×
WomanOnly

Zdravá černá čočka beluga: Nenadýmá a je hned hotová!

Luštěniny, černá čočka beluga

Víte co je černá čočka? Pokud ne, je nejvyšší čas se s ní seznámit! Překvapí vás její variabilita, neotřelost, ale především báječná chuť. Přestože všichni vědí, jak jsou luštěniny zdravé a výživné, nekonzumujeme je tak často, jak bychom měli. Odrazuje nás dlouhá doba přípravy, máčení i především obavy z nafouknutého břicha. Existuje ovšem několik triků, jak si život s luštěninami zpříjemnit natolik, aby získaly pravidelné místo u nás doma.


Černá čočka beluga

Černá čočka svými drobnými zrnky i barvou připomíná kaviár, čímž si zasloužila i své jméno (podle kaviáru Beluga). Má jemnou oříškovou chuť a dováží se k nám z Kanady.

Černá čočka jako lék

Černá čočka patří mezi potraviny s vysokou nutriční hodnotou. Na 100 g má dvojnásobné množství bílkovin (24 g) než třeba tofu (10 g). Obsahuje také spoustu vlákniny – 100 g čočky pokryje poloviční denní doporučenou dávku vlákniny! Její černý pigment obsahuje vysoké množství antioxidantů, podobně jako borůvky či ostružiny. Je také dobrým zdrojem vitamínů B a minerálů (například železa a hořčíku).

Bílkoviny obsažené v černé čočce jsou důležité pro růst a obnovu organismu. Vláknina snižuje cholesterol a vyrovnává hladinu cukru v krvi, čímž zamezuje výkyvům glykémie po jídle. Škroby obsažené v čočce (i jiných luštěninách) se díky obsahu vlákniny vstřebávají pomalu, a umožňují tak rovnoměrné uvolňování glukózy do krve. To je důležité zejména pro diabetiky, ale také pro kohokoliv, kdo se snaží zhubnout.

Antioxidanty obsažené v černé čočce chrání buňky před volnými radikály. Hrají tak roli v prevenci kardiovaskulárních onemocnění a některých druhů rakoviny a před stárnutím obecně. Navíc se jedná o bezlepkovou potravinu.

Jak se vaří černá čočka?

Na rozdíl od ostatních luštěnin, belugu není nutné před přípravou namáčet. Je drobnější a po uvaření dobře uchovává tvar. Vaří se v neosolené vodě zhruba 25 – 30 minut. Skvěle se hodí do salátů (černá čočka salát – viz recept níže), k rybě, výborně chutná s kořenovou zeleninou. Její jemnou chuť lze doplnit olejem z vlašských ořechů, případně sezamovým či balsamico octem s kapkou hořčice. Perfektně se hodí také do pomazánek.

Pokud vás od využití luštěnin v kuchyni odrazuje nadýmání, vsaďte na bylinky. Do hrnce postačí přidat sušenou majoránku nebo snítku kadeřavé petrželky. Ještě lepší účinky má saturejka, řasa kombu, fenykl, anýz, máta nebo kousek zázvoru. Nadýmavý efekt může snížit také naklíčení.

Lepší stravitelnosti čočky lze dosáhnout namočením a následným vařením v jiné vodě, umixováním, propasírováním, umletím a použitím vhodného koření (libeček, majoránka, saturejka, tymián) nebo v kombinaci s listovou zeleninou a zelenými natěmi. Vhodná je také kombinace s nakládanou zeleninou.

Čtěte také: Grilovaná zelenina nejen pro vegetariány, ochutnejte třeba grilovanou papriku s nivou

Jak belugu správně vařit

Pokud chceme u belugy zachovat pěknou barvu, je potřeba používat minimum vody, která pigment vymývá. Vždy by měla voda akorát zakrývat čočku. Pravidelně vodu doléváme. Ale pozor! Vždy doléváme vodu nebo vývar horké. Luštěniny po dolití studené vody totiž tvrdnou a vaří se mnohem déle. Ke konci přestaňte doplňovat vývar a nechte jej více odpařit. Čočka by neměla být úplně vysušená. Čočka je hotová, když jste spokojeni s její texturou.

Proč jíst čočku? Obsahuje 3 životně důležité živiny!

Čočku zbytečně nemíchejte, zvýšíte si tím riziko, že rozbijete její slupky. Hladina vody v hrnci by měla jen lehce přesahovat přes čočku a vývar by měl jen občas vypustit bublinku. Vařte pěkně polehoučku, rozhodně ne prudkým varem.

