×
WomanOnly

Je mák lepší než chia semínka a jak vyrobit makové mléko?

Zdravý mák

Mák je evropská specialita, která se vždy běžně pěstovala a využívala ve slovanských zemích. U nás je velmi oblíbený, vždyť jej známe už z pohádek v souvislosti s Honzou, který si bral do světa makové buchty. Mák totiž k České republice neodmyslitelně patří, obdobně jako pivo nebo knedlo-vepřo-zelo. Navíc ČR se řadí k nejvýznamnějším pěstitelům i konzumentům máku na světě. Nejčastěji se mák dává do našich tradičních koláčů a buchet. Málokdo ale ví, jak moc je mák zdravý a že existuje také mnoho dalších možností jeho využití.

Víte například o tom, že se mák nesmí převážet přes hranice kvůli tomu, že pochází z rostliny produkující opium? Třeba v Americe je pěstování máku úplně zakázáno, protože se považuje za drogu. Pojďme se podívat na to, v čem je mák prospěšný a představit si několik receptů s mákem.

Pěstování máku a obsah alkaloidů

Černá, nebo namodralá, semínka máku pochází z rostliny zvané mák setý (Papaver somniferum). Pozor je třeba dávat pouze na nezralé makovice produkující opium. Semínka ze zralých makovic se využívají k potravinářským účelům jako olejnina. U nás, a také v jiných slovanských zemích, se mák bez problémů pěstuje pro konzumaci semen. Rostliny se také šlechtí a existuje několik odrůd máku. V mnoha západních zemích však mák k jídlu neznají a nemají k němu důvěru. Makovice se pěstují pouze k farmaceutickým účelům a mák se nesmí vyvážet ani dovážet.

U nás se pěstovaný mák kontroluje z hlediska obsahu kodeinu a opia. Náš mák pěstovaný k jídlu má jen velmi málo alkaloidů a kontroluje se jejich povolený obsah. Nejznámější odrůdou je český modrý mák.

Chia semínka. Co na nich všichni vidí a jak je používat v kuchyni?

Mák versus chia semínka

Jak víme, u nás se mák konzumuje ve velkém jako potravina. Ovšem jeho léčivé účinky jsou poněkud opomíjené. Vědí o nich spíše jen zastánci zdravé výživy, kteří se zajímají o to, co jedí. Ve srovnání s chia semínky, o které byl ještě v nedávné době u nás velký zájem, je mák v mnohém ohledu přece jen dostupnější a lepší. Vždyť jej máme přímo před nosem a pěstuje se u nás, kdežto semínka šalvěje hispánské (chia semínka) jsou náročná na pěstování a musí se k nám dovážet. Navíc jsou nesrovnatelně dražší než český modrý mák.

Co obsahuje mák?

Olejnatá semena máku obsahují kvalitní tuky, nějaké proteiny, ale hlavně vitamíny, minerály a vlákninu. Mák má opravdu velké množství vápníku, železa, hořčíku a zinku. Obsahuje také měď, vitamíny skupiny B, vitamín E, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny a dostatek vlákniny. Co víc si můžeme přát? Navíc skvěle chutná, je dostupný, levný a všestranně využitelný v kuchyni.

Anémie a jak se projevuje. Které potraviny obsahují nejvíce železa?

Nedoceněný mák a jeho léčivé účinky. Pro koho je vhodný?

Mák je vynikající prevencí osteoporózy u žen v klimakteriu a pomáhá také sportovcům a lidem ve stresu, kteří trpí svalovým křečemi a tetanii či dalšími následky pramenícími z nedostatku vápníku a hořčíku v těle. Mák je rovněž vhodný u potravinových alergií a u celiakie nebo při poruchách vstřebávání živin, pozor však v případě onemocnění střev a u bezezbytkové diety. Mák by se měl konzumovat pouze v malém množství či v jiné formě, která nebude dráždit střeva. Například se může jednat o makový olej nebo o makové mléko.

Znáte tetanii? Záchvat z vyčerpání a stresu bývá častější u žen!

