×
WomanOnly

Pálivá jídla a zdraví. Co milovníci chilli papriček riskují?

Pálivá jídla a zdraví

Milovníci ostrého koření, jako například chilli papriček a pořádných dávek pepře v jídle, bývají považováni za gurmány. Otázkou však je, nakolik ostré koření prospívá zdraví, a nakolik nadmíra pálivých jídel konzumentům škodí. V některých zemích jsou ostrá a pálivá jídla tradicí a lidé jsou na ně zvyklí, někdo naopak nesnese ani lehce nepatrnou dávku ostřejšího koření. Jaký vliv tedy mají pálivá jídla na naše zdraví? Odpovídají nutriční terapeutka, a také odbornice na ájurvédu, která vysvětluje, jak pálivé koření ovlivňuje i naši psychiku.

Za pálivé účinky může kapsaicin

Chilli (Cayenský pepř) obsahuje látku zvanou kapsaicin, která má spoustu pozitivních účinků. Nutriční terapeutka Pavla Janovská uvádí, jaký zdravotní přínos může konzumace pálivých jídel mít:

“Kapsaicin, obsažený například v chilli, povzbuzuje krevní oběh, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a zároveň pomáhá zabraňovat ateroskleróze. Také je již prokázáno, že kapsaicin ředí krev, a tím podobně jako kyselina acetylsalicylová (např. aspirin) bojuje proti trombóze. Mezi účinky kapsaicinu patří i schopnost uvolňovat hleny a hubit parazity i nežádoucí bakterie v trávicím traktu.”

Chilli papričky na hubnutí

Chilli papričky podporují i hubnutí. Kapsaicin podporuje metabolismus, stimulaci žluči a žaludečních šťáv a přispívá k rychlejšímu trávení tučných jídel, což potvrzuje celá řada prováděných studií.

Rozpalte své hubnutí s chilli. Jeho zázračné účinky vás překvapí!

Chilli papričky a rakovina

“Kapsaicin má také protirakovinné účinky. Způsobuje zastavení růstu nádorových buněk a následně je zničí, bez toho, aby by se poškodila zdravá okolní tkáň,” uvádí Pavla Janovská. Ovšem větší množství chilli papriček zase může zvýšit riziko vzniku rakoviny žaludku, jak bylo zjištěno na základě studií amerických vědců z Yale University School of Medicine a National Institute.

“Ájurvédští lékaři uvádějí, že vše, co je silným dráždidlem (tj. i nadmíra pálivé chuti), je potenciálně karcinogenní,” dodává ájurvédská terapeutka Andrea Lazarská.

Co ještě obsahují chilli papričky?

“Kromě kapsaicinu najdeme v chilli papričkách i vitamín C, betakaroten, vitamín E, vitamíny skupiny B, vápník, draslík a podobně. Chilli papričky jsou tedy vhodné i pro posílení imunity a k regulaci hladiny glukózy v krvi,” zdůrazňuje nutriční terapeutka.

Co stojí za pálivostí chilli papriček a proč milujeme chilli omáčku?

Které chilli papričky jsou nejpálivější?

Pálivých papriček je spousta druhů. Některé jsou méně pálivé, jiné překvapí svou obrovskou silou. Síla pálivosti papriček se určuje podle Scovilleho jednotek – Scoville Heat Units (SHU). Za nejpálivější papričku je údajně považována paprička Pepper X, jejíž pálivost přesahuje 3 miliony SHU, ale oficiálně se na prvním místě v pálivosti od roku 2013 uvádí Carolina Reaper, která má přes 2 milióny jednotek SHU. Dále je to také Dragon´s Death, která má pálivost 2,48 milionů jednotek SHU a Trinidad Scorpion Moruga, u které byla naměřena pálivost rovněž až kolem 2 milionů jednotek SHU. Mezi další silně pálivé chilli papričky patří například Trinidad Scorpion Butch Taylor, Infinity, Bhut Jolokia, Naga Viper a Dorset Naga.

V čem nám chilli papričky škodí?

Pálivé papričky však nevyhovují každému. Po jejich konzumaci máme co dělat, abych dokázali vůbec dýchat. “Chilli papričky mají sice na naše zdraví pozitivní účinky, ale při nadměrném užívání mohou škodit. Po konzumaci kapsicinu dochází v našem těle k podráždění pálením. Následně se ale začnou uvolňovat endorfiny, které tlumí bolest a vyvolají zase naopak příjemné pocity,” vysvětluje Pavla Janovská. Ovšem nežádoucích účinků při konzumaci pálivých jídel není málo a některé z nich mohou být i nebezpečné.

