken a propláchneme.
Nasypeme do hrnce a zalijeme sklenicí vody, přidáme půl lžičky soli. Uvedeme do varu a 15 minut povaříme. Slijeme přes síto, necháme okapat. Rozprostřeme na plech a vložíme do trouby rozehřáté na 100 °C -120 °C Nasucho pražíme. Čas pražení je v rozmezí 30 – 45 minut, aby byly propečené, ale nepraskaly.
Lze zakapat i olivovým olejem. Případně ochutit bylinkami nebo jemným kořením
Napište komentář