Jak nejlépe dochutit černou čočku

Ačkoli je beluga sama o sobě velice chutná, kuchaři ji s oblibou koření, dochucují či okyselují. Způsobů, jak lze belugu podávat, je nespočet.

K dokyselení se výborně hodí např. mangový ocet, který přidáme na konec. Čočku můžeme také podlévat bílým vínem. Belugu lze výborně kombinovat také např. s rajčatovým protlakem či passatou. Nakonec můžeme dozdobit pažitkou či petrželkou.

Pokud máte rádi kořenovou zeleninu, můžete ji nastrouhat na klasickém struhadle nebo škrabkou vytvořit tenké plátky mrkve či pastiňáku. Hodíme na pánev s medem či javorovým sirupem a přidáme černou čočku.

Belugu lze dle libosti dochutit také např. houbami, cibulí, česnekem, rozmarýnem či bobkovým listem. Po uvaření můžete černou čočku servírovat společně s cottage sýrem.

Recept na polévku z červené čočky: Zdravá pochoutka, která zasytí

U nás je ve zvyku jíst čočku s vajíčkem (ať již v podobě tzv. volského oka či natvrdo). Také k beluze se vajíčko báječně hodí!

Černá čočka cena

Černou čočku můžete koupit v prodejnách se zdravou výživou či v síti drogerií dm. Cena 330 gramového balení se pohybuje okolo 70 Kč.

Černá čočka recepty

Jelikož se u nás jedná o relativně málo známou potravinu, lidé občas tápou, jak ji nejlépe připravit, aby chutnala všem, zejména pak malým dětem, pro které je po výživové naprosto stránce perfektní. Ukážeme si několik tipů, jak černou čočku připravit, ale určitě se nijak neostýchejte s belugou experimentovat! Na rozdíl od červené čočky snese hrubší zacházení a lze ji kombinovat prakticky s čímkoli, co nám chutná.

Černá čočka salát s řepou

Ingredience:

  • 5 ks baby řepy
  • 9 lžic olivového oleje extra virgin
  • 3 lžíce cherry octa
  • 1 lžíce medu
  • sůl
  • pepř
  • lískové oříšky
  • 1 hrnek red chard nebo čerstvých bylinek
  • 200 g sýru feta

Na řepu:
1 hrnek hrubé mořské soli
2 snítky tymiánu
2 stroužky česneku

Na čočku:
1/3 hrnku čočky beluga
1⁄2 l zeleninového vývaru

 

Jak vařit a jíst čočku? Triky, které působí proti nadýmání

Postup:
Čtyři baby řepy posypeme se solí a tymiánem, přidáme česnek a zabalíme každou zvlášť do alobalu. Pečeme na 180 °C do měkka.

Čočku dáme vařit do zeleninového vývaru. Zbylou řepu nakrájíme na tenké plátky a dáme do ledové vody.

Z octa, medu, oleje, soli a pepře a vyšleháme dresink.

Čočku scedíme a vmícháme do dresinku. Přidáme upečenou řepu, plátkovanou řepu. Naservírujeme na talíř, posypeme praženými lískovými oříšky a feta sýrem.

Kořeněná černá čočka s mrkví

Ingredience:

  • 200 g černé čočky
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • lžíce másla
  • 1/2 lžičky kari
  • 1/2 lžičky sušeného zázvoru (mletého)
  • sůl
  • vejce (na volské oko)

 

Postup:

Černou čočku uvaříme dle návodu na obalu a odložíme stranou. Na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, po chvilce přidáme očištěnou a na plátky nastrouhanou mrkev a restujeme ještě dalších cca 5 minut. Okořeníme zázvorem, kari, osolíme a nakonec vmícháme uvařenou čočku. Podáváme s volským okem.

Pomazánka z černé čočky s vejcem

Ingredience:

  • 160 g černé čočky
  • 2 polévkové lžíce plnotučné hořčice
  • 60 g šunky
  • 2 vejce
  • 2 kyselé okurky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • několik lžiček bílého jogurtu
  • 2 ks pečiva (variace celozrnné, bílé, grahamové)

Postup:

Černou čočku uvaříme. Vejce připravíme natvrdo, zchladíme a oloupeme. Cibuli a česnek oloupeme, čočku rozmixujeme, vajíčko nakrájíme na malé kousky, okurku, cibuli, šunku na kostičky a česnek prolisujeme. Vše promícháme, přidáme hořčici, sůl, pepř a mažeme na pečivo.

