Menu
WomanOnly
Zdravá výživa a stravování

10 zdravých potravin za pár korun

Veronika Tichá

Veronika Tichá

15. 3. 2015

Rádi byste jedli zdravě, ale myslíte si, že je to nad vaše finanční možnosti? Zařazení zdravé stravy do vašeho jídelníčku vás nemusí zruinovat, přinášíme 10 super zdravých jídel, která se dají pořídit za pár korun.

1. Kapusta

Kapusta je plná vitamínů, minerálů a antioxidantů, díky vysokému obsahu vlákniny a vápníku působí příznivě na správný vývoj kostí a srdce. Má vysoký obsah vitamínu C, bílkovin a látky zvané methionin, která působí proti vředovým chorobám, podporuje látkovou výměnu a pomáhá při chorobách štítné žlázy. Kapusta také ničí bakterie a reguluje ukládání cholesterolu.

Recept na kapustové karbanátky bez masa. Zkuste vegetariánské jídlo

2. Sladké brambory

Sladké brambory neboli batáty obsahují zhruba o polovinu vitamínu C více než klasické brambory a mají v sobě srovnatelné množství beta karotenu jako mrkev. Minerální látky zajišťují vyplavování škodlivin z těla. Díky vitamínům, které batáty obsahují, zabráníte vzniku vrásek a pigmentových skvrn.

3. Brusinky

Brusinky mají antioxidační účinky a díky specifickému obsahu vitamínů mohou působit jako prevence vzniku rakoviny. Vhodné jsou jak čerstvé, tak sušené nebo konzervované.

Recept na fazolovou polévku se slaninou

4. Fazole

Fazole i další luštěniny obsahují velké množství vitamínu B, antioxidantů, draslíku, železa a vápníku. Napomáhají detoxikaci organismu a podporují srdeční činnost. Jsou také skvělým zdrojem vlákniny.

5. Vejce

Typický příklad extra levné a zdravé potraviny, navíc téměř bez kalorií. V bílku je obsaženo obrovské množství proteinů a žloutek je zase velmi bohatý na vitamín B, A ,D a mnoho minerálních látek. Nejlepší jsou samozřejmě domácí, ale i v obchodech se dají pořídit kvalitní vajíčka.

6. Černý čaj

Nejen zelený a bílý čaj, ale dokonce i obyčejný černý má blahodárné účinky na náš organismus. Díky minerálům, které lístky černého čaje obsahují, můžete zmírnit výskyt vrásek nebo přispět k obnově kožních buněk. Dejte si ale pozor na délku louhování, které by mělo trvat maximálně čtyři minuty.

Jaké vločky jsou nejlepší? Porovnali jsme ovesné, žitné i pohankové

7. Ovesné vločky

Vločky jsou nenahraditelným zdrojem energie, pomáhají při střevních a žaludečních obtížích, poruchách trávení, posilují imunitní systém, tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy. Pro svůj nízký obsah kalorií se perfektně hodí k dietám všeho druhu, a navíc napomáhají při odbourávání tuku a cholesterolu z těla.

8. Kysané zelí

Kysané zelí obsahuje mnoho minerálních látek. Ve velkém množství se v něm nachází draslík, vápník, fosfor, železo, zinek a hořčík, dále stopové prvky, z nichž nejdůležitější je síra. Díky aktivitě bakterií kyseliny mléčné má vyšší obsah vitamínu C, než zelí čerstvé. Kysané zelí je bohaté také na protinádorové a antibioticky působící látky, životodárné enzymy a na aminokyseliny.

Recept na kysané zelí, naložte tuhle klasiku sami doma

9. Jablka

Jablka obsahují velké množství antioxidantů, flavonoidů, vlákniny, vitaminů a minerálů, proto byste měli jíst alespoň jedno denně. Přečtěte si o jejich přínose v článku https://www.womanonly.cz/9-duvodu-proc-budete-jist-jablka-kazdy-den/.

10. Pohanka

Neobsahuje lepek, takže jako jedna z mála obilovin je vhodná pro osoby trpící celiakií. Je významným zdrojem rutinu, který léčí problémy s cévami, hemoroidy a křečovými žilami. Vhodná je také pro psychicky a fyzicky namáhané osoby. Posiluje imunitu a využívá se při detoxikaci těla.

Ohodnoťte tento článek:
0
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

10 zdravých potravin za pár korun