×
WomanOnly

Slzovka není jen potravina, ale i lék. Komu může nejvíce pomoci?

Slzovka

Znáte slzovku? Propaguje se v tradiční čínské medicíně a natrefit na ni můžete třeba ve zdravých výživách. Vypadá jako malé bílé fazolky, ale luštěnina to zrovna není. Slzovka, které se říká “Jobovy slzy”, protože svým vzhledem i slzy připomíná, je pícnina, která se konzumuje především ze zdravotních důvodů. Má bohatou tradici a patří mezi nejdéle pěstované obiloviny a pícniny na Zemi – znali ji už staří Egypťané i Řekové. Máme pro vás tipy, jak nezůstat pozadu a připravit si slzovku v kuchyni!

Slzovka a její léčivé účinky. Pro koho je vhodná?

Pod názvem slzovka obecná nebo porcelánová (Coix lacryma-jobi) se označují semena divoké exotické trávy. Ač jen vzdáleně, podobá se našemu ječmeni. Proto se jí také říká “perličkový ječmen”, anebo dle barvy a původu “bílá perla východu”. Slzovka neobsahuje lepek a je tedy vhodná i pro osoby s celiakií nebo s alergií na lepek. Celkově má slzovka detoxikační účinky, odhleňuje, odvodňuje a posiluje imunitu.

Prospívá u všech autoimunitních onemocnění a při alergiích, léčí ekzémy, záněty kloubů, podporuje správnou funkci jater a sleziny – a tedy i krvetvorbu, čistí lymfu, pomáhá při hormonální nerovnováze a je dobrá též pro zdraví vlasů a nehtů. Je vhodná při zánětech střev, močového měchýře a ledvin, při chronických zánětech a také různých zažívacích potížích, protože pomáhá s trávením tuků a živočišných produktů.

Ajurvéda: Recepty a strava pro vátu, pittu a kaphu. Víte, ke kterému typu patříte?

Slzovku mohou konzumovat alergici, atopici, osoby s rozsáhlým atopickým ekzémem po těle nebo s akné a záněty kůže, protože slzovka má velmi příznivé účinky na pleť. Dále je vhodná pro ženy trpící bolestivou menstruací, premenstruačním syndromem a otoky či ženy v klimakteriu trpící osteoporózou. Prospívá lidem se zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi, se střevním parazity, záněty v těle a chronickými průjmy. V neposlední řadě slzovka pomáhá i v boji s rakovinou a zpomaluje šedivění vlasů.

Bezpečná konzumace slzovky a kdo ji nesmí?

Slzovka se nedoporučuje v těhotenství a v období kojení, protože odvodňuje organismus a ovlivňuje hormonální funkce. S jejím množstvím by se to při běžné konzumaci také nemělo přehánět, ideální jsou 3 vrchovaté lžíce uvařené slzovky denně.

Amarant a jeho využití v kuchyni. Které recepty můžete vyzkoušet?

Co slzovka obsahuje?

Slzovka obsahuje převážně sacharidy, ale má i hodně bílkovin a něco málo tuků. Obsahuje velké množství vitamínů a minerálů, zejména vitamíny skupiny B, vápník, hořčík, zinek, železo, draslík.

Jak konzumovat slzovku a do kterých jídel se hodí?

Slzovku můžeme považovat za stejnou přílohu jako třeba rýži, jáhly nebo pohanku. Měli bychom ji ale konzumovat v daleko menším množství než běžnou rýži, a to hlavně kvůli jejím léčebným účinkům. Je rozhodně lepší ji považovat spíše za lék než za obvyklou potravinu. Hodí se přidat ji do polévek, omáček, smíchat s rýží či s jinou přílohou k zeleninovým jídlům. Slzovka se také mele na mouku, ale tu rovněž jen po troškám přisypáváme k jiným moukám a vždy je nutné tuto mouku tepelně upravit, tedy zavařit nebo upéct. Vařenou slzovku lze přidat třeba i rozmixovanou do pomazánky, nebo se z ní vaří léčivý čaj.

Jsou jáhly zdravější než rýže a proč už proso není jen krmením pro ptáky?

