Menu
WomanOnly
Nemoci a jejich příznaky

Ulcerózní kolitida. Komu nejčastěji hrozí a jaká strava prospívá střevům?

Ulcerózní kolitida patří společně s Crohnovou chorobou mezi velmi nepříjemná chronická onemocnění zažívacího traktu. Objevit se mohou náhle a ve kterémkoliv věku. Jaký je rozdíl mezi Crohnovou chorobou a ulcerózní kolitidou? Jak se ulcerózní kolitida projevuje a komu nejčastěji hrozí? Jaká strava prospívá střevům?

Ulcerózní kolitida – příznaky

Jak poznat ulcerózní kolitidu? Pokud vás delší dobu trápí bolesti břicha a časté průjmové stolice s příměsi krve nebo hlenu, může jít o některý druh potravinové alergie či nesnášenlivosti, celiakii, Crohnovu chorobu nebo ulcerózní kolitidu. Všechny tyto diagnózy mají jedno společné – jde o chronický zánět střeva, který způsobuje něco, co jej dráždí. Nejčastěji je to strava, ale velkou roli hrají také stres a dědičné faktory. Neléčený chronický zánět střev může způsobit celou řadu komplikací a dokonce i pacienta ohrozit na životě.

Díky poškození střevní sliznice, na které se projevují zánětlivé změny a vředy, dochází k nedostatečné výživě člověka a ke sníženému vstřebávání živin z potravy. Člověk s ulcerózní kolitidou má kromě nepříjemných příznaků nemoci také nedostatek základních vitamínů a minerálů v těle a díky tomu se objevují další a další potíže. Nejzávažnější případy ulcerózní kolitidy končí také operací střeva, kdy se odstraní jeho zcela zničená a nefunkční část. Většinou ale k operacím nedochází tak často jako u Crohnovy choroby, která je mnohem závažnější.

Roste počet lidí se záněty střev, i těch, kteří nesnáší lepek

Jak se projevuje ulcerózní kolitida?

Některé příznaky autoimunitního onemocnění – zánětu střev jsou podobné, jak u ulcerózní kolitidy, tak u Crohnovy choroby. Které to jsou?

  • bolesti a křeče břicha
  • častá průjmovitá stolice s příměsí hlenu a krve
  • hubnutí
  • velká únava
  • zvýšená teplota
  • nechutenství
  • nevolnost

Rozdíl mezi ulcerózní kolitidou a Crohnovou chorobou

Ulcerózní kolitida postihuje tlusté střevo, tračník a konečník. Onemocnění začíná vždy v oblasti konečníku a šíří se postupně dál na sliznici tlustého střeva. Jak již napovídá název jedná se o nemoc, pro kterou je typické vytváření vředů. U této nemoci se stejně jako u Crohnovy choroby střídá bezpříznakové období klidu – remise a relaps – návrat onemocnění. Crohnova choroba se vztahuje nejen na tlusté, ale také na tenké střevo či kteroukoliv část trávicí soustavy, třeba i žaludek. Tuto nemoc pojmenoval v roce 1932 gastroenterolog Crohn, ale byla popsána jinými lékaři již dříve.

U ulcerózní kolitidy se více projevuje krvácení na sliznici tlustého střeva, které pacienti nacházejí ve své stolici. U závažnější Crohnovy choroby dochází ke krvácení méně, ale objevují se další nepříjemné příznaky, například také postižení očí, ekzém a vyrážky, bolesti a záněty kloubů, afty v ústech, osteoporóza, anémie, u dětí také poruchy růstu.

Osteoporóza začíná nenápadně. Koho ohrožuje a jak se jí bránit?

Co vás čeká na kolonoskopii a jak se na ni připravit?

Diagnostika ulcerózní kolitidy

Diagnostika je zdlouhavá. Je třeba provést odběry z krve a zjistit zánětlivé markery a to, zda pacient není chudokrevný. Dále se může také provést rozbor vzorku stolice, kdy se zjišťuje přítomnost krve, kolonoskopie nebo také CT či magnetická rezonance.

Včasná diagnóza a léčba může pomoci předejít závažným následkům nemoci. Je třeba také brát v úvahu, že zánětlivá onemocnění střev zvyšují riziko vzniku rakoviny.

