×
WomanOnly

Jídelníček pro dobrou náladu. Přivítejte jaro s úsměvem na rtech!

Co jíst pro dobrou náladu

Jaro pro mnohé z nás přináší spoustu důvodů k úsměvu. Dobrou náladu však můžete podpořit i správným jídelníčkem. S našimi tipy budou vaše dny veselejší! Co si dát pro dobrou náladu, jak se připravit na jarní očistu a které bylinky si můžete nasbírat venku do salátu či na čajíček?

Silnou imunitu zaručí potřebné vitamíny!

To, že ovoce a zelenina obsahují potřebné vitamíny a minerály nezbytné pro správné fungování našeho organismu, je poměrně známé. Kromě toho jsou také plné antioxidantů, které pomohou ochránit buňky proti volným radikálům. Nacházejí se v nich ale i některé složky, které mohou mít pozitivní vliv na naši psychiku. Například banány obsahují látky, které pomáhají tělu produkovat serotonin, tzv. hormon štěstí. Brokolice pak pomáhá bojovat s nervozitou a podrážděností. Uklidnit nervy vám pomůže i kyselina listová obsažená ve špenátu a jiné listové zelenině.

Které vitamíny jsou potřebné? Především je to vitamín C jako prevence viróz a chřipkových onemocnění. Ten lze najít v čerstvé zelenině i ovoci. Doplní vám jej i taková červená paprika, ředkvičky, šípková marmeláda, kiwi v obilné kaši, džem z černého rybízu, sušené amalaki (indický angrešt) nebo rakytníkový sirup.

Dále je dobré nezapomenout na vitamín D. Choďte chytat první sluneční paprsky naplno, jak je to jen možné, protože právě ony vytváří vitamín D, který potřebujeme také pro správnou funkci imunitního systému. Kromě toho neuškodí občas ryby či rybičky v konzervě, a to klidně až 3 x týdně! Právě v rybách vitamín D najdeme, ale samozřejmě nejen tam.

Jezte více čerstvé zeleniny a uberte podíl bílkovin!

Další vitamíny najdeme v mnoha jiných zdravých potravinách a hlavně čerstvé zelenině, která se na jaře pěstuje ve sklenících. Každá zdravá potravina nám může být nějak prospěšná. Na jaře je určitě vhodné zařadit do jídelníčku více čerstvé zeleniny a ovoce, kterých přes zimu nebylo dostatek. Může jít o čerstvé ředkvičky, kedlubny, salát, rukolu, čekankové puky, různé druhy ředkví, první klíčky – řeřichu, vojtěšku nebo třeba i mungo klíčky. Na ovoce si ještě budeme muset počkat, ale určitě se hodí sáhnout po mražených zásobách borůvek. Ostatně jahůdky určitě seženete velmi brzy.

Mladá mrkvička nám dodá betakaroten, navíc zelenina je důležitá i pro vysoký obsah vlákniny! Zatímco v zimě jsme jedli více teplých, výživných a takzvaně zahřívajících jídel, i tepelně upravené zeleniny, na jaře je vhodné zvýšit podíl syrové a čerstvé stravy v jídelníčku. Zároveň je vhodné ubrat podíl tuků a bílkovin. Pokud jste zvyklí jíst maso a hodně živočišných produktů, neuškodí vám na jaře udělat si třeba takový vegetariánský či zcela veganský týden s vyloučením masa, vajec, mléka a mléčných produktů. Jarní jídelníček je zkrátka vhodné odlehčit!

Místo sladkostí na nervy hořčík a béčka! Najdeme je v oříškách a obilovinách

Důležité jsou také vitamíny skupiny B a hořčík či další minerály. Ty jsou výborné na nervy, což na jaře rozhodně budeme potřebovat. Béčka najdeme v obilovinách, cereáliích, ovesných vločkách, ale mají je i semena a ořechy, stejně jako dostatek minerálů včetně potřebného hořčíku. Dopřejte si tedy obilné kaše, ovesné sušenky slazené medem či datlemi, vlašské ořechy, para ořechy, makadamové ořechy a další druhy oříšků a semen, které obsahují nejen hořčík, ale i vápník, železo, para ořechy mají navíc i selen. To všechno jsou prvky, které potřebujeme pro zdraví a vyrovnanou psychiku.

Sáhnout můžete i po mandlové pastě či sezamové pastě, které si můžete osladit medem či rýžovým sirupem. Takové oříšky v medu jsou také vynikající dobrotou na nervy, kterou si osladíte život. Takové mlsání je totiž na jaře povoleno! Hořčík najdete i v banánech a kakau, takže už je jen na vás jakou dobrotu si připravíte!

Čokoláda neuškodí, ale nepřehánějte to s ní!

Když začnete chodit více do přírody sbírat první jarní bylinky do salátu, anebo se rozhodnete cvičit ráno na terase pozdrav slunci, případně si před snídaní zajdete zaběhat, určitě si můžete dopřát i nějaké to zdravé mlsání. Kromě oříšků v medu a dalších zdravých pochutin, datlových či ovesných sušenek, lze také sáhnout po opravdu kvalitní hořké čokoládě s vysokým procentem kakaa. Takovou čokoládu koupíte spíše ve zdravé výživě, nebude zrovna levná, bude fairtradová, ale rozhodně bude stát za hřích!

Čokoláda obsahuje hořčík, povzbuzuje, zlepšuje dobrou náladu, je to afrodiziakum, uklidňuje nervy a určitě vám zlepší den a pomůže od jarní únavy i případných splínů!

Které bylinky sbírat na jaře do salátu?

Už brzy zjara vyrážejí pupeny a první rostlinky, které si můžeme nasbírat do salátu a pojídat je jen tak za syrova. Předně jsou to pampeliškové listy, mladé kopřivy na šťávu nebo detoxikační čaj, květy sedmikrásek, medvědí česnek, česnáček lékařský, bršlice kozí noha, rozrazil a podobně. Těchto planých jedlých druhů rostlin je celá řada, ale opravdu sbírejte jen ty, které dobře znáte! Pučí a rostou i mnohé jedovaté druhy, kterými byste si mohli ublížit.

Doma si určitě dejte na vatu naklíčit řeřichu a semínka vojtěšky.

Jaké bylinky sbírat v dubnu? Příroda nenabízí jen kopřivy a medvědí česnek

Jarní detox, vyplatí se půst či dieta?

Není nutné za každou cenu držet hladovku. Často se to zvrtne, člověk celý den nejí ve snaze to dodržet a pak to nevydrží a na večer se nacpe – což je vůbec to nejhorší, co můžete udělat. Stačí spíše jíst střídmě a odlehčit jídelníček. A také začít více chodit ven a sportovat. Jaro tomu přeje a sluneční paprsky lákají více ven do přírody!

Pokud chcete vyzkoušet nějakou detoxikační kůru či očistu, raději s rozumem a pod odborným dozorem!



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*