Chilli papričky a nežádoucí účinky. Kdo je nesmí?

Mezi typické nežádoucí účinky po konzumaci ostrého koření a pálivých jídel patří:

  • reflux
  • pálení žáhy
  • žaludeční nevolnost
  • průjem
  • bolesti břicha
  • zvýšení krevního tlaku
  • podráždění močových cest a ledvin
  • zvýšené riziko infarktu
  • zvýšené riziko vzniku rakoviny žaludku

Lidé trpící na atopický ekzém a akné, stejně jako lidé s onemocněním vnitřních orgánů, například žaludku a ledvin by se určitě měli chilli papričkám vyhnout. Silně pálivé druhy chilli papriček mohou až poleptat sliznici hltanu, ale rovněž pokožku a oči. Pálivé koření zvyšuje krevní tlak a prokrvuje tělo, proto se nedoporučuje ani těhotným ženám.

“Lidé co mají naopak poškozený GIT, by se pálivým jídlům měli obloukem vyhnout, a to nejen chilli, ale i pepři a všem ostrým a pikantním jídlům. Především lidé trpící ulcerózní kolitidou a Crohnovou chorobou, syndromem dráždivého tračníku, refluxem a pyrózou (pálení žáhy), ti, kteří mají problém se žlučníkem či jsou po cholecystektomii, bych doporučila se pikantních pokrmů vystříhat. Všem ostatním – zdravým jedincům kořeněná jídla jen a jen doporučuji,” říká Pavla Janovská.

Jak působí pálivá chuť v těle z hlediska ájurvédy?

Z hlediska ájurvédy má pálivé koření významný vliv na naše tělesné i duševní zdraví. “Pálivá chuť je lehká a svou povahou zahřívá a vysušuje. Podotýkám, že zahřívající vlastnosti má rovněž většina alkoholických nápojů. Z tohoto důvodu bude primárně zvyšovat pittu, ale v nadbytku či při dlouhodobém užívání se její vysušující vliv negativně projeví i u vátových jedinců, naopak pálivá chuť prospívá těm, kteří mají nadbytek těžké kaphové energie, tu bude snižovat a uklidňovat,” vysvětluje ájurvédská terapeutka Andrea Lazarská.

Dále vysvětluje, že v přiměřeném množství povzbuzuje pálivá chuť trávení, zvyšuje agni/trávicí oheň, zahřívá tělo, čistí dutiny, rozpouští hleny, tuk a sraženiny, ředí krev, napomáhá krevnímu oběhu a vylučování odpadních látek. Umí také dobře likvidovat parazity (anthelmintikum), neboť pálivá chuť vypaluje a vysušuje. Nicméně v nadměrném množství dokáže napáchat docela velké škody, přičemž mějme na paměti, že množství, které tělo vnímá jako nadměrné, je velice individuální.

Pozor na likvidaci spermií!

“Pálivá chuť pak přehřívá tělo a nadměrně stimuluje nervovou soustavu. Může tak vyvolat pálení v těle, žízeň, únavu, omdlévání, třes, nespavost, svalové bolesti a křeče. Na nadměrné horko organismus reaguje např. průjmem, nevolností, kožními nemocemi, záněty (např. žaludeční vřed). Stejně jako dokáže pálivá chuť likvidovat nežádoucí mikroby, svou pálivou a vysušující vlastností v nadměrném množství bude negativně ovlivňovat reprodukční tkáň a povede k likvidaci spermií a vajíček,” zdůrazňuje Andrea Lazarská.

Jak chilli papričky ovlivňují psychiku?

“Jednotlivé chutě člověka ovlivňují i na psychické rovině. V případě pálivé chuti dochází k podpoře živosti, svěžesti, s tím souvisí větší nadšení do života. Svou ostrostí a pronikavostí podporuje koncentraci a jasné vnímání, dobrou funkci smyslových orgánů. Nadbytek pálivého vede ale k podráždění i na psychické rovině, člověk se stává zlostným, nepřátelským, agresivním, žárlivým, netrpělivým,” dodává ájurvédská terapeutka.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*