×
WomanOnly

Které bylinky a plody sbírat v srpnu? Rozkvetlé zahrádky lákají svou vůní!

Jak pěstovat levanduli
Zdroj: Shutterstock

V srpnu se můžete zaměřit na kvetoucí bylinkové zahrádky i obsypané keříky plodů rybízu nebo lesních ostružin. Nasbírat si můžete také švestky, mirabelky nebo špendlíky. Poradíme vám, jak nasbírané plody i rostliny nejlépe zpracovat a určitě nebude ani chybět ani nějaký ten recept!

Levandule v zahradě kvete až do konce srpna

Pokud si na zahrádce pěstujete levanduli, do konce srpna máte šanci sklidit si voňavé květy než vám uschnou a opadají. Levanduli můžete nasušit k dekoračním účelům – provoní vám celý byt, ale dá se i použít do koupele, k výrobě bylinkového polštářku nebo třeba relaxačního levandulového oleje. Více o levanduli si můžete přečíst zde:

Levandule v zahradě nejen na okrasu. Jak ji pěstovat a zpracovat?

Měsíček lékařský na žlučník i proti zánětům

Další nádhernou zahradní rostlinkou je měsíček lékařský. Pokud zdobí vaši bylinkovou zahrádku, neváhejte si jeho zlatavé květy připomínající slunce nasbírat a nasušit. Měsíček pomáhá s trávením, hojí a dezinfikuje střeva i vnitřní orgány, měsíčkový čaj se také pije na podporu tvorby žluče, při jaterních a žlučníkových potížích a při výskytu cyst i zhoubných nádorů. Měsíček má také protiplísňové účinky.

Zevně se dá využít ve formě oblíbené měsíčkové masti, která hojí, léčí, dezinfikuje všechny rány, jizvy, popáleniny i ekzém. Měsíčková mast se také používá pro kojence, při atopickém ekzému nebo proti plísni. Vyrobit si měsíčkovou mast není složité – můžete to klidně vyzkoušet i sami.

Jak si vyrobit měsíčkovou mast:

Připravte si čerstvě nasbírané květy měsíčku a masťový základ – vazelínu nebo vepřové sádlo a včelí vosk nebo bambucké máslo. Záleží totiž na tom, co preferujete a co dobře snáší vaše pokožka. Pokud nechcete používat ropné produkty (vazelína) a chcete mít mastičku veganskou, použijte bambucké máslo. To roztopíte ve vodní lázni a necháte v něm pořádně povařit nadrobno pokrájené květy měsíčku. Mast se vaří obvykle dlouho, klidně i několik hodin na mírném ohni, záleží na postupu a použití surovin.

Mast musíte neustále míchat a doplňovat vodu do vodní lázně, abyste nic nepřipálili. Pokud používáte vepřové sádlo, na závěr vmíchejte ještě včelí vosk. Určitě lze také použít kombinaci různých masťových základů či přírodních olejů. Vyvařené květy měsíčku pak jednoduše přecedíte přes plátno a mast rozlijete do kelímků. Než vám hotová mast zatuhne, lze přimíchat i různé 100 % esenciální oleje dle účinku a snášenlivosti pokožky, nejčastěji se volí tea tree nebo levandule.

Mateřídouška a tymián pro dobrou náladu

Voňavou mateřídoušku jen tak na stráni nenajdete, spíše se můžete setkat s tymiánem, který se také hojně pěstuje v zahrádkách. Tymián ale patří ke stejnému druhu jako mateřídouška a má podobné účinky. Je však větší a kvete déle – až do září. Určitě si bylinku nasušte – můžete ji používat jako koření i pro přípravu lahodného čaje, který zažene první podzimní virózy a dětské kašlíky. Mateřídouška zlepšuje náladu a podporuje dobrý spánek. Více o mateřídoušce a tymiánu si můžete přečíst zde:

Mateřídouška a tymián: Jak se v tom vyznat a jaké mají účinky?

Sléz, topolovka neboli slézová růže proti kašli

Na zahrádkách, hlavně v okolí plotu, můžeme najít vzrostlé slézové růže – topolovky (Alcea), nebo sléz (Malva). Těchto rostlin existuje více druhů. Známe sléz maurský, který nejčastěji zdobí zahrádky, ale také další druhy vyskytující se volně v přírodě. Jde především o sléz přehlížený nebo sléz lesní, který se odpradávna používal jako léčivá rostlina. Slézové květy mají dezinfekční účinky a sbírají se především k ochraně sliznic – pomáhají při chrapotu, bolestech v krku a hlavně při kašli. Stačí jen květy nasušit a připravit si z nich lahodný čaj, který také barví – nejčastěji do modra. Dříve se totiž sléz maurský používal i k barvení látek. Můžete si z něj ale klidně i připravit dezinfekční odvar proti akné.