Mák prospívá také při chudokrevnosti a velmi pomáhá ženám s PMS a v době menstruace kvůli krvácení, ztrátě krve a bolestivým křečím. Mák je ale vhodný také pro těhotné a kojící ženy, makové mléko podporuje tvorbu mateřského mléka a zabraňuje ztrátám živin, zejména vápníku. Mák můžete dávat i malým dětem, u kterých podporuje klidný spánek. Mák i díky obsahu hořčíku a vitamínů skupiny B celkově uklidňuje nervy. Teplé makové mléko s medem před spaním pomáhá usnout. U dětí mák také podporuje správný růst a vývin kostí. Mák dále snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu a celkově pomáhá při alergiích a atopickém ekzému.

Mák v kosmetice. Vyrobte si pleťovou masku!

Mák také prospívá pleti a můžete si z něj vyrobit i pleťovou masku. Pro obsah kvalitních tuků a dalších látek i celkově zklidňující účinky vám může pomoci vyhladit a vyčistit vaši pleť. Pomáhá tomu i jeho drsnější slupka s obsahem vlákniny, která může působit jako skvělý peeling. Ideální je smíchat čerstvě umletý mák s medem na hustou kaši, nanést na pleť, jemně masírovat a nakonec nechat několik minut působit. Zkuste si tuto masku nanést nejen na obličej, ale i na dekolt. Po pár minutách masku smyjte a ošetřete pleť běžným denním krémem, který používáte.

Makové mléko a jak si ho vyrobit

Velmi opěvované je makové mléko, které obsahuje mnohem více vápníku a cenných látek než mléko kravské. Běžně se sice už pro svůj zavádějící název v obchodě neprodává, ale můžete si ho vyrobit doma. Jak na to? Je to vcelku jednoduché. Pokud jste již zvyklí vyrábět si doma obilná mléka či ořechová mléka, například rýžové, pohankové, jahelné mléko nebo mandlové mléko, určitě vás nezaskočí ani výroba makového mléka.

Proč by ženy s osteoporózou neměly jíst tavené sýry?

Semínka máku propláchněte a namočte je přes noc do většího množství vody. Můžete použít zhruba jeden hrnek máku na čtyři hrnky vody. Druhý den odpoledne směs důkladně rozmixujte a přeceďte, aby vám v mléku nezůstala drobná zrníčka. Makové mléko můžete přisladit medem, rýžovým sirupem, čekankovým sirupem nebo agávovým sirupem, podle toho, co jste zvyklí používat. Uchovávejte ho v lednici a brzy spotřebujte.

Makový olej a jeho účinky

Dalším ceněným produktem z máku je makový olej. Makový olej se lisuje přímo z makových semen. Je velmi zdravý pro svůj obsah esenciálních mastných kyselin, omega 3 a omega 6 mastných kyselin. Obsahuje kyselinu linolovou, která patří mezi omega 6 mastné kyseliny. Makový olej se dá používat po lžičkách jako lék, protože v něm najdeme přímý obsah živin, minerálů a vitamínů z makových semínek. Nejvíce se využívá pro svůj vysoký obsah vápníku, železa, vitamínu E a esenciálních mastných kyselin. Také jej můžete využít ve studené kuchyni, případně v kosmetice k uklidňujícím masážím a vyživení suché pleti.

Proč nekupovat mletý mák, ale raději celý?

Předně je dobré vědět, že mák lze k přímé konzumaci používat pouze mletý. Ten ale raději kupujte jen v krajním případě. Ideálně si kupte celá semena máku a ta si doma namelte v mlýnku na mák, aby byla čerstvá. Mnohá balení mletého máku pro přípravu náplní do buchet totiž obsahují navíc pšeničnou mouku (v lepším případě rýžovou mouku) a přidaný cukr. To je zcela zbytečné pro vaše osobní použití máku, navíc nevhodné a komplikované v případě celiakie, alergie na lepek či na pšeničnou mouku nebo také u diabetiků kvůli zbytečně přidanému cukru. Další velkou nevýhodou je snížení kvality máku. Dlouho uleželý mletý mák zcela vysychá, mnohdy se používá ze žluklých semen. Na to je třeba dávat pozor.

Protože je mák olejnina a obsahuje velké množství tuků, je stejně jako u ořechů a jiných semen potřeba dávat na žluknutí. Mák by se měl kupovat výhradně čerstvý a hlídat jeho skladování, protože semena mají tendence žluknout a hořknout, čímž se znehodnocují. Kromě toho je vždy lepší pořídit si bio mák, protože u nás hojně pěstovaný mák často obsahuje i hodně pesticidů.