Ulcerózní kolitida – příčiny a kdo je nejvíce ohrožen

Velkou roli pro rozvoj onemocnění hraje kromě dědičnosti a stresu nezdravý životní styl, například také kouření, nesprávné stravovací návyky, užívání hormonální antikoncepce, alergie na mléčnou bílkovinu, nesnášenlivost laktózy, nesnášenlivost lepku, mnohé další potravinové alergie a nesnášenlivosti, poruchy imunitního systému, narušení střevního mikrobiomu, kvasinky a plísně ve střevech, překyselení organismu a časté bakteriální záněty trávicího traktu.

Pokud patříte k těm, kterých se týká výše uvedený výčet možných příčin ulcerózní kolitidy, rozhodně byste měli razantně změnit svůj životní styl a začít se pečlivě starat o své zdraví.

Co je bezlaktózové mléko a pro koho je určeno?

Ulcerózní kolitida – léčba

Léčba ulcerózní kolitidy spočívá v přísné dietě, dodržování zdravého životního stylu a podávání protizánětlivých léků – především v období relapsu onemocnění. Nejčastěji se jedná o antibiotika, probiotika, imunosupresiva, aminosalicyláty a v těžších případech kortikosteroidní hormony. Někteří pacienti ale na kortikoidy špatně reagují a léčba jim nezabírá. V těchto případech se zkouší také biologická léčba. Ta však také není vhodná pro každého a bez nežádoucích účinků. Je na zvážení každého lékaře, jakou léčbu pacientovi individuálně nasadí. V krajních případech se přistupuje i k chirurgickému odstranění postižené části střeva.

Jak se stravovat s ulcerózní kolitidou?

Pro pacienty s ulcerózní kolitidou je velice zásadní strava. Ta by měla být pestrá a vyvážená, ale je třeba se některých potravin rozhodně vzdát. V prvé řadě je potřeba zjistit, které potraviny vám dělají problém – a ty striktně vyloučit z jídelníčku. Nejčastěji je to mléko, mléčné výrobky, někdy také lepek, vajíčka, ořechy, sója jakožto nejčastější potravinové alergeny. Důležité je vyhnout se hrubé vláknině a oříškům, semínkům a tvrdým slupkám z ovoce nebo zeleniny, které jsou obtížně stravitelné a mohou dráždit střevo. Při střevních zánětech se doporučuje takzvaná bezezbytková dieta, která obsahuje potraviny v co nejstravitelnější podobě.

Probiotika, prebiotika a laktobacily. Vyznáte se v nich?

Základem je také dostatek rozpustné vlákniny, prebiotik a probiotik, například ve formě fermentovaných, avšak dobře stravitelných potravin. Vzhledem k možných alergiím a nesnášenlivostem určitých složek potravy je někdy náročné volit vhodnou skladbu jídelníčku tak, aby člověku nic nechybělo. Doporučuje se například bílá rýže arborio nebo jáhly, bílé maso – kuřecí nebo krůtí, vývary z masa, hodně ovoce a zeleniny.

Zapomínat by se nemělo ani na dostatečný pitný režim. Vhodná je čistá voda nebo bylinkové čaje, které mohou pomáhat s trávením a očistou střev. Popíjet lze například heřmánkový čaj nebo čaj z jahodníku a maliníkového listí. Chybět by neměl vitamín D a vápník, které lze najít například v sardinkách, ze kterých si můžete připravit pomazánku.

Čemu se při ulcerózní kolitidě vyhnout?

Zapomeňte na fast foody, perlivé nápoje, alkohol, bujaré večírky, cigarety, přemíru kávy nebo silného černého čaje, sladkosti, smažená jídla, polotovary, uzeniny všeho druhu, tavené sýry, zkvašené ovoce a nadměrné množství nadýmavých luštěnin. Je také vhodné vynechat květák, zelí a další nadýmavé druhy zeleniny. Určitě je také dobré vyhýbat se stresu.

Ohodnoťte tento článek:
5
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Ulcerózní kolitida. Komu nejčastěji hrozí a jaká strava prospívá střevům?