Čočkový salát s paprikou a vlašskými ořechy

Ingredience:

  • 250 g červené čočky
  • 5 g zeleninového vývaru
  • 2 ml olivového oleje
  • 50 g cibule
  • 100 g papriky červené
  • 30 g vlašských ořechů
  • 1 lžička vinného octa
  • sůl dle chuti
  • pepř dle chuti
  • cukr dle chuti

 

Postup:

Černou čočku uvaříme ve vývaru, ještě teplou ji dáme do misky, vmícháme olej, cibulku a nadrobno nakrájenou červenou papriku.

Na zálivku vyšleháme ocet, cukr, sůl, pepř s trochou vody a vmícháme do čočky. Nakonec přidáme opražené vlašské ořechy.

Necháme vychladnout a můžeme podávat.

Černá čočka s mrkví

Ingredience:

  • 250 g drobné černé čočky (přebraná, promytá)
  • 500 ml poctivého vývaru (měl by být horký)
  • 60 g mrkve
  • 60 g celeru
  • 60 g cibule
  • 60 g slaniny
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce javorového sirupu či medu
  • 1 lžíce sójové omáčky usukuchi (volitelné)
  • 1 bobkový list (volitelné)
  • sůl, pepř

 

Postup:

Slaninu a kořenovou zeleninu nakrájejte na opravdu jemné kostičky. V široké pánvi s vysokým okrajem nebo v kastrolu začněte se lžící másla a se slaninou na středním plameni. Počkejte, až slanina vypustí všechen tuk a až začne lehce chytat barvu. Přidejte mrkev, celer a cibuli, lžíci javorového sirupu, promíchejte a nechte vše dojít dozlatova. Přidejte čočku a dvě až tři naběračky vývaru. Čočka by neměla být nikde na suchu, zároveň by ale neměla plavat.

Stáhněte plamen na mírný stupeň a pokračujte, dokud nebude čočka tak akorát (30–40 minut). Hlídejte množství vývaru a pravidelně jej doplňujte.

Tuhle čočku si můžete skvěle vychutnat jen tak anebo vám poslouží např. jako základ pod grilovanou zeleninu nebo výraznější maso.

Černá čočka beluga polévka

Ingredience:

  • 300 g černé čočky
  • cibule
  • brambora
  • mrkev
  • rajčata v plechovce
  • 500 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička koření garam masala
  • mleté nebo čerstvé chilli dle chuti
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 250 ml kokosového mléka
  • olej
  • citrónová šťáva

 

Postup:

Rozpálíme olej na pánvi, osmahneme na něm cibuli a krátce i rozdrcený česnek. Do pánve přidáme koření garam masala, římský kmín a chilli. Zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme rajčata v plechovce, černou čočku a kokosové mléko a přivedeme k varu.

Když se začne polévka vařit, ztlumíme žár a necháme ji 20 až 30 minut probublávat. Mezitím si oloupeme a na kostičky nakrájíme bramboru a mrkev, které do polévky přidáme.

Když je zelenina i čočka měkká, můžeme polévku dochutit citronovou šťávou. Ozdobíme čerstvým koriandrem a plátkem citronu. Polévku servírujeme teplou s chlebem naan.

Zelená francouzská čočka Puy

Pokud chcete vyzkoušet něco podobného, ale zároveň jiného, bude vám chutnat také tmavozelená francouzská čočka Puy. Tato velkozrnná zelená čočka pocházející z francouzské oblasti Le Puy-en-Velay, ale dnes ji najdete také v Itálii a Severní Americe. Puy čočka má nízký glykemický index. Další výbornou vlastností je, že se nerozvaří, a proto se hodí i do salátů.

Zelená francouzská čočka po indicku

Ingredience:

  • 200 g zelené čočky
  • 1 větší cibule
  • olej
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky česnekové pasty
  • nastrouhaný zázvor (nebo 1 lžička mletého sušeného)
  • sůl
  • špetka chilli
  • garam masala
  • koriandr (příp. petrželka) na ozdobu

 

Postup:

Zelenou čočku propláchneme a necháme alespoň hodinu namáčet. Poté uvaříme doměkka. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme římský kmín, kurkumu, česnek a zázvor a restujeme dozlatova. Smícháme s uvařenou čočkou, osolíme a na závěr dochutíme garam masalou. Podáváme ozdobené koriandrem. Jako příloha se nejlépe hodí rýže.



1 Komentář Zdravá černá čočka beluga: Nenadýmá a je hned hotová!

  1. Černou čočku uvaříme dle návodu na obalu – hlavně, když je kupovaná v bezobalovém obchodě… 😀 😀 😀

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*