Mák v kuchyni – jak ho nejlépe využít?

Makové mléko a makový olej již známe. Nyní přejděme k tradičními použití máku v kuchyni. Mletý mák se tradičně používá jako náplň do buchet, koláčů, frgálů, perníků, k posypání těstovin – nudle s mákem a do mnoha dalších sladkých jídel. Použití máku naslano není příliš známé. Leda ovšem jako posypka slaného pečiva, například housek nebo slaných pečených tyčinek. Mák se s oblibou kombinuje například s tvarohem, se švestkami, s rozinkami a vlašskými ořechy nebo se strouhaným perníkem.

Recept na makovec s citrónovou polevou: Chutný moučník do půl hodiny

K přípravě makové náplně je také možné spařit mák v horkém mléce. Tepelnou úpravou se ale už často ničí cenné látky obsažené v máku. Nejzdravější je tedy rovnou mletý mák jako posypka, ale ani mák v buchtách nebo koláčích zase o tolik svého cenného obsahu nepřijde. Pokud máte doma mlýnek na mák, můžete si vždy namlít svou čerstvou denní dávku máku, který si klidně můžete nasypat třeba i do obilné kaše či přidat do bílého jogurtu.

Recepty s mákem na sladké moučníky

Maková bábovka

Připravíme si:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 150 g mletého máku
  • 250 g cukru krupice
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 – 3 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/4 l mléka
  • 5 lžic rozpuštěného tuku

Postup:

Mák se umele a spaří v mléce. Zvlášť se utřou žloutky s cukrem a ušlehá se sníh z bílků. K žloutkům pak přidáme vychladlý mák, mouku s práškem do pečiva, tuk a nakonec sníh. Těsto dáme do vymazané a vysypané bábovkové formy a zhruba 45 až 60 minut pečeme v troubě při 180 °C.

Makrobiotické recepty pro úplné začátečníky. Upečte makovec z jahel

Makový perník hrnkový

Připravíme si:

  • 1 hrnek polohrubé mouky (může být i špaldová)
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek mletého máku
  • ¾ hrnku cukru krupice (může být hnědý řepný nebo třtinový cukr)
  • 1 ks kypřícího prášku do perníku nebo klasického kypřícího prášku (může být i bezfosfátový) a
  • perníkové koření, které si můžete vyrobit i doma
  • 3 vejce (nejlépe domácí)
  • ½ hrnku nasekaných vlašských ořechů
  • 2 hrnky mléka nebo rostlinného mléka
  • 1 hrnek rostlinného oleje (slunečnicový, mandlový, z hroznových jader)

Na polevu:

  • libovolná marmeláda, například z černého rybízu
  • kvalitní hořká čokoláda nad 70 %
  • 1 lžíce másla nebo kokosového oleje
  • 1 lžíce kokosového mléka
  • strouhaný kokos

Postup:

Ve velké míse smícháme mouku s práškem do pečiva, perníkovým kořením, mákem cukrem. Zvlášť rozmícháme vajíčka v mléce a přilijeme olej. Vše smícháme dohromady, přidáme i ořechy. Vymažeme si plech olejem nebo ztuženým tukem, vysypeme hrubou moukou a dáme na něj těsto, které upečeme asi 45 – 60 minut v troubě o teplotě 180°C.

Hotový perník potřeme marmeládou a polijeme čokoládovou polevou připravenou ve vodní lázni z čokolády, trochy mléka a tuku. Než poleva ztuhne, můžeme ještě perník posypat strouhaným kokosem.

Zdravá černá čočka beluga: Nenadýmá a je hned hotová!

Bramborové šišky s mákem

Připravíme si:

  • 1 kg vařených brambor
  • 3 vejce
  • 400 g hrubé mouky
  • mák
  • cukr
  • rozpuštěné máslo

Postup:

Brambory si uvaříme den předem a necháme je vychladnout v lednici. Studené brambory nastrouháme, přidáme mouku, vejce, trochu soli a zpracujeme těsto, z něhož tvoříme šišky, které pak uvaříme v horké vodě. Šišky stačí vařit krátce, než vyplavou. Hotové šišky zalijeme rozpuštěným máslem, posypeme mletým mákem a cukrem.

5/5 - (3 votes)
5/5 - (3 votes)


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*