Menu
WomanOnly
Zdravá výživa a stravování

9 zdravých příloh. Vybírejte při dietě ty správné!

Veronika Tichá

Veronika Tichá

18. 4. 2015

Možná se také držíte trendu vynechávat přílohy, pokud se snažíte zhubnout. Dobrou zprávou je, že si je můžete s klidným svědomím dopřávat. Existuje totiž mnoho chutných a zdravých příloh, které jsou pro nás zdrojem potřebných sacharidů. Které to jsou?

1. Kuskus

Jedná se o spařenou a do kuliček tvarovanou krupici z pšenice, ječmene nebo prosa. Dokáže výborně nasytit, dodat energii a zároveň je lehce stravitelný a nutričně vyvážený.

Kuskus šetří čas a podporuje zdraví. Zkuste ho na slano i na sladko

2. Polenta

Polenta je nízkokalorická kukuřičná kaše vyrobená z kukuřičné mouky a vody. Ochuťte ji česnekem, bylinkami nebo zeleninou a máte skvělou přílohu k masu.

3. Jáhly

Díky své vysoké výživové hodnotě působí příznivě na organismus, jsou lehce stravitelné a mají příjemnou chuť.

Jsou jáhly zdravější než rýže a proč už proso není jen krmením pro ptáky?

4. Pohanka

Je bohatým zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek. Nejdůležitější látkou, kterou pohanka obsahuje, je rutin podporující vstřebávání vitamínu C. Navíc pohanka příznivě působí na cévní systém.

5. Celozrnná rýže

Celozrnná rýže nebo také rýže natural je nejbohatší na vlákninu, minerální látky a vitaminy. Pozor ale na správnou přípravu rýže, rozvařená má výrazně vyšší glykemický index.

Čočková polévka. Vychutnejte si sytou polévku na 7 způsobů

6. Červená čočka

Obsahuje mnoho rostlinných bílkovin, vitamínů a vlákninu, snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi, pomáhá proti zácpě a prospívá srdci a krevnímu oběhu.

7. Bulgur

Bulgur je nelámaná celozrnná pšenice. Je lehce stravitelný, má příznivé nutriční hodnoty a obsahuje minimální množství tuku. Snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

8. Těstoviny

Ideální jsou samozřejmě celozrnné těstoviny, ale i klasické bezvaječné není nutné vynechávat.

5 důvodů, proč jíst těstoviny. Jsou rychlým zdrojem energie

9. Brambory vařené v páře a ve slupce

Brambory patří k nejčastějším přílohám a není problém je konzumovat i při redukční dietě, pokud jsou správně připraveny.

Proč před vařením neloupat a nekrájet brambory? Známe odpověď

Ohodnoťte tento článek:
4
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

9 zdravých příloh. Vybírejte při dietě ty správné!