Slézová růže – topolovka roste na zahrádkách a má podobné účinky na sliznice jako sléz. Nejčastěji se z květů slézové růže připravuje odvar jako čaj proti kašli, ke kloktání při zánětech v krku nebo třeba jako pleťová voda k dezinfekci zanícené a nečisté pokožky.

Šalvěj proti bolestem v krku i jako koření

Na vaší bylinkové zahrádce by neměla chybět ani šalvěj, kterou můžete sklízet i v srpnu. Květy je vhodné opatrně sušit nebo z nich rovnou vyrábět příslušné produkty, například tinktury. Listy šalvěje jsou příjemné na dotek a krásně voní. Šalvěj má silně dezinfekční účinky a používá se nejčastěji jako kloktadlo při bolestech v krku nebo na bolest zubů. Je také známá proti pocení a návalům horka v klimakteriu. Nedoporučuje se však těhotným a kojícím ženám, naopak je vhodná k zastavení laktace.

Šalvěj se užívá zevně jako odvar a kloktadlo, méně se už pije jako čaj. Určitě by se neměla užívat často vnitřně – je totiž toxická a její časté vnitřní užívání ve větším množství není pro každého bezpečné. Sušená šalvěj se také používá jako koření. Šalvěje však existuje spousta různých druhů – více si přečtěte zde:

Není šalvěj jako šalvěj. Které druhy šalvěje léčí a proč šalvěj raději nepít?

Rozmarýnka jako léčivka i koření

Rozmarýn lékařský je aromatická léčivka, která se těší velké oblibě. Má všestranné použití a dá se využít i v kuchyni jako koření k masu. Pro svou vůni se využívá i v kosmetice a aromaterapii. Rozmarýn je dobrý na nervy, zlepšuje náladu a mírně zvyšuje tlak. Je to výborné antiseptikum, pomáhá při onemocnění kloubů a bolestech páteře, zlepšuje prokrvení celého těla, podporuje metabolismus i činnost mozku. Uvolňuje hladké svalstvo. Pokud jste těhotná, rozmarýně se raději vyhněte.

Vepřová pečeně: Jak ji připravit, aby se zaručeně povedla?

Ostružiny na koláč nebo do koktejlu

V srpnu dozrávají vynikající ostružiny, které jsou plné vitamínů, minerálů, bioflavonoidů i vlákniny. V ostružinách najdete nejvíce vitamínu C a železa, ale také dalších látek. Dopřejte si lahodné ostružiny ve všech podobách a nezapomeňte, že nejvíce cenných látek si uchovávají čerstvé a na zimu je nejlepší je zmrazit.

Černý rybíz a červený rybíz – recepty

Na zahrádce nám také pomalu dozrává černý rybíz a červený rybíz, které jsou velmi bohaté na vitamín C a železo, ale také další vitamíny – antioxidanty a minerály. Protože je rybíz velmi kyselý, není potřeba to s ním přehánět, abychom si nepodráždili žaludek, nebo se z něj neosypali. Zbytečně ani nemusíme přirozenou kyselost ovoce přehnaně vylepšovat cukrem. Rybíz je výborný jako marmeláda nebo džem, ale třeba i na koláč nebo k výrobě domácích nanuků. Vyzkoušejte pár zajímavých receptů s rybízem:

Recept na výborný rybízový džem, který vás překvapí svou svěží chutí

Recept na rybízový koláč s drobenkou, pochutnejte na osvěžujícím zákusku

Angrešt na koláč a další recepty

Možná máte na zahrádce angrešt, který je rovněž vynikajícím zdrojem železa, céčka a dalších prvků, vitamínů a vlákniny. Toto ovoce má specifickou chuť a každému třeba nemusí vyhovovat, přesto může s přehledem konkurovat dalším druhům ovoce i svými léčebnými účinky. Angrešt je dobrý na celkové posílení, proti chudokrevnosti a také na ledviny. Nejlépe asi chutná jako kompot, anebo v koláči.

Recept na angreštovou marmeládu. Vyrobte si tradiční dobrotu z netradiční suroviny

Špendlíky, mirabelky, švestky

V srpnu můžete sklízet i dozrávající ovoce na stromech, především švestky, mirabelky, ryngle nebo špendlíky. Toto oblíbené ovoce se dá zavařit, nebo i zmrazit. Vynikající je v koláči. Ze švestek se vyplatí uvařit si domácí povidla, která nemohou konkurovat povidlům z konvenčního obchodu. Navíc švestky mají také hodně železa a jsou nesmírně zdravé i na střeva.

Podívejte se na některé recepty se špendlíky, mirabelkami a švestkami:

Recept na marmeládu ze špendlíků a čatní z mirabelek. Experimentujte!

Recept na švestkovou omáčku k masu. Nebojte se zkusit ovoce naslano

Švestkový koláč na 7 způsobů. Ochutnejte klasiku i zdravější variantu



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*