Slzovka má nasládlou chuť, proto se dobře uplatní i ve sladkých jídlech. Vařenou slzovku můžete třeba přidat do rýžového nákypu nebo ji rozmixovat s ovocem a ochutit medem jako sladký dezert po obědě. Uvařit ji můžete třeba i v rýžovém mléce a přidat si ji do kaše. Slzovka se spíše uplatní ve vegetariánské a veganské kuchyni dle východní tradice. Kombinovat ji s masem je poněkud nevhodné a kontraproduktivní.

Jak uvařit slzovku?

Slzovka se propláchne a vaří ve vodě. Je ale lepší nechat ji předem namočit. Ideálně přes noc, ale stačí i hodina. K vaření a konzumaci jsou vhodnější větší semena slzovky. Pokud máte rádi mořské řasy, přidejte do vody určené k vaření slzovky kousek mořské řasy wakame. Případnou zbylou vodu pak ale nevylévejte, získáte vývar bohatý na minerální látky.

Čirok a čiroková mouka. Výborná surovina pro bezlepkové pečení a vaření

Jestliže chcete konzumovat slzovku na slano, do vody můžete přidat mořskou sůl nebo již nějakou kořenovou zeleninu. Je dobré ji míchat s rýží, například s jasmínovou rýží nebo s rýží basmati. Slzovku na sladko pak můžete rovnou uvařit v rýžovém mléce nebo k ní přidat třeba jablka či ořechy. Otázkou je také to, zda budete slzovku vařit stejně jako rýži tak, aby se voda vyvařila, anebo vodu pak slijete.

Recepty se slzovkou

Recepty jsou vhodné pro celiaky i potravinové alergiky. Jsou bez lepku, bez mléka a bez vajec.

Slzovka se zeleninou jako rizoto

Připravíme si:

  • 40 g slzovky
  • 200 g jasmínové rýže
  • 1 menší cuketu
  • ½ dýně hokkaido
  • 1 mrkev
  • 1 cibuli
  • olivový olej
  • sůl, rozmarýn, bílý pepř
  • mražený zelený hrášek
  • veganský sýr
  • čerstvou petrželku
  • rukolu

Postup:

Slzovku namočíme, uvaříme a scedíme. Zvlášť povaříme hokaido ve slupce a také si uvaříme rýži. Připravíme si velkou pánev. Osmažíme si na oleji cibulku, pak přidáme nastrouhanou mrkvičku, na kostičky pokrájenou cuketu, osolíme a dusíme s vodou doměkka. V poslední fázi přidáme rozmražený hrášek, předem povařenou a pokrájenou dýni hokaido a uvařenou slzovku. Dobře promícháme, osolíme, můžeme přidat i oblíbené koření. Necháme dusit ve šťávě. V závěru smícháme s rýži a nahoru dáme veganský sýr, případně také čerstvou zeleninu, třeba petrželku nebo lístky rukoly.

Pohanka: Tipy na recepty sladké i slané a vše, co o ní potřebujete vědět

Pohanková pomazánka s mrkví a slzovkou

Připravíme si:

  • 100 g pohanky
  • 40 g slzovky
  • 2 menší mrkve
  • kousek celeru
  • 2 menší cibule
  • olivový olej
  • sůl
  • česnek

Postup:

Slzovku namočíme a povaříme. Na oleji zpěníme cibulku a přidáme na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu. Přidáme koření, sůl, vodu a dusíme. Mezitím si uvaříme pohanku. Po uvaření všechno necháme vychladnout, smícháme dohromady a důkladně rozmixujeme. Nakonec ještě znovu zakápneme olejem a přidáme čerstvě utřený česnek, případně dochutíme, dosolíme. Pomazánku uchováváme v chladu a mažeme na pečivo.

Slzovka na sladko

Připravíme si:

  • 40 g slzovky
  • 200 g bílé kulatozrnné rýže
  • rýžové mléko
  • třtinový cukr
  • skořice
  • kakao
  • jablko
  • mandle nebo vlašské ořechy
  • rozinky
  • mandlový olej nebo kokosový olej

Postup:

Slzovku namočíme a uvaříme. Zvlášť si uvaříme rýži v rýžovém mléce. Do zapékací mísy vymazané kokosovým olejem dáme rýži smíchanou se slzovkou, nahoru jablka, cukr a koření a necháme ještě chvíli zapéct s oříšky a rozinkami. Můžeme pak ještě zalít mandlovým olejem a nahoru přidat i trochu kakaa.

5/5 - (2 votes)
5/5 - (2 